David Guetta, Tinderbox, Rød Scene, TB16
Foto: Lasse Lagoni

David Guetta – Fra “til grin-meme” til toptunet mester

David Guetta er i disse dage en mobbet mand på internettet. Men han gjorde alles tvivl om evner til skamme lørdag aften på Tinderbox, hvor han efter en skizofren start fik smurt hitmaskinen og slaskede bangers af.

Jeg var både imponeret og nervøs, da David Guetta blev annonceret som gæst på årets Tinderbox. Det er en fantastisk booking, hvis man vil følge den røde tråd fra sidste års festival med elektroniske kunstnere som lukkere på de store scener. Samtidig fik franskmanden virkeligt dårlige anmeldelser for sit show i Bøgeskoven, da han besøgte Smukfest i 2012.

Den franske hitmagers renomé har aldrig været godt på internettet. I årevis har følgende meme floreret og givet til udtryk, at David Guetta ikke kan og gør andet end at være spillelistemester under sine shows.

201501_1031_ichac

Men efter en video, der gør tykt grin med DJ’ens optræden til åbningscermonien for årets slutrunde i Europamesterskaberne i fodbold, har joken spredt sig til for alvor at blive taget for gode varer. Flere jokede i hvert fald forud for koncerten lørdag nat med, om David Guetta bare ville komme og “press ze bass button”, som “han” giver udtryk for i videoen.

David Guetta var sidste navn på årets Tinderbox. Et modigt træk af festivalen, siden det i høj grad kunne blive både fugl og fisk, som vi så det sidste år, hvor Calvin Harris lukkede første dag med et Gudsjammerligt set, hvorimod Axwell^Ingrosso dagen efter leverede og viste verdensklasse.

Vor franske meme havde et kæmpe sceneri med i form af flere kvadratiske skærme, der sammen med en større rektangulær i midten satte billeder på lydoplevelsen – oftest i form af små klip fra pågældende sangs musikvideo. Rundt om den var der LED-skinner med lys i, som kunne lege det gode gamle Nokia 3310-spil Snake rundt om skærmene eller blinke i takt til musikken.

Oveni det var der en bannerskærm, der kørte henover hele det her virvar. “TINDERBOX 2016” stod der, da lyseventyret gik i gang efter en umådelig lang intro, hvor der var noget relativt uinteressant støj, mens publikum ventede på, David Guetta trådte frem.

Efter hans tilstedeværelse blev hyldet af de tilbageværende festivalgæster, lagde han ud med sangen ‘Play Hard’, som er samplet på Alice Deejays 90’er-klassiker ‘Better Off Alone’. På David Guettas version synger Ne-Yo omkvædet, her godt hjulpet på vej af de fremmødte. Efter et hurtigt hej til de ankomne og befalingen om, at “nu skal der festes”, mixede han det over i det gode, gamle tema fra Blade. Et bold move af den 48-årige DJ, der begyndte mixinglivet allerede som 13-årig. Endnu vildere mixede han Justin Timberlakes nye sommerhit, ‘Can’t Stop This Feeling’ ind i temaet fra Blade. En kombination, jeg aldrig havde troet mulig. På det her tidspunkt var det store lysfyrværkeri bag David Guettas lange hår simpelthen sådan et stort virvar af blinklys og farver, at jeg frygtede, hele pladse ville få et epilepsisk anfald ovenpå den skizofrene start.

Når der er alt den snak om DJs og den famøse play button, så glemmer mange at tage højde for én ting: sceneshowet. Alt lys og konfetti og video på skærmene og fyrværkeri er allerede koordineret til mindste detalje, inden pågældende mixmaster går på. Derfor bliver setlisten også fulgt til punkt og prikke uden mulighed for de store udskejelser for den enkelte. DJs leverer deres genialiteter i studierne. Herefter kan de overlevere dem med et fedt show, men dog uden mange muligheder for at spille en solo eller være synderligt impulsiv på scenen.

Da den nymoderne version af Nancy Sinatras cover af Chers ‘Bang Bang’, ‘Shot Me Down’, blev spillet, åbnede det for en motorvej af hits. Lige efter kom ‘Bad’, efterfulgt af en uptempo version af G-Eazy og Bebe Rexhas ‘Me, Myself And I’ med et hint af jungletechnonummeret ‘On Your Mark’ af Wiwek og Gregor Salto. Også et af de mest virale numre lige nu, Desiigners ‘Panda’ kom et smut forbi David Guettas remixmaskine, inden Tusindsårsskoven sang fællessang til Guettas eget 2014-hit ‘Hey Mama’ med Nicki Minaj og Bebe Rexha på vokal.

Setlisten var stram, men gav tilpas meget plads til numrene, så man kunne nå at nyde dem, inden David Guetta skulle videre i teksten. Kiggede man udover folkemasserne, var der masser af hænder i vejret og hoppende fødder under hele sceancen. Folk virkede til at have en fest i samarbejde med en storsmilende franskmand.

Sceneriet blev mindre epilepsisk og mere til at holde ud, da der blev skruet ned for blinkeriet og op for strobelys og lyskegler indflettet i hinanden med så lang rækkevidde, de må ha’ kunne set det i Aarhus. Samtidig var diversiteten i musikken lige så stor som listen af hits, David Guetta kunne smide afsted. Fra stadionklassikere som ‘Seven Nation Army’ og egen ‘Clap Your Hands’ lavet i samarbejde med GLOWINTHEDARK over til Jack Üs moombahton-trap-nummer ‘Jungle Bae’ og Wiweks wicked jungletrommer.

Lad os lige kigge på noget perspektiv her. EDM-genren er eksploderet over de seneste år, og de største DJs får kastet mange, mange millioner i nakken for at spille verden over. Men hvor meget har vi så fået for pengene, de gange Poplish har set verdens dyreste?

Skotske Calvin Harris, der topper Forbes’ liste over højestbetalte DJs i 2015 med næsten dobbelt så meget løn som David Guetta på andenpladsen, satte også ild til Tinderbox sidste år og fik fuldt hus af vores anmelder. Sammen med Skrillex, som ligger på en delt fjerdeplads, er David Guetta og Harris de fra Forbes’ top 10, der har fået gode anmeldelser med herfra. Tïesto, der ligger nummer tre, har skuffet to gange (HER og HER), mens Avicii og sjettepladsen heller ikke har været pengene værd. Martin Garrix på en delt ottendeplads får vi at se på Smukfest til august.

For hvad er det, der giver et godt show, når man som DJ er bundet på hænder og fødder til at overholde en stram tidsplan, hvor der skal fyres CO2-kanoner og konfetti af på rette sekund? Det er en spilleliste og et show, der får publikum til at glemme, de i tre dage har gået over 15.000 skridt om dagen, har danset i bagende hede og regnvejr og fået alt for lidt søvn. Og det gjorde David Guetta i går. Også selvom, man kan argumentere for, at han i bund og grund kun trykkede på ze play and ze bass button.

David Guetta, Tinderbox, Rød Scene, TB16
Foto: Lasse Lagoni

Se galleriet fra koncerten HER