Tokio Hotel
Foto: Lado Alexi

Bill Kaulitz: “Det sidste, jeg vil, er at kede folk – og mig selv!”

Intet bør sættes i kasser eller være så ensformigt, at det keder folk. Sådan lyder det fra frontmand og forsanger i Tokio Hotel, Bill Kaulitz. Bandet indtager Vega den 7. juni med deres ‘Melancholic Paradise World Tour’, der eftersigende vil overgå deres tidligere liveshows. 

Jeg kan tydeligt huske mit første møde med de fire tyske drenge, da de poppede frem blandt Boogie Listens hotteste hits med ‘Rette Mich’ i august 2006. Følelsen af fascinationen for det melankolske og anderledes, men samtidig også en følelse af, om det måske var FOR anderledes.

Mit 13-årige jeg tog fejl dengang. For flere år efter har jeg taget mig selv i at have ‘Durch den Monsun’ på hjernen. Det var tydeligt, at de kunne noget, drengene fra Tokio Hotel. Og efter 18 år sammen er de stadig aktive den dag i dag – nu med deres Melancholic Paradise World Tour.

I den anledning har Poplish taget en snak med forsanger Bill Kaulitz, som fortæller, at de går ‘all in’ på at give publikum en ‘mind blowing’ koncertoplevelse den 7. juni, når ham og resten af Tokio Hotel rammer Vega i København.

Naturlig udvikling i lyd

Der er sket meget siden ‘Rette Mich’ på Boogie Listen, hvor bandets genre dengang blev kaldt for ‘emo-pop-rock’ af musikeksperter og anmeldere. Ifølge Bill har drengene gennem årene fundet frem til deres egen lyd.

“Vi er de samme fyre, som vi var dengang, men vi er blevet mere sikre på os selv og  vores musik er forandret. Det er langt mere indie, mere internationalt og mere poppet, end da vi startede. Dog har vi ikke jagtet de her lyde, det er bare sket. Men jeg har aldrig følt, at vi har været SÅ komfortable med vores musik, som vi er nu,” fortæller han.

For Bill kommer det helt naturligt at fornye. Det er ikke noget ham og broderen Tom Kaulitz tænker over. Det er blot en naturlig proces.

“Vi sætter os aldrig ned og skriver musik med en fast idé om, hvordan vi vil have det til at lyde. Da Tom lavede musikken til ‘Melancholic Paradise’, og jeg prøvede at synge ind over, så skete det bare. Vi tænker aldrig over genre, eller at det SKAL være poppet eller have disco vibes. Vi vil bare lave noget nyt og fedt, og sådan er vi  bare som band,” forklarer han og tilføjer:

“Jeg kan ikke sidde stille, jeg kan ikke stå stille og jeg kan slet ikke lave det samme om og om igen. Jeg vil altid lave noget nyt, se fremad og opleve alt, hvad der er derude. ” 

‘Fluid feeling’

Behovet for at fornye og blot gøre det, der virker naturligt, er også grunden til, at Bill ikke gider at gå op i genrer. Alt skal ikke sættes i specifikke kasser, mener han.

“Det er det samme med mode. Jeg mener, at du kan tage det på, som du har lyst til. For mig er der ikke nogle køn eller ‘det her er kun for én slags mennesker’. For mig er det hele ‘fluid’. Jeg bruger det, jeg har lyst til, og det er både i forhold til mode og musik,” forklarer Bill og tilføjer:

“Jeg er ikke kun én sang. Jeg er så mange andre sange. Jeg vil vise folk flere sider, end kun én enkelt. Sådan har jeg altid været, og det sidste jeg vil er at kede folk – og mig selv, for den sags skyld!”

Ifølge Bill prøver ham og bandet at give publikum lige det, de vil have, men det skal også være interessant for dem selv. Det skal være nyt. Udfordrende. Dog understreger han, at Tokio Hotel ikke vil pille for meget ved de gamle sange.

“De er vigtige for de gamle fans. Sangene har en nostalgisk værdi for dem. Det er nogle af de sange, der fik folk til at blive fan i første omgang, så derfor vil vi ikke ændre for meget på dem.”

Vil overgå sig selv

Under interviewet nævner Bill flere gange, at tourens visuelle oplevelse bliver ‘mindblowing’, ‘trippy’ og med utroligt meget lys.

Inspirationen til det nye liveshow er hentet fra den amerikanske kunst- og kulturfestival ‘Burning Man’, der hvert år finder sted ved Black Rock Desert i det nordlige Nevada. 

“Tom og jeg tog derover i en uge, hvor vi også fejrede vores fødselsdag, og det er så sindssyg en oplevelse at være med til Burning Man. Det var virkelig en trippy og ‘out-of-this-world’-oplevelse, og den følelse fik vi lyst til at skabe til vores live show,” fortæller han. 

Ifølge Bill har Tokio Hotel investeret i vilde kostumer, spændende scenedesigns og den nyeste scene- og lysteknologi, som skal blæse folk bagover.

“Vi vil overgå os selv og give publikum et evigt minde. Og som jeg sagde før, så vil jeg ikke kede folk. Jeg vil have dem til at opleve noget, de aldrig glemmer.”

5 hurtige til Bill Kaulitz

Hvis du kun måtte spille en af jeres sange resten af livet, hvilken skulle det så være?
“Oh my god, det er et virkelig svært spørgsmål! Jeg har fået det spørgsmål før, men med hvilken som helst sang, og der svarer jeg altid ‘Little Bird’ med Annie Lennox. Men fra Tokio Hotel ville jeg vælge ‘Melancholic Paradise’, fordi det er den nyeste.”

Hvilken af jeres sange beskriver dig bedst som person?
“Jeg ville nok sige ‘Better’. Det er en sang, der beskriver mig rigtig godt – som den romantiske og følelsesmæssige fyr jeg er. ‘Better’ er en meget emotionel sang for mig, da jeg skrev den på et rigtig svært tidspunkt i mit liv.”

Hvad kan du bedst lide? Skrive musik, indspille eller være på tour?
“Jeg elsker at være på scenen, når vi spiller live shows. Det er her, hvor jeg får en følelse af, at det er nøjagtigt dét, jeg er født til. Og det øjeblik inden, jeg går på scenen, hvor jeg står i mit kostume med min mikrofon sat på…. Jeg elsker det. Det er simpelthen så intenst!”

Er der noget mad fra Tyskland, som du savner, som du ikke kan få i USA?
“Oh, yeah! Altså alt der er bagt i Tyskland. Jeg ville virkelig ønske, at der var et tysk bageri i L.A., for alt bagværket i Tyskland er SÅ lækkert. Det amerikanske bagværk er bare sukker, og det smager seriøst forfærdeligt, haha.”

Hvis du kunne vælge et sted i hele verden, hvor ville du så være lige nu?
“Jeg ville virkelig gerne være i Thailand. Der har jeg aldrig været. Folk har altid fortalt mig, hvor smukt der er, og hvor sjovt et sted det er. Jeg har altid gerne ville rejse dertil, men det er ekstremt bøvlet fra L.A. Og jeg har aldrig rigtig nok tid i mit skema til at tage et par ugers ferie i Thailand.”

 

Tokio Hotel spiller i VEGA fredag d. 7. juni 2019. Billetter kan købes HER.