KLIPO: “Hvis man ikke mærker det, er det fucking ligegyldigt”

Musik skal skabe en stemning og kunne mærkes, ifølge 19-årige Johannes Bruun – også kaldet KLIPO. Han er aktuel med singlen ‘skizo’, og i den anledning har POPLISH taget en snak med den unge spire om alt fra plæneklippere og udgroninger til hans musikalske udtryk.

De to P’er, der var klasket sammen på forældrenes røde plæneklipper i sommerhuset, irriterede den dengang 7-årige Johannes Bruun.

KLIPPO. Hvorfor ikke bare KLIPO? Med ét P. Det andet var jo utroligt grimt. Men KLIPO – dét var pænt. Faktisk ret så pænt.

“Jeg gik i flere år og tænkte på det. Og jo, det er da lidt sjovt, at jeg har brugt så meget energi på at tænke over, hvordan det ville være så meget bedre, hvis der kun var et enkelt P.”

Sådan fortæller Johannes, der i dag har lært af sin undren fra barndommen og taget navnet KLIPO til sig som sit kunstneriske alias. Og navnet beskriver netop, hvordan han opfatter sit musikalske projekt. 

“Det der med at tænke meget over nogle i princippet latterlige ting og at gå helt ned i detaljerne med ting, som ikke har den store betydning for verden. Men som måske har en stor betydning for den enkelte og kan sætte gang i nogle følelser, forklarer han.

Stemninger som første prioritet

Noget af det, som KLIPO vægter højest i sin musik og i sit kunsteriske udtryk, er stemninger. Så længe man kan mærke et nummer, så er det ikke så vigtigt, hvis lyrikken ikke er bomstærk, mener KLIPO.

“Man kan stå til en live koncert med nogle rigtig fine numre, og det hele lyder dejligt. Men hvis man ikke mærker det, så er det fucking ligegyldigt. Altså hvis man ikke får en eller anden bestemt fornemmelse i maven af musikken,” forklarer han. 

Eftertænksomhed og en ‘kuldegys-agtig’ følelse. Momentet, hvor telefonen bliver pakket væk og man bare giver slip. Det er sådanne følelser og stemninger, KLIPO ønsker, hans musik kan plante i lytterne. 

I hans nye single ‘Skizo’ finder man omtrent kun 6 lyriske linjer, og det er egentlig med fuld overlæg, ifølge KLIPO.

“Jeg kunne virkelig mærke de her seks linjer. Den nedbarberede lyrik  er virkelig med til at skabe en stemning. Det er meget ærligt, inderligt og følelsestungt.”

Det danske sprog kan noget særligt

Selvom lyrikken ikke er førsteprioriteten i KLIPOs øjne, betyder sproget trods alt en helt del. Han har også taget et aktivt valg om ikke at skrive på engelsk, men på modersmålet dansk.

“Jeg føler, at der er nogle ting, der går tabt i det engelske sprogunivers. Jeg synes, man har nogle helt andre associationer til ordene, når de er på dansk. Ladningerne i ordene er meget stærkere på dansk. Sådan har jeg det i hvert fald,” siger han.

KLIPO lytter meget til engelsk musik, og han synes også, at engelske tekster har et bedre flow. Alligevel kan han den dag i dag slet ikke forestille sig at skrive sit eget musik på andet end dansk.

“Når det er på ens modersmål, synes jeg, man formår at få nogle særlige understemninger med i ordene. Det er egentlig i bund og grund derfor, jeg gør det”

Helt sin egen alt-mulig-mand

Lys? Tjek. Lyd? Tjek. PR? Tjek. Grafisk design? Tjek. Manden, der sætter krydserne på to-do listen, er KLIPO himself. Han har taget et valg om at gøre det hele selv. Hvorfor? Simpelt nok, fordi han kan.

“Det er lidt en force. Når jeg har haft fingrene på alle sider af produktet, så emmer det også bare mere af mit udtryk, forklarer KLIPO.

Alt fra sangskrivning og produktion til grafiske covers og lys til liveshows står på KLIPOs to-do liste. Det, at han gør al ting selv, er også med til at skabe et særligt udtryk. En særlig autencitet.

“Man opgiver måske noget kvalitet. Jeg er ikke professionel videomand eller grafiker. Men jeg synes, man kan mærke det mere, når artister selv står bag deres projekt og trækker i trådene,” fortæller KLIPO.

At være i et skizofrent hoved

Hans nye single ‘Skizo’ handler om psykisk ustabilitet. Eller nærmere, hvordan KLIPO opfatter det. Idéen opstod af fokusset på psykisk sygdom de sidste par år, hvor der er flere og flere, der har fået brug for hjælp.

“Tanken ramte mig bare. Hvordan er det at være inde i sådan et hoved? Hvordan har man det? Jeg synes, det var interessant at dykke ned i,” fortæller KLIPO.

Både gennem musik og visuelt udtryk giver KLIPO hans opfattelse af, hvordan det er at være i en skizofrens hoved. Lyduniverset er abrupt og næsten obskurt, hvis man spørger KLIPO.

Hans single ‘Skizo’ er ude i dag, og du kan høre den på Spotify eller lige her:

5 hurtige til KLIPO:

Hvilken festival glæder du dig mest til i 2019?
“Roskilde Festival. Fordi jeg rigtig gerne vil se SOPHIE. Hun er virkelig et af mine forbilleder både i hendes lyd og karakter som artist. Og så vil jeg faktisk også rigtig gerne se Cardi B. Det er sådan min guilty pleasure!”

Har du et særligt talent udover at lave musik?
“Uhhh. Jeg er rigtig god til at lave omelet med ost! Omelet med purløg og cheddar – det er KLIPO Special.”

Hvilken sang beskriver dig bedst?
“Jeg har lyst til at sige ‘Chun-Li’ med Nicki Minaj. Det er en fucking badass sang. Det kan godt være den ikke beskriver mig, som jeg er. Men den beskriver mig som jeg gerne vil være. Jeg vil gerne være lige så badass, som Nicki er i ‘Chun-Li’.”

Hvad er dit yndlingscitat? 
“Der var en af mine venner som skrev noget til mig, som jeg bare synes var pisse fedt. ‘Du skal vise pladeselskaberne, at du kan skrive sange, der kan røre en dybt umusikalsk mor fra Vejle. Så vil alle have dig.’ Det synes jeg er fedt, for det er sgu egentlig meget rigtigt, haha.”

Hvis du havde magiske kræfter og kunne trylle, hvad ville du så gøre?
“Så ville jeg nok gøre sådan, at jeg ikke fik udgroninger, men mit hår bare altid var platinblond! Det er seriøst en kæmpe pain med de udgroninger!”