Billie Eilish, Tinderbox, TB19

2019 var et fremragende musikår! …. Men hvad med 2020?

2019 gav os storhits som ‘Bad Guy’ og ‘Senorita’, Lizzo der havde verdens mindste taske med til American Music Awards og et overraskende co-up med Emil Stabil og Gucci Mane. POPLISH opsummerer hurtigt 2019 og tager pulsen på, hvad der skal ske i 2020. 

Sikke et år 2019, det har været. Et år, der både har budt på mumble rap, kpop, freaky beats og vilde co-ups. Blandt andet Post Malone og Ozzy Osbourne, Lil Nas og gode gamle Billie Ray Cyrus, Gucci Mane og Emil Stabil samt popsangerinden Halsey og den koreanske pop-gruppe BTS.

Der har været plads til forskellighed, og kunstnere har turdet at kaste ud i noget anderledes. Samtidig er det stort, at flere og flere artister ærlig talt ikke giver en fuck omkring mainstream appearances. Her skal der blandt andet lyde et kæmpe shoutout til Lizzo og Billie Eilish.

Også på den danske front, er der sket et par vilde begivenheder. Det har været et vanvittigt år for grupper som Minds of 99, der gik hjem fra GAFFA Prisen med hele fem priser. Samtidig har det været noget af et turné år for duoen Benal.

De kom, de så og de sejrede

Samtidig slog Anne, Sanne og Lis pjalterne sammen igen for første gang i 35 år og turnerede rundt i landet. Desuden havde vi også nogle af kæmpe-kometerne på besøg. Blandt andet Elton John, Phil Collins og Cher

2019 var også året, hvor vi blandt andet mistede Morten Lindberg (Master Fatman), Marie Fredriksson (Roxette), Keith Flint (The Prodigy), Scott Walker (The Walker Brothers) og Jarad Anthony Higgins (Juice World), som ellers vandt prisen for ‘Årets Nye Navn’ ved Billboard Music Awards. 

Samtidig har playliste-kønsdikrimination været heftigt på debat-papiret, både i USA og herhjemme. Der er blevet diskuteret heftigt, hvorfor det kun var mandlige navne, der optrådte på top 10 over de mest spillede danske sange i radioen fra 2018. Samtidig sparkede en kvindelig rapper døren ind til den danske musikbranche. Nemlig Tessa. 

Lizzo, Roskilde Festival, RF19, Apollo
Lizzo på Apollo scenen ved RF19. Foto: Lasse Lagoni

Men hvad så med 2020….?

På den danske musikfront startede Benjamin Hav hårdt ud med at overraske fanbasen med hele 2  solo albums i starten af 2020 og udmeldingen om, at Benal er sat på pause. Måske noget overraskende og det bliver spændende at se, om Hav kan gøre det lige så fint solo som med Albert, den anden halvdel af Benal. 

Nelson Can er også gået i opløsning efter 9 år og sætter hermed et punktum med et sidste album den 31 januar. Et andet elskværdigt dansk band leverer også et nyt album i foråret. Et album, som de for første gang selv har produceret. Det kommer fra Dizzy Mizz Lizzy og indtil videre, er navn og udgivelsesdato stadig ukendt.

Der er helt vildt mange nye danske kunstnere, som popper frem hist og her. For at denne artikel ikke bliver alt for lang, nævner jeg blot nogle få af stjernespirerne, som vi helt sikkert kommer til at høre mere fra i 2020. Tessa, Bette, GENTS, Mekdes, Artigeardit, Ida Laurberg og Hjalte Ross. 

Desuden er Randers kåret som den bedste musikkommune i Danmark gennem en undersøgelse fra VoxMeter i 2019. Samtidig sker der noget vildt i Danmarks anden største by Aarhus. Smilets By, Studiebyen, Cykelbyen. Kært barn har mange navne. I 2020 sættes der skarpt ind på, at Aarhus i 2022 skal være den bedste musikby, og det skal ske gennem tiltaget ‘Music City Aarhus 22’, som er iværksat af foreningen Music City Aarhus og musiknetværket.

Benal, Smukfest, Bøgescenerne, 080819
Benal på Bøgescenen ved Smukfest19. Foto: Mathias Gehler Bach Andersen

Endnu et vildt koncert år

Nu nævnte jeg, at vi havde kæmpe-kometerne på besøg, og den bølge fortsætter (HELDIGIVS) i 2020! Kunstnere som Eric Clapton, Rick Astley, Aerosmith, a-ha, Celine Dion og Pearl Jam, der sidste år annoncerede nyt album i 2020 for første gang i 6 år.

Det tyder nu også allerede nu på, at 2020 kan gå hen og blive et vildt festival år. 2019 var rimelig episk med navne som Bob Dylan, Cardi B, Tears for Fears, Alice in Chains, Tame Impala, Robbie Williams osv . 

Men i år byder Roskilde Festival indtil videre på navne som Tyler the Creator, Pusha-T og selveste  pop-droningen Taylor Swift. Northside har hevet fat i nostalgisk punkrock med Green Day og Wheezer, og Smukfest trækker på de danske navne samt internationale navne som Gavin Degraw og Lionel Richie. Tinderbox lokker med Post Malone, Zara Larsson og Lenny Kravitz. 
Copenhell hiver alle de gode gamle klassikere op ad lommen, såsom Iron Maiden, Kiss, Judas Priest, Korn, Opeth og Disturbed. 

Vi takker (lidt sent) af for 2019 og glæder os til at levere et ton af historier, billeder og anmeldelser fra et yderst spændende 2020!

Elton John, Royal Arena
Elton John i Royal Arena. Foto: Lasse Lagoni