Roger Waters i Royal Arena: En ny dimension til koncertoplevelsen

I to timer og 45 minutter forvandlede Roger Waters og sit fantastiske band Royal Arena til et musikalsk stormøde, hvor musikken, som den efterhånden sjældent gør, kom helt tæt ind på livet.

For nogle få år siden, den 11. august 2018, var jeg så heldig at opleve Roger Waters live på scenen i Royal Arena. Det var min første live-beskæftigelse med musik fra Pink Floyd.

Jeg husker stadig, hvordan jeg sad på tredje række på en sort stol til venstre for scenen. Ved siden af mig sad min far. Det var en uforglemmelig oplevelse, hvor musikken, som jeg fik at vide, var det, som min far og morfar lyttede til, da de var unge, fyldte hele min krop og min sjæl. Jeg fik et indblik i deres musikalske verden, og nu, efter at have ventet utålmodigt i ikke mindre end 1.711 dage, kan jeg knap nok tro, at jeg har fået muligheden igen.

Denne gang var det endnu bedre.

Roger Waters, Royal Arena, 180423
Foto: Camilla Lundbye

Er det her en koncert?

Aftenens koncert føltes nemlig slet ikke som en koncert, men snarere som en spillefilm, hvor de omkring 13.000 gæster i Royal Arena var tilskuere. En film, hvor krig, politik og flyvende får og grise havde betydningsfulde roller.

Koncerten startede med en dommedagsverden, der blev vist på den massive skærm over scenen. Skærmen fylder mere end 185 kvadratmeter og har cirka 14.000.000 pixels. I denne verden var lyn og torden mere almindeligt end solens stråler, og man kunne mærke vibrationerne i stolen, når den virtuelle torden slog ned.

Rystelserne var begyndelsen på megahittet ”Comfortably Numb”, og herefter tog filmen fart. Med ”The Happiest Days of Our Lives”, ”Another Brick in the Wall, Part 2” og ”Another Brick in the Wall, Part 3” blev filmen og koncerten skudt i gang, fremført skrøbeligt, men det visuelle gjorde det kraftfuldt.

Under hele koncerten var den massive skærm det, som øjnene blev trukket hen imod. Videooptagelser af politi, der udøver vold, tidligere amerikanske præsidenter med ordene “War Criminal” skrevet henover dem, politiske statements som “Free Julian Assange” og videoer fra militærfly og kampvogne. Det var et tema.

Der var noget fuldstændig fantastisk over, at for at forstå musikken i et dybere lag, var man nødt til at kigge på skærmen, og for at forstå det visuelle på skærmen i et dybere lag, skulle man lytte til musikken på en helt anden måde. Tilsammen dannede det de perfekte rammer, hvor sange som førnævnte ”Comfortably Numb”, ”The Powers That Be” og ”Sheep” blev vist fra deres helt gode side.

Roger Waters, Royal Arena, 180423
Foto: Camilla Lundbye

Hvad med rulleteksterne?

Til aftenens koncert var den klassiske koncert-installation udskiftet med en firkantet scene i midten af salen. Noget, flere artister bør benytte sig af, for det skaber en helt anden dimension til den klassiske koncertoplevelse. En anden fordel er, at når sange som ”Wish You Were Here”, ”Any Colour You Like” og ”Us and Them” og den utrolig smukke ”Eclipse” blev spillet, så føles det ligesom at være til intimkoncert.

Efter to timer og 30 minutter var det næsten tid til at sige på ‘farvel’ til Roger Waters og Pink Floyd universet, men inden det kom til den store finale, skulle sangen ”The Bar” spilles. En hyldest til Bob Dylan, Waters kone Kamillah og hans afdøde bror John. En rørende hyldest, hvor Roger Waters meget nære og triste side var tydelig.

Sangen gik flydende over til koncertens sidste sang ”Outside the Wall”, hvor Roger Waters og det ti mand store band forlod scenen en efter en.

Under koncerten sagde han: ”I can’t think of anywhere I would like to be than right here, love”.

Sådan havde jeg det også tirsdag aften.

På gensyn, Roger.

Roger Waters, Royal Arena, 180423
Foto: Camilla Lundbye

Vi havde Camilla Lundbye i Royal Arena, for at tage nogle fede billeder. Dem kan du se lige her!

Sætliste

  1. Comfortably Numb
  2. The Happiest Days of Our Lives
  3. Another Brick in the Wall, Part 2
  4. Another Brick in the Wall, Part 3
  5. The Powers That Be
  6. The Bravery of Being Out of Range
  7. The Bar
  8. Have a Cigar
  9. Wish You Were Here
  10. Shine On You Crazy Diamond (Parts VI-VII, V)
  11. Sheep

(pause)



  1. In the Flesh
  2. Run Like Hell
  3. Déjà Vu
  4. Déjà Vu (Reprise)
  5. Is This the Life We Really Want?
  6. Money
  7. Us and Them
  8. Any Colour You Like
  9. Brain Damage
  10. Eclipse
  11. Two Suns in the Sunset
  12. The Bar (Reprise)
  13. Outside the Wall

Se også

Aldrig har K.B Hallen været omfavnet af så meget kærlighed og karisma

Stemningen har aldrig været mere rolig, men samtidig så...

Nu har det modne publikum fået øjnene op for Dopha

Torsdag den 25. april dannede Musikhuset Aarhus intime Lille...

En lavmeldt, men fortrolig stemning med Guldimund

Sådan kunne stemningen snildt beskrives, da man trådte ind...
spot_img
Nicolaj Sveiger
Nicolaj Sveiger
En mand som er opvokset i det vestjyske, men nu bosat i København. Har en forkærlighed for pop, en guilty pleasure i rock og en generel og evig voksende interesse i alt med en rytme.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her