Grøn Koncert, Grøn Koncert 2016, GK16, Suspekt
Foto: Lasse Lagoni

Suspekt: “Vi er født til det her!”

For lidt over en uge siden åbnede dørene til den første Grøn Koncert i år. Vi havde en anmelder ude på græsset, mens undertegnede sad oppe bag scenen i området for frivillige og forsøgte at suge alle indtrykkene til sig. Koncerten i Kolding var nemlig startskuddet på 11 dage med livemusik rundt om i det danske land.

I år er det tredje år, at trioen Suspekt er med, så jeg tog en snak med dem om, hvad Grøn Koncert er for dem, og hvorfor de bliver ved med at komme tilbage på græsplæner rundt om i landet.

”Vi troede, at vi aldrig ville blive hyret til Grøn Koncert. Det er jo noget andet end os, og noget andet end det vi laver. Så vi sagde jo bare ja med det samme [da vi blev spurgt om vi ville spille Grøn Koncert i 2008], fordi vi tænkte, at det var en mulighed for os for at komme ud til den bredere befolkning og for at være en del af noget større,” fortæller den ene tredjedel af Suspekt, Emil Simonsen, der med sine klare blå øjne skærer igennem med mere end bare ordene.

Grøn Koncert, Grøn Koncert 2016, GK16, Suspekt
Foto: Lasse Lagoni

Det er ligesom Quentin Tarantino

Det er nemlig noget af det, som Suspekt kan. De brænder igennem med deres fandenivoldskhed, hvorfor jeg havde mine fordomme, da jeg satte mig overfor dem på en bænk midt på en mark i Randers.

Indenfor interviewets første minutter kan jeg dog kun nikke genkendende med, da Andreas Bai Duelund formår at afkræfte alle mine fordomme.

”Jeg synes ikke, at der er forskel på os og Grøn Koncerts budskab. Det er noget, der bliver trukket ned over hovedet på os.”

”Jeg kan godt forstå, at der er nogle, der tror, at det er noget med et ”badboy-image”, fordi teksterne er hårde, men det er bare det udtryk, som vi har valgt at komme med, fordi det er det, vi selv synes, der er fedt. Ligesom hvis du ser en Quentin Tarantino film. Det er da stensikkert, at han ikke render rundt og er med i en bande og slår folk ned. Det er underholdning. Det er malerier. Det er vores twisted mindset.”

Grøn Koncert, Grøn Koncert 2016, GK16, Suspekt
Foto: Lasse Lagoni

Emil fortsætter, hvor Andreas slap, med velformulerede sætninger og velovervejede begrundelser på, hvorfor netop de hører til på Grøn Koncert, og hvorfor netop de er blevet allemandseje de seneste par år.

Specialklassen på tour

Det er altså 8 år siden, at Suspekt første gang trådte ind på Grøn Koncert for at åbne P3 Scenen, som de også står på i år, men før trioen (der dengang var en kvartet) trådte ind på pladsen for første gang, havde både Andreas og Emil været backuprapper for hhv. Niarn og Jokeren.

”Jeg tror bare, at vi hurtig faldt ind i sådan en hyggelig havefest-stemning, og vi blev der altid lang tid efterfølgende. Vi var lang tid om at komme ud af vagten. Vi var nok et af de bands, der var sværest at smide væk fra pladsen,” griner Emil.

Andreas tilføjer, at det jo sikkert er fordi, der er gratis øl, når de har spillet på Grøn Koncert, og fortsætter, ”Da vi havde spillet første gang, tænkte vi, at det jo var vanvittigt, og nu skulle vi gøre det 7 gange mere! Man oplevede, hvordan det var at spille alle de der koncerter i træk. Vi er jo vant til at spille f.eks. fredag og lørdag på spillesteder, men det der med, at det var så kompakt, hvor det var fire dage i træk. Der var og er noget helt specielt over det der karavaneliv.”

”Men vi er født til det!” De to tredjedele af trioen pingponger gennem hele interviewet og lader knap produceren Rune Rask få et ord indført, men han nikker med og giver sin accept på alt de to rappere kommenterer.

Grøn Koncert, Grøn Koncert 2016, GK16, Suspekt
Foto: Lasse Lagoni

”Vi er nomader. Musiknomader!” fortsætter Emil.

”Jeg er bygget til det her. Til at turnere. For os er det bare dobbeltfedt, at det er så komprimeret. Det her er jo specialklassen på tour, plejer vi at sige. Vi kører jo bare igennem!” Andreas griner helt distinkt, som havde han forinden spist et askebæger.

Swindlerbitches og kræwere

Suspekt er samtidig kendt blandt de frivillige, der internt går under betegnelsen “kræwere”, for at komme ud i boderne og hjælpe til før deres egne koncerter. I år har de både produceret burgere og serveret fadøl for de tørstige gæster på karavanens første fire koncerter.

Da ordet ”Swindlerbitches” først bliver sagt, kløjes jeg dog næsten i de fadøl, som vi alle fire sidder med under interviewet. Det er Suspekts måde at sige, at de er blevet venner med mange af de frivillige på Grøn Koncert; både når de er på pladsen, men også i det private.

”Man får jo venner, når man er på lejrskole!” udbryder Emil og henviser til det fællesskab, der er blandt kunstnerne og de frivillige imellem. En lejrskole med et godt formål.

Visualisering af suspektuniverset

Hvert år modtager alle de frivillige, der er med til at skabe den ramme om Grøn Koncert, som du kender det, når du står på pladsen, en t-shirt til at arbejde i. Hvert år har den et nyt design, og i år er den lidt mere speciel. Trøjen er nemlig et samarbejde mellem Suspekt og Hummel, der med deres grafiske elementer forsøger at skabe plads til forskelle.

”Det er jo vores fortolkning af ”Plads til Forskelle”. Jeg synes ikke, at man behøver komme med en forklaring på det, for folk skal selv tolke på det derfra,” fortæller Emil, imens han peger på logoet på den trøje, som trioen har designet, og selv bærer til alle 8 koncerter, ”Vi tænkte først og fremmest, at de skulle se cool ud og passe ind i suspektuniverset. Det skulle være noget, som vi også ville kunne bære.”

Og det gør de; både på og bag scenen. Med krydser, der er en henvisning til Amsterdams frække natteliv, Muskelsvindfondens logo og andre krydser, der ikke er helt fuldendte endnu, pryder grafikken ikke kun de frivilliges trøjer, men også de bannere, der hænger på pladserne, ligesom krusene til fadøl også er indhyllet i Suspekts univers.

Grøn Koncert, Grøn Koncert 2016, GK16, Suspekt
Foto: Lasse Lagoni

Det starter som et skelet

Selvom Grøn Koncert er en stor fest for samtlige deltagere i alle aspekter, så sørger Suspekt i den grad også for at tage deres arbejde seriøst. I år er hele setuppet på scenen lavet specielt til Grøn Koncert og er klædt i logoer, der alle fortæller om at skabe Plads til Forskelle.

”Vi forventer jo at få en vanvittig oplevelse ud af den her tour, hvor vi spiller koncerter og kan udvikle på dem løbende. Så når vi står i København på søndag, så er der nogen, der skal futtes af, fordi showet bliver det bedste nogensinde. Det skal de andre selvfølgelig også være.”

Da ordene ryger ud af Andreas’ mund, kan jeg ikke lade være med at sende tanker tilbage de øjenbrynshår, som jeg stadig mangler efter Rammstein på Tinderbox for en måned siden.

Emil overtager og formår at berolige både mig, men også deres crew, efter Andreas’ spontane idé om at “futte nogen af” på scenen.

”Men koncerten udvikler sig jo. Det slutter aldrig med at være det samme, som vi startede med. Der er et skelet, men der bliver altid bygget mere på.”

”Hver gang finder man på nye ting. Et lille trick til sangen eller sådan noget,” nikker Andreas.

”Talerne bliver skarpere mellem numrene og alle de der ting. Man finder hinanden løbende.”

Selvom vi hos Poplish har været tilfredse med det, vi – indtil videre – har oplevet fra Suspekt på årets Grøn Koncert, ser vi alligevel frem til, hvad de kan finde på, når tourens sidste fire koncerter skal spilles.

Grøn Koncert, Grøn Koncert 2016, GK16, Suspekt
Foto: Lasse Lagoni

Igår var det Esbjerg, der har fik besøg af Grøn Koncert-karavanen, i dag er det Odense, hvorefter Suspekt, de 7 andre livenavne og de 700 frivillige ankommer til Sjælland, hvor Næstved og Valby afslutter dette års tour lørdag og søndag.