Foto: Lasse Lagoni

Neil Young – Langhåret legendeleverance

At bruge ordet ”legende” om Neil Young føles efterhånden hult. To gange er han blevet indlemmet i The Rock and Roll Hall of Fame som tak for lang og tro tjeneste i rockens navn. Henover knap et halvt århundrede har han udsendt albummer, med en nuværende total på imponerende 36 styks. Seneste eksempel, ”The Monsanto Years”, skabte han i samarbejde med Promise of the Real, og netop denne kvintet skulle bakke op om canadiske Young, da han for femte gang optrådte på Roskilde Festival, hvor han klokken 21 fredag aften indtog Orange Scene.

Her havde regnet netop stilnet af foran de mange, mange mennesker, primært festivalens erfarne segment, der havde indfundet sig foran Orange. Young lagde ud med at luske alene ud på scenen uden et ord, hvorefter han ganske mutters – og akustisk – blandt andet fik folket til at synge med på superklassikeren ”Heart of Gold”. Et par numre senere fik han tilslutning fra det ganske unge band Promise of the Real, som med deres elektriske guitarer indvarslede et nøk opad i koncertens tempo.

Men selv om 70-årige Young nu fyrede den af med en energi som en langt yngre mand, så nærmere det sig mere en bandsession end en koncert for titusindvis af mennesker. For ganske vist spillede Young intet mindre end virtuost på sin guitar, men den ene alenlange solo efter den anden fremmede ikke gejsten hos publikum. Derudover var det heller ikke mange af hans ”greatest hits”, han fik bragt ud over scenekanten, så kun de allermest velbevandrede fans i hans diskografi kunne følge hele vejen med. Derfor blev det desværre ikke helt den folkefest, som et navn af Neil Youngs kaliber ellers godt kunne have skabt.

Neil Young, Roskilde Festival, Orange, RF16
Foto: Lasse Lagoni

Se hele galleriet fra koncerten HER