Foto: Lasse Lagoni

Det lyttede vi til – en 2014 top 10

At vælge årets ti bedste sange, burde egentligt være ret let. Lyt til så mange sange fra 2014 som muligt, og rangér dem efter den du bedst kunne lide.
At vælge ti sange som almenvellet synes er de bedste, er ligeså svært som at puste en golfbold gennem en haveslange.
Man kunne tage den nemme løsning, og gå på Spotify eller iTunes og tage de ti mest lyttede sange, men det ville i vores øje være statistik inkorrekt og heller ikke særligt sjovt.
Denne liste er udvalg af Poplish, idet vi mener at disse sange er de bedste, i henhold til hvad de har bidraget med til musikken i 2014. Vi tager, som altid, ikke hensyn til kommercielle interessenter eller hvem der performer eller producerer sangen. Husk, nogen kan lide moderen, nogen datteren og nogen vil ha begge to. Musik appellerer til så mange forskellig sanser, og hvor fair ville det være at blive bedt om at rangere vores sanser? Med top 10-listen og boblerne, medfølger en playliste til sangene. Brug den til jeres nytårsaften, eller brug den som inspiration. I bliver helt sikkert udfordret inden for musikkens, mange dejlige genrer.

Godt nytår!

 

Årets boblere 2014 – Close, but no cigar

John Legend – All of Me
Beklager John, der var kun plads til en sjæler på listen, og det blir Sam Smith

FKA Twiggs – Two Weeks
Årets måske mest sexede nummer. Sex sælger, men ikke helt nok til vores top 10

Taylor Swift – Blank Space
Bondetøsen fra Pennsylvania har faktisk leveret et okay nummer. Nok til en bobler

Beyoncé – Drunk In Love
Bare fordi man er superstjerne nummer 1 skal der mere til. Selv ikke Jay-Z medfører at Queen B rammer top 10, og Crazy In Love var bare bedre

Elliphant feat. MØ – One More
Havde det været MØ feat. Elliphant var den kommet på top 10. For Poplish elsker MØ!

Iggy Azalea feat Rita Ora – Black Widow
Lørdag nat klokken 3 på dansegulvet kunne vi godt ha puttet den i top 10… men Poplish skriver aldrig beruset eller om natten… *host host*

Röyksopp feat. Robyn – Do It Again
Fedt fedt nummer, dog stadig lidt for meget rutine fra den dynamiske trio. Derfor må den nøjes med at være en bobler. Men en smuk boble.

Sia – Chandelier
Sia har en fantastisk stemme, og nummeret er ret godt. Vi mener dog det bliver lige en tand for kedeligt til top 10.

Lilly Wood & The Prick – Prayer in C (Robin Schulz Radio Edit)
En ørehænger, især på grund af Lilly Woods smukke, hæse stemme. Den ligger på lur, men rammer ikke listen.

Zhu – Faded
Et af årets absolut fedeste beats. Man når dog ikke på top 10, når man synger at man er stiv og vil køre hjem til sin elskede. Så tager man i byen eller stikker hende en taxa.

 

Poplish’ 2014 top 10

10) Sam Smith – Stay With Me

Der bliver uden tvivl kastet flere trusser op på scenen, end flødekarameller på sidste skoledag, når engelske Sam Smith indtager scenen på Northside Festival i 2015. Pigerne og lighterne vil tændes når ”Stay With Me” flyder ud af højtalerne. Nummeret blev nomineret til årets sang til både MTV Music Awards og Brit Awards, og endte med at tage titlen som bedste sang, til det prestigefyldte MOBO Awards. Sangen toppede både UK top 100 charts samt US Billboard. Sangen handler om et engangsknald der har været så fornøjeligt, at Sam Smith gerne ser pigen blive hos ham. Det er sjældent den slags sker, og derfor fortjener den at være med på vores liste.

 

9) Christopher feat. Brandon Beal – CPH Girls

Eneste danske mandlige artist på listen, behøver ingen yderligere introduktion. Knægten, der har gjort krøllet hår in, siden Justin Timberlake smed det, har med ”CPH Girls” udgivet et nummer med så meget international karakter, at det ukendte øre kommer i tvivl om nummerets oprindelse. Stor applaus til produceren, men det er Christophers lækre vokal der bærer nummeret. Han er en af de danske artister som formår at synge engelsk uden at lyde dansk. Nummeret er ligetil og hylder noget vi danskere bør være mest stolte af: Københavnske piger (de jyske kan jo få Jon til at skrive et til dem). Christopher har udtalt at sangen er skrevet i en pool over et par flasker sangria, og faktisk er en hyldest til alle danske piger, og knægten ved nok hvad han snakker om. Hos Poplish glæder vi os til at høre mere til Christopher.

 

8) Kendrick Lamar – i

2014 har været en dårligt hip-hop år, men heldigvis har vi Kendrick Lamar (aka. Benz is for him just a car). Nummeret ‘i’ er første single fra Lamars kommende album, som vi hos Poplish har større forventninger til, end jordbærplukkeren har forventninger til sommeren. Heldigvis udkom ‘i’ i septermber, så vi kunne snige nummeret på vores liste. Vi elsker Lamars laid back stemme, og den fungerer fantastisk på dette beat, som indeholder samples fra ”The Lady” peformed af soulgruppen ”The Isley Brothers”. Det er ikke et typisk Lamar nummer, tværtimod. Stilen er ny, frisk og modig og kommer der mere af den slags på albummet, bliver det uden tvivl end større success end forventet. Kan I huske da Jay-Z på sit gennembrudsalbum fra 2001, The Blueprint, bragede igennem på den Kanye West-producerede, souldampende, ”H 2 the Izzo”? Det er fair at sige det kun er gået frem af siden. Watch out for Kendrick!!

 

7) Tove Lo feat. Hippie Sabotage – Habits (Stay high)

Når man har mistet sin elskede kræver det noget at dulme smarten med. Det gør Tove Lo med stoffer og alkohol, og så er det vel i orden? Det blev der så en fantastisk sang ud af. En sang der indeholder både smerte og euforia. Den er dyb på en elektronisk måde som kun Lulu Rouge kan gøre det, og samtidig er det et fantastisk popnummer som jeg godt kunne se være lukkenummeret på ethvert provinsdiskotek. Sangen blev den første svenske artist siden Ace of Base, der rangerer i top 5 på US Billboard. Det er imponerende, og der er ingen tvivl om, at hun bliver Sveriges næste store eksportvare. Poplish vender helt sikkert tilbage med mere Tove Lo i 2015. Vi håber meget på en koncert i DK!

 

6) The Avener – Fade Out Lines

Til Poplish’ julefrokost udbrød vores grafiker pludselig “Allan, kan du ikke sætte den der countrysang på med det fede beat?” Jeg vidste øjeblikkeligt at det var dette nummer han hentydede til. Han strøg ud på dansegulvet som en anden Travolta, og så sig aldrig tilbage. Sådan en effekt har nummeret fra franske The Avener på fulde folk, og naturligvis også de ædru. En fedt housebeat med en typisk houseopbygning, akkompagneret af en fantastisk, kvindelig sanger, med en countryagtig stemme, som gør at sangen let kunne være en del af et Tarantino-soundtrack. Et mix af deep house, blues og soul. Nummeret er unikt og et frisk pust på musikhimlen i 2014.

 

5) Pharrell Williams – Marilyn Monroe

Marilyn Monroe. Kvinden der kunne få mænd til at komme i bukserne, blot ved at sige ”Mr. President”. En levende legende, der på smukkeste vis forenede slutty, sexet og sød­. Ingen anden end musikkens legende Pharrell Williams, kunne lave en sang, der bærer hendes navn. Nummeret er smuk akkompagneret med et klassisk twist, performet af filmmusiklegenden XXX Williams. Nummerets bassline bærer nummeret i smuk klang med førnævntes strygere, samt et typisk Pharrell/Neptunes beat. Undertegnede var så heldig at anmelde Pharrells koncert i Forum, og at lytte til nummeret live med letpåklædte dansere foran en knaldrød baggrund, var en kæmpe oplevelse. I andre må nøjes med at lytte på vores playliste, men det bliver det bestemt ikke dårligt af. Marilyn ville ha været stolt og sunget ”Happy birthday Mr. Williams”

 

4) The Black Keys – Fever

Det amerikanske garagerockband, The Black Keys, har udgivet et af årets absolut mest dynamiske numre, med den nok vildeste intro. Det er enkelt og råt, og alligevel sofistikeret nok til, at få en kustode til at danse. Sangen er nomineret til en Grammy i 2015 for årets bedste sang. I 2015 får alle mulighed for at høre dem live, når The Black Keys gæster Northside. En koncert Poplish naturligvis dækker. Pudsigt nok er bandets guitarrist, Dan Auerbach, producer på årets nummer 1 på listen.

 

3) Todd Terje – Inspector Norse

I 2014 udkom norske Todd Terjes første soloalbum endelig. Efter at have huseret som DJ, producer, udgivet  EP’er og remixet for en lang række kunstnere, var det tid til den 33-årige diskokonges første soloalbum. Inspector Norse blev faktisk udgivet i 2012, men fik først sin kommercielle anerkendelse i 2014, så derfor har vi besluttet at putte den på listen. Ud over at være førstesinglen på albummet, er nummeret et fantastisk diskonummer, der ville gøre Dimitri From Paris og The Disco Kings misundelige. Nummeret er lystigere og lysere end en dansk sommeraften, og der er vel ikke noget at sige til, at det netop var Todd Terje der fik publikum til at gå amok, under hans Distortion-performance i DGI Byen, og fik folk til at hoppe i poolen. Nummeret har så meget energi, glæde og rytme. ”Inspector Norse” må være som at ledsage Don Draper på syretrip. Elegant, smidigt og fandens classy. Men det er nu os dejligt at ledsage Todd Terje på dette nummer.

 

2) MØ – Walk This Way

Poplish elsker MØ! I 2014 har vi været velsignet at to fantastiske livekoncerter, på henholdsvis Northside og Skanderborg. Vi har ligeledes været velsignet af, gentagnte gange, at høre Walk This Way, på diverse radiostationer. Selv efter 200 aflytninger, er vi ikke trætte af dette nummer. Nummeret afspejler en ung pige med et uovertruffent temperament, som hun til perfektion behersker henover Walk This Way’s forfriskende beat. MØ er måske den musiker der pt. er mest til stede i hendes sange. En tilstedeværelse som har, og vil, tage hende videre mod den bedste del af den globale musikhimmel. I øjeblikket må hun føle sig lidt som Alice på vej ned i kaninhullet. Vi glæder os til at se hende til koncert i Koncerthuset og ikke mindst på Northside.

 

1) Lana Del Rey – West Coast

“Down on the West coast, they got a sayin’, if your not drinkin’, then your not playin’” Sådan starter nummeret, som er første single på Lana Del Reys anmelderroste album Ultraviolence. Del Reys fantastiske vokal lyder både forførende og mystisk på dette nummer. Til en sådan grad, at man fantaserer sig ud i det univers Lana Del Rey, i denne sang, befinder sig i. Det perfekte mix mellem ektase og melankoli. Produktionsmæssigt udviser nummeret høj klasse. Produceren, Dan Auerbach, formår at styre nummeret gennem tre forskellige tempi. Sangen indeholder referencer til 90’ernes indie rock, hvilket er typisk for Del Reys musik og personlighed. Noget som gæsterne til årets koncert på Northside kan nikke genkendende til.  ”West Coast” er 2014’s absolut stærkeste nummer produktionsmæssigt, vokalmæssigt og stemningsmæssigt. Vi tilslutter os mange af de øvrige anmeldere i verden. ”West Coast” er årets nummer 1.

 

Her har I vores playliste til året der gik. Den går i øvrigt glimrende til aftenens festivitas.