Guldpige
Foto: Mathias Peldrup Gade

Guldpige: ”Det startede som en sjov ide. To dage senere sad jeg med en pladekontrakt i hånden”

Interview: Den anonyme sangerinde Guldpige har under andre navne længe forsøgt at bryde igennem til den danske musikbranche. I sidste ende kom succesen, da hun mindst ventede det.

”Jeg havde aldrig regnet med, at det skulle blive så stort,” siger den anonyme sangerinde Guldpige.

I November dukkede hun op uden varsel med en coverversion af Gulddrengs ’Se Mig Nu,’ som i løbet af få dage blev afspillet flere tusinde gange på YouTube og fik airplay i radioen. I dag udgiver hun sin debutsingle ’Chiller’ og i den forbindelse tog Poplish en snak med den kontroversielle sanger om at være anonym og om at få succes, når man mindst venter det.

Hvorfor er du anonym?

Jeg er anonym, fordi det først og fremmest betyder, jeg kan bevæge mig frit i offentligheden uden at blive genkendt. Jeg sætter stor pris på min frihed, så længe jeg har den. Derudover er det en fed mulighed for at slippe min indre rebel løs og prikke til nogle af de emner, jeg mener, er vigtige, bl.a. hverdagssexisme og mine personlige oplevelser med musikbranchen.

Hvorfor kalder du dig selv for Guldpige?

Guldpige var tænkt som et sjovt dæknavn, da jeg i november valgte at smide covernummeret af ’Se Mig Nu’ på Youtube. Jeg havde aldrig regnet med, at det ville få så meget opmærksomhed. Jeg sad jo med en pladekontrakt i hånden 2 dage senere. Jeg tror, det var tilfældigt, at det blev det (der gav mig en pladekontrakt, red.), men selvfølgelig skal der da være en Guldpige, når der er en Gulddreng. Det har Danmark brug for. En pige der svarer igen på alt det sexistiske lort, man skal lægge ører til nu om dage.

I weekeenden holder du releasefest på club VETO i Slagelse. Har du tænkt dig at afsløre din identitet der?

Nope. Jeg har en helt særlig overraskelse til club VETO, men de får ikke at se hvem Guldpigen er….

Er Guldpige dit eneste kunstnernavn, eller udgiver du også under andre aliasser?

Jeg udgiver også under andre aliasser, og planen er, at der kommer noget nyt sideløbende i 2017. Og uden at afsløre for meget kan jeg vist godt sige, at det er meget anderledes end den stil, Guldpige kører. Jeg kan ikke lide at lade mig begrænse rent musikalsk og kunstnerisk, så det er en fed mulighed for at få lov til at lave noget, der er ren sjov og ballade og samtidig noget, der er mere seriøst.

 Er det ikke for nemt at bruge et kunstnernavn, som er kontroversielt og vil give omtale?

Som sagt havde jeg jo aldrig regnet med, at det ville blive så stort. Guldpige var en sjov og spontan ide, vi fik i studiet, så vi lavede det og smed det på Youtube.. Efterfølgende er navnet og karakteren vokset på mig og derfor har jeg valgt at videreføre det, selvom jeg da godt er klar over, at mange vil mene, det er uopfindsomt.

Det, folk ikke forstår, er jo, at jeg er hans komplette modsætning. Jeg er ikke hans tvilling – jo måske hans onde tvilling. Men det er langtfra en karakter, der er knyttet til eller har noget tilfælles med hans. Jeg er pigen fra Nordvest, der har fået så mange nej’er, at det nærmest burde være mit mellemnavn, der en dag fik nok og valgte at smide en stor fed mellemfinger i vejret til hele musikbranchen – og fik opmærksomhed af netop den grund. Gulddreng og jeg har jo ingenting tilfælles – han har hele Universal-holdet bag sig, og jeg har bare en producer og en vision.

Med din nye single referer du til Gulddreng adskillige gange. Har du tænkt dig at lave musik, som ikke knytter sig til Gulddreng?

Ja, helt klart. Jeg har allerede en 2. single parat, der intet har med Gulddreng at gøre. Jeg tror bare, jeg gjorde det, der var allermest forventet af mig – havde jeg skrevet en kærlighedssang med dybe poetiske vendinger havde folk jo også undret sig. Jeg rullede mig en sidste gang i guldstøvet – men herfra lover jeg ikke at køre mere på Malte.

Hvordan håber du, folk reagerer på din nye single?

Jeg er egentlig ikke så bange for, hvordan folk tager imod den. Selvfølgelig håber jeg da, at folk kan lide den, og at nummeret lever op til forventningerne – men det er ikke alfa og omega. Det vigtigste er, at jeg selv er glad og tilfreds. Hvis man tør noget, får man oftest høvl, og hvis man ikke tør noget, er man ligegyldig.

Bare se på Girl Squad (feminist-debattørgruppe bestående af politiker Nikita Klæstrup, den selvudråbte twerk-queen Louise Kjølsen og blogger Katja Ekatarina Andersen, red). De får masser af opmærksomhed for det, de gør, og så kommer Mette Fugl pludselig ind fra højre og slut-shamer dem i Politiken. Men i sidste ende er det Girl Squad og ikke Mette Fugl, folk taler om. Jeg tror, det er vigtigt, at man altid er frygtløs og husker på, hvor vigtigt det er at leve og tage chancer. I sidste ende lever man jo ikke for andre end sig selv.

Lyt til Guldpiges nye single nedenfor.