Foto: Robert Hendel

Få smadret dine ører! Metalguide til Roskilde Festival ’16

Roskilde Festival har for alvor skruet op for volumen og leverer et hårdtslående program, med nogle af de bedste og mest spændende navne indenfor hård rock og metal. Derfor tænkte vi her på Poplish, at det var på tide at komme med nogle alvorlige anbefalinger til, hvad du skal se på Roskilde, hvis du er til metal og hård rock. Det her er en prioriteret rækkefølge, og de 10 navne, der bliver nævnt her, er dem, som vi har mest fidus til her på Poplish, til dette års største danske festival, hvis du har hang til at ryste nakkemusklerne.

10. Tenacious D

Tenacious D, Roskilde Festival
PR-foto

Fredag d. 1. juli på Orange kl. 00.30 – del af torsdagens program

Jack Black og Kyle Gass’ projekt er et ganske nydeligt eksempel på, hvor god musik kan være, også når det ikke tager sig selv synderligt alvorligt. Hvilket show der rammer Roskilde er selvfølgelig uvist, men mon ikke at vi får besøg af en Big Foot og en djævel på scenen, når der kommer en kavalkade af hits fra deres Pick of Destiny og selvfølgelig “Tribute”. Jack Black har været over hele Hollywood og fået åbnet mange øjne for de mange fremragende egenskaber, som hård rock og metal har at byde på. De er ikke et band, som vi klassificerer som ren metal, men den folkelige appel og humoren i showet, placerer dem på en fremtrædende plads i rockens verden. Få nu set dem og grin af deres jokes, hvis du ikke er til musikken.

9. Bersærk

Roskilde Festival, Bersærk
Foto: Marika Hyldmar

Mandag d. 27. juni på Rising kl. 18.30

Det første danske islæt på denne liste bliver Bersærk, som har gjort et fantastisk debutalbum sidste år med Mulm. Det er rock på den fede måde, og kommer til at tage kegler på Roskildes Rising-scene. De spiller om mandagen, så der er en god undskyldning for at få pakket grejerne ud tidligt og få hørt noget af det bedste Århus har at byde på. De befinder sig på Sort Søndags 66 Essentials som indeholder nummeret “Nordenvind”, der bestemt er værd at få lyttet et par gange til inden du skal se dem. “Europa er i krise og Danmark er gået i stå” får vi læst op fra nyhederne i nummeret, men det her bliver svært at stå stille til.

8. Kvelertak

Kvelertak, Roskilde Festival
Foto: Stian Andersen

Torsdag d. 30. juni på Avalon kl. 23.00

Svenske Black ‘n’ Roll-bands er ikke noget som nødvendigvis får den opmærksom de fortjener, men de er noget som burde være et velkomment frisk pust i et rockbegejstret Danmark. Riffs’ne er tunge, men stadig baseret i letgenkendelige temaer og energien som Kvelertak bringer for dagen er fuldt i tråd med Volbeat eller andre koryfæer, der på fornemste vis kombinerer thrashmetal og rock med hinanden. Det er musik, hvor næven er solidt knyttet og bliver pumpet i luften, med entusiasme og begejstring og formentlig noget solid headbangen.

7. Meshuggah

Meshuggah, Roskilde Festival
PR-foto

Lørdag d. 2. juli på Avalon kl. 01.15 – del af fredagens program

Det ville ikke være en god omtale af metal på Roskilde Festival ’16, hvis man ikke fik nævnt Meshuggah. Ondsindet metal fra Sverige, der nådesløst bombarderer ens sanser, og en fabelagtig mulighed for at få motioneret nakkemusklerne, gør det til en helt speciel oplevelse at blive udsat for de eksperimentelle svenskere. Der er mærkværdige fusionelementer fra adskillige andre genrer, men udtrykket er og bliver et solidt bundlag af growl, forvrængede guitarer og en ordentlig portion dobbeltpedal.

6. Cattle Decapitation

Cattle Decapitation, Roskilde Festival
PR-foto

Lørdag d. 2. juli på Pavillion kl. 20.15

Så er det vist også på tide, at få dykket tilbage i den rigtig hårde metal, og det er californiske Cattle Decapitation en ganske solid garant for. Dødsmetal spillet med store armbevægelser, og så er der vist ikke tvivl om, at det her bliver mørkt og ondt. De besøgte Danmark tidligere i år, og der var der store roser fra bl.a. Heavymetal.dk. Det var en medrivende og brutal oplevelse, som man også kan finde på deres albums, og hvis død og udryddelse af menneskearten er noget man ser frem til, så har Cattle Decapitation et lige så sort verdenssyn som dig. Det er mørkt, ondt og frem for alt teknisk godt. Fik jeg nævnt, at det er mørk, ond metal?.

5. Halshug

Halshug, Roskilde Festival
Foto: Naya Buch

Lørdag d. 2. juli på Gloria kl. 22.30

Kompromisløs punk, som aldrig stopper op, for at lade dig trække vejret. Det her er en oplevelse, som du bør få med, og det kommer ikke til at gå stille for sig. Med lydens hastighed vil de forsøge at kvæste deres publikum, og der er gode chancer for en helt vanvittig mosh pit, så har du den slags tilbøjeligheder, vil det formentlig blive indfriet. De er på vores liste, som et af de bands, du bør holde øje med, og aggressiv, levende og energisk musik går, heldigvis, sjældent af mode.

4. Ghost

Copenhell, 2015
Foto: Sebastian Dammark

Fredag d. 1. juli på Arena kl. 02.00 – del af torsdagens program

Hvis du har savnet en prædiken om, hvorfor metal er en ganske fortrinlig ting, så er Ghost et enormt godt bud på, hvad du mangler. Med en overvældende, teatralsk optræden og en hypnotisk lyd, er de et fremragende bud på, hvor godt 70’er inspireret metal kan lyde. De har besøgt Danmark adskillige gange og det internationale format er ikke til at tage fejl af, når man ser på de navne, som Ghost har spillet sammen med. Metallica, Slayer og adskillige andre af de største bør betragtes som et fremragende CV, og vi er ikke i tvivl om, at det her bliver en stor koncert. På Copenhell sidste år, leverede de en bundsolid indsats og fortjener at være med på Poplish’s anbefalinger af koncerter på årets Roskilde.

3. Bring Me The Horizon

Bring Me the Horizon, Roskilde Festival
PR-foto

Onsdag d. 29. juni på Arena kl. 17.30

De fem britiske gutter fra Sheffield er en af de potentielt største overraskelser på Roskilde. Der er potentiale til at levere en af de største fester, hvis de forplanter energien fra deres metal-core elementer til deres liveoptræden, så kan de få startet en fest af dimensioner, som bliver svær at hamle op med, for selv de bedste af dem. Vi har tiltro til, at deres træk mod en blødere lyd og et mere melodisk udtryk kan tiltrække et ganske nydeligt publikum, men hvis det “hårdere” segment af Roskildes gæster går til koncerten med et åbent sind, så er der mulighed for at koncerten sprænger i luften, og det er måske i støbeskeen, at denne koncert bliver en af de bedste i år.

2. Slayer

Slayer, Roskilde Festival
Foto: Martin Häusler

Onsdag d. 29. juni på Arena kl. 19.30

Der er ingen vej udenom, hvor vigtige Slayer er for metalscenen. Om du lærte dem at kende i 80’erne eller ved at spille Guitar Hero, gør ikke den store forskel. De er en fantastisk oplevelse live, og har formentlig aldrig spillet en dårlig koncert. Der er smæk på, og her på Poplish er forventningen, at refrænet “Spil den med Slayer!” kommer til at gjalde ud over Dyrskuepladsen til næsten alle koncerter, adskillige gange. Gør dig selv en tjeneste og få hørt dem. De er lige gode, om det er første eller tredivte gang du ser dem.

1. Gojira

Gojira, Copenhell
Foto: Sebastian Dammark

Lørdag d. 2. juli på Arena kl. 18.30

I vores optik er det bedste metalnavn på Roskilde, de franske dødsmetallere fra Gojira. Med et helt vanvittigt teknisk niveau, må de siges at være noget, som for alvor kan få nogle djævlehorn op i luften. Sidste år på Copenhell, var de blandt de allerbedste optrædener, og det burde være med gode minder, at man tænker tilbage på den oplevelse, hvis man var til stede. I bakspejlet, burde de nok have fået æren af at være den bedste koncert, da de blæste hele scenen væk i en rus af supertekniske passager, harmoniske elementer og ugudelig hård metal (læs vores anmeldelse af dem HER). Hvis du ikke har hørt dem, så er det heldigvis ikke for sent, og Roskilde Festival burde være en helt vanvittig showcase for, hvor godt dødsmetal kan lyde, når det er spillet eminent.