The Smile @ Roskilde Festival 2022

The Smile var musikalske helgener på Roskilde

Læs bedømmelse0 stemmer
4

“Good evening, Roskilde! We are The Smile.”

Sådan lød de første ord fra den 53-årige frontmand, Thom Yorke, da koncerten med britiske The Smile fandt sted fredag aften på Roskilde Festival. Og hvis det navn siger dig et eller andet, så har du ikke ramt ved siden af. Han er nemlig også forsanger i bandet Radiohead. 

Men det var ikke Radiohead, der spillede på Dyreskuepladsen fredag aften, men sideprojektet The Smile. The Smile er et engelsk rockband, som er dannet af Radiohead-medlemmerne Thom Yorke og Jonny Greenwood samt trommeslageren fra Sons of Kermet, Jonny Greenwood. 

I fem kvarter blæste trioen et propfyldt Arena fuldstændig bagover og trods store startvanskeligheder med en alt for buldrende og mudret lyd under numrene ”The Smile” og ”The Opposite”, så var koncerten en kæmpe oplevelse. En oplevelse hvor man virkelig så, hvordan termen ’at hengive sig til musikken’ virkelig skal gøres.

Anmeldelsen fortsætter efter billedet.

The Smile @ Roskilde Festival 2022

Smukt, smukt og smukt. 

Under koncerten blev der ikke udvekslet et eneste ord mellem de tre herrer på scenen. Det var blot et tegn på deres utrolig store professionalisme, som blandt andet skinnede fuldstændig igennem under ”Free in The Knowledge”, ”A Hairdryer” og ”Waving a White Flag”. Alle tre sange blev fremført så smukt, at der ikke var andet at gøre, end for en stund lukke sine øjne og bare lytte. Tiden stod stille. 

Der var der desværre mange under teltdugen, som ikke gjorde. I stedet betragtede de koncerten med The Smile som deres snakkeklub, hvor hyggesnak i en cirkel om den nyligt overstået første etape af cykelløbet Tour de France i indre København, og hvor dumt det er var vigtigere end musikken. Det eneste der var dumt, var at de snakkende mennesker ikke fik klippet deres armbånd og smidt ud i mudderpølen med det samme.

Særligt “Colours Fly” og ”We Don’t Know What Tomorrows Brings” blev ødelagt af publikum, men til gengæld blev deres mangeårige ekspertise vist frem under ”Friends of A Friend”. Her lød bandet fuldstændig fabelagtig, og endelig hengav publikum sig også til musikken. Det var også på tide. 

Anmeldelsen fortsætter efter billedet.

The Smile @ Roskilde Festival 2022

Musikalsk helgen 

Bandets producer, Nigel Godrich, udtalte inden udgivelsen af trioens første album A Light for Attracting Attention at albummet. er som en sammenblanding af forskellige ting, men at det gav mening. Til fredagens koncert spillede de størstedelen af albummet, og mening gav det under ” Just Eyes and Mouth”, hvor Thom Yorke stod foran sin Prophet 5 Synthesizer som en musikalsk helgen. Det var magisk. 

Scenen var svøbt ind i strobelys og farverige lysinstallationer. Sådan skal det være, når Thom Yorke er på scenen. Se bare på Radiohead-koncerten på NorthSide fra 2017. Det blev aldrig for meget, og bevægede sig konstant på grænsen til det smukke – ofte krydsede de den. 

Koncerten sluttede med sangen “FellingPulledApartByHorses”, og efter at bandet havde spillet enestående fadede musikken stille ud mens Thom Yorke standhaftigt stod bag mikrofon mens der langsomt blev stille. Han sluttede koncerten med syv vise ord.

”Thank You! We are the The Smile.”

The Smile @ Roskilde Festival 2022

 

The Smile, Roskilde Festival, 010722
Læs bedømmelse0 stemmer
4