Billie Eilish, Vega
Foto: Peter Troest

Billie Eilish – Talentet der fik Vega til at eksplodere og gav stof til eftertanke

Onsdag aften flækkede Billie Eilish et udsolgt VEGA midt over så gulvet gyngede. Hun gav os alle en fest, men hun gav os også noget at tænke over.

Jeg tror aldrig, at jeg i mit liv har været til en koncert af den her kaliber. Hvor publikum næsten overdøvede musikken med ren og skær begejstret fællessang. Men alligevel formåede den 17-årige Billie Eilish’s krystalklare stemme at skære publikum midt over og ramme lige dér, hvor du seriøst kan mærke, at det her ikke bare er musik. Det er kunst.

Jeg må indrømme, at på trods af så meget larm fra publikum, har jeg aldrig før fået så mange kuldegysninger til en koncert på grund af en sangers stemme og tilværelse.

Billie Eilish debuterede med sangen ‘Ocean Eyes’ i 2016, og hendes karriere har virkelig taget fart de seneste år. Dave Grohl har sammenlignet Billies voksende popularitet med Nirvana i 1991, og hendes koncert onsdag aften i VEGA kunne godt tyde på, at Billie kun bliver større.

Født til scenen

Da introen til koncertens første nummer, ‘My Boy’, startede, gik publikum amok. Det tog kun til, da Billie sprang frem fra et podie – og så var vi i gang. Nummer efter nummer – eller skal jeg sige hit efter hit – fodrede Billie publikum med en røvfuld sassyness samt hende utrolige rare og fascinerende udstråling.

Billies uskyldige, lyse og smukke stemme stod i skarp kontrast til hendes sassy og bøllede attitude, og under ‘Party Favor’ fik hun også lige kastet et beslutsomt ‘Me bitch!’ ind mellem linjerne. Kontrasten, man finder hos Billie Eilish, er så betagende. Hun er kun 17 år, bevares, men Billie ved sgu godt, hvad hun laver, hvem hun er og hvad hun står for.

På scenen er hun 100 procent sig selv. Hun nyder hvert et øjeblik af at stå der. Selv da hun falder på grund af en dum ankel, gør hun det elegant og helt og aldeles perfekt.

‘You didn’t see that,’ griner hun og chitchatter lidt med publikum.

Billie Eilish, Vega
Foto: Peter Troest

‘Enjoy this moment’

Et helt særligt øjeblik som virkelig bekræftede min fascination af Billie Eilish var under ‘When the Party’s over’. Inden nummeret havde hun et særligt budskab, hun gerne ville dele med os.

‘You don’t need to stop filming, but don’t look at your phones. We only have this moment – right here – together. Me and you. So let’s just enjoy this moment, cause we will never experience this – exactly this – again.’

Første gang under koncerten er publikum stille. Det var desværre ikke helt, fordi alle hørte efter, hvad Billie sagde, for jeg kan love for, der stadig var en del, der så koncerten gennem deres telefoner. Men det, at en 17-årig beder sine jævnaldrende – samt yngre og ældre – om at nyde musikken og ikke stå og glo i deres mobiler, giver stof til eftertanke. Det er et vigtigt og smukt budskab, som jeg håber, folk lytter til.

‘When the Party’s over’ er nok en af de smukkeste koncertoplevelser, jeg nogensinde har haft. Det var intimt, følelsesladet og kunstnerisk enkelt.

Billie forsøgte flere gange at få budskabet ud om, at nyde øjeblikket. Inden ‘Six Feet Under’ bad hun også publikum om at trække vejret dybt ned i maven og slappe helt af. Det virkede dog ikke helt lige så godt, som under ‘When the Party’s over’.

Stor ydmyghed

På trods af Billie Eilish’s kæmpe popularitet var der ikke noget, der bare mindede om stjernenykker. Hun gik på til tiden, og gik af til tiden. Hun var taknemmelig for, at vi alle var mødt op, og at hun fik lov til at dele sin musik med os.

Da Billie starter på det gigantiske hit ‘Ocean Eyes’, der fik hende til at gå viralt, svigtede hendes stemme for første gang under hele koncerten. Ikke fordi hun fuckede up og ikke kunne ramme tonerne, men fordi hun var rørt.

‘What the fuck, man?’ Grinede hun og tonede sig ind på melodien, imens publikum kom med støttende tilråb og sang med.

Vi var så småt ved at nå til vejs ende, og Billie takkede af, inden det sidste nummer.

‘You’re starting to make me cry. Ugh, I can’t do shit. Bro. Oh my gooooood. I love you, guys. You’re making me cry!’

Under c-stykkeet i det sidste nummer, ‘Copycat’, får hun hele publikum til at gå ned i knæ. Det eskalerede selvfølgelig i et kæmpe sindssygt ‘jumping-party’, og Billie Eilish havde officielt nedlagt VEGA og erobret titlen, som en af de mest talentfulde unge sangerinder i nyere tid.

På trods af et skrigende – nogle gange overdøvende publikum- og det lysende hav af telefoner, der konstant var i luften, så var Billie Ellish perfekt. Jeg har vitterligt ikke en eneste finger at sætte på hendes musikalske talent og kunsteriske enkelthed.

Billie var formidabel, og folk kan godt glæde sig til, at hun skal spille på Tinderbox. Det er sikkert og vist.

Billie Eilish, Vega
Foto: Peter Troest

Se alle Peters forrygende billeder fra koncerten HER.