Smukfest, Smuk16, P3 Teltet, Katinka
Foto: Lasse Lagoni

Katinka – Hele følelsesregistret rundt, og tilbage igen

Eksplosivt, fremadstormende, skørt og skævt. Det københavnske band Katinka er klar med debutalbum. 

Katinka er navnet på et band, og en kvinde som alle er ved at have fået på tungen. Den københavnske kvartet kom på banen i 2015 da de vandt karrierekanon, og har siden haft et heftigt år 2016 med EP og single udgivelser, og et utal af koncerter på blandt andet Roskilde Festival.

Katinka bruger det elektroniske og de helt klassiske rock tendenser til at skabe deres eget univers fyldt med poetiske finurligheder og udnytter i fuld grad tilfældighederne og det planlagte.

I dag udgiver gruppen sit længeventede debutalbum ”Vi Er Ikke Kønne Nok Til At Danse”, selvsamme er også titlen på den første sang på albummet som sætter tonen for de resterende 8 numre.

Digtende tekster og stærke følelser

Katinkas tidligere tekster har i stor grad båret præg af ulykkelig kærlighed og raserianfald over forskellige dele af tilværelsen. Titelnumret er ingen undtagelse og tager både ny og gamle lyttere med helt ind i et følelsesregister som er både nært og nøgent.

Katinka skriver eksplosionslignende tekst som råber op om tilværelsen og kærligheden, hun bruger samtidigt et sprog alle kan følge med i og skabe sine egne illusioner til. Det kan man mærke på numre som Pulverkaffe og Du tænker ikke.

Lykkelige Løgne er et lille fint indslag på pladen om et engangknald, spillet på ukulele. Her bevises det virkelig hvordan Katinka skriver og spiller for alle dem der vil lytte, og for dem som har brug for noget at spejle sig i.

Konsekvent og udfordrende? 

Musikkens univers er på pladen stærkt præget af Simon Ask Lagekarls eksperimenterende tunge guitar, og hans produktion af albummet forsøger også at trække musikkens underside frem fra teksternes finurlighed.

Men Simon Ask er også meget konsekvent i hans lydunivers, selvom man føler sig udfordret og udsat for nye tanker og idéer med hvert nummer fordi lyrikken spiller så meget, så er det svært ikke at føle at musikken måske ikke skaber det største virkemiddel på pladen.

Det virker dog også som den største tragedie på pladen, at det musikalske grundbillede ikke er så nyt igen, men derimod undersøger historierne lidt mere, og bygger videre på tidligere numre fra bandet.

Soundtracket til forårsforelskelsen

Pladen føles fuldkommen når man lytter til den i streg, den trækker rundt med dig med den tager dig også med, fuldstændig hengivent til dig. Man kan næsten få den følelse at pladen er skrevet til lige netop de sommerfugle som huserer i maven på en selv.

Katinka starter sin albumturné op i dag, i Rønne på Bornholm og fortsætter landet rundt det næste stykke tid. Og der er ingen tvivl om at hendes debutalbum nok skal fylde festivalscener og playlister sommeren over, og gerne meget længere.

Den er og var klar til udgivelse lige netop på en dag som i dag, hvor solen luner Danmark, men ikke bryder igennem det grå dække. For det er også ting som dem Katinka synger og spiller om.