Black Sabbath, Copenhell
Foto: Sebastian Dammark

Idéer til iværksættere: Black Metal Friday!

Her er en af de mest sørgelige nyheder, som endnu er blevet bragt på danske musikmedier: I de seneste mange år har adskillige kommercielle institutioner forsøgt at snige udenlandske helligdage og skikke til Danmark.

Thanksgiving har så småt slået sig fast i det danske med kalkunmiddage, banana cream pies og amerikansk fodbold. Dagen efter thanksgiving bliver normalt kaldt for black friday, og i år har danske virksomheder virkelig skruet op for reklamerne, der er næsten allestedsnærværende i et forsøg på at få os til at købe flere julegaver. Pudsigt nok, så er begrebet opstået omkring Philadelphia i de tidlige 60’ere, med reference til de enorme menneskemængder, der myldrede i gaderne dagen efter thanksgiving, og det blev udbredt til resten af USA i løbet af 80’erne. Nu er det så nået til lille Danmark, men hvorfor ikke tilpasse denne konsumeristiske fejring med et ordentligt skud af mørke, død og håbløshed?

Her mener jeg, at der er gået noget grueligt galt for de danske musikbookere, der ikke har fået øjnene op for muligheden, for at promovere netop den mest dystre, nordiske musik, der findes: BLACK METAL. Og hvilken dag ville være bedre end denne, til at fejre at vinteren er på vej, verden er ond og modbydelig og stavkirker kan brænde?

abbath-burnedDer er mange, der går en trist tid i møde med julen og netop en ordentlig black metal-koncert kan løfte humøret for de fleste, for det er umuligt at tage det alt sammen helt så seriøst, når denne form for metal folder sig ud. Om det er i black metal-krabbedanse eller det er det generelt useriøse i at være klædt i sort læder og nitter, som gør det, så har jeg endnu ikke haft det kedeligt til en black metal-koncert og jeg har tværtimod altid følt mig opløftet af disse. Derfor ville det være den mest passende måde at skyde vinteren i gang på.

Der er selvfølgelig et par arrangementer rundt i det danske land, som fortjener at blive nævnt og her tænker jeg på MONO i Århus, der leverer et hårdtslående program af Caro, Phrenelith, Telos og Hadron, hvor særligt de to sidste er fremragende bekendtskaber ud i den mørkere metals fortrinligheder. Det bliver i det hele taget en sort fredag i det jyske, da der kommer musik for fuld udblæsning til Randers, når Café von Hatten åbner dørene for tyske Cyborg, prog-metallerne fra Phoebus Cartel og OXX, der er garant for noget af det mest utrolige i eksperimental metal herhjemme (Læs mine kommentarer om Oxx’s optræden til WCFO ’16 her), men en egentlig black metalfest er det nok lige for meget at kalde arrangementet på Café von Hatten.

OXX, When COPENHELL Freezez Over 2016, Vega
Foto: Martin Kleisberg

Nu har vi altså slået fast, at der ikke for alvor kommer det helt store, sorte sceneshow og slår benene væk på os denne fredag, men der er dog lys (mørke?) forude, for folkemetallen gør sig et massivt indtog på Gimle, hvor netop den skandinaviske gren af genren invaderer og truer med at få verdenen til at gå under. Dette foregår på lørdag d. 26/11 , hvor bl.a. hyperaktuelle Huldre, der må betragtes som et af de mest spændende navne inden for denne genre kommer og spiller. Også svenske Fejd, norske Bergtatt, islandske Auðn og færøske Hamferð kommer på denne aften, og giver den max gas, så mon ikke man kan få blæst ørerne godt i smadder på sådan en lørdag i Roskilde?

Mens vi venter på at Abbath igen kommer til Danmark, så er der altså stadig mulighed for at lave den første årlige tilbagevendende Black Metal Friday festival, og høste en masse respekt herfra.

God weekend derude og stay metal \m/