Coldplay, Parken, Telia Parken
Foto: Lasse Lagoni

Coldplay – Guldet for enden af regnbuen

Danmarks Nationalstadion er en ret stor arena. Der kan være godt 46.000 mennesker på tribunerne og plænen, derfor ser enhver scene en anelse lille ud, når Telia Parken er fyldt, som den var i aften, da britiske Coldplay besøgte København. En koncert, der blev udsolgt på absurd kort tid – ligeledes blev deres ekstrakoncert, der afholdes i aften.

Det var derfor med kæmpe spænding, at publikum i går aftes overværede to opvarmningsbands, før lyset endelig blev dæmpet og en kvindestemme lullede os ind i en bevidsthed fuld af drømme, hvorefter hilsner fra alle lande, som Coldplay har besøgt, blev vist på storskærmene bag scenen.

Spottet blev langsomt tændt, og røgen kravlede op langs højtalerne, da de obligatoriske armbånd begyndte at lyse. De armbånd, som man efterhånden får til hver Coldplay koncert, og som lyser i takt med musikkens rytme.

De fire erfarne musikere trådte ud på scenen til et overdøvende publikum, der vitterligt var så højt, at det var svært at gætte, hvilken sang bandet havde valgt at åbne koncerten med. Efterhånden stod det dog klart, at det var titelsangen til touren; nemlig ”A Head Full Of Dreams” der tordnede ud af højtalerne imens publikums armbånd komplimenterede lysshowets røde farver med en lige så stærk nuance.

Og denne sang var endnu ikke sluttet, før den ikoniske forsanger Chris Martin løb henover den lange catwalk, imens konfetti i alle regnbuens farver blev skudt op på hver side af ham. Derved var koncerten begyndt med et brag.

Coldplay, Parken, Telia Parken
Foto: Lasse Lagoni

Money well spent

Som første sang afsluttedes startede den næste, mens vores armbånd skiftede farve fra rød til grøn – og dernæst gul, for fint at fortælle os, hvilken sang vi skulle have æren af at høre derefter: Yellow.

Det er en fornøjelse at opleve, at Coldplay har valgt at bruge penge på noget ordentligt lydudstyr, der virkelig højner den standard, som vi efterhånden er vant til – og gruer for – i Telia Parken. Aftenens oplevelse havde slet ikke været det samme, hvis bassen havde lydt lige så forfærdelig, som den gjorde til Bruce Springsteen for små to uger siden. Ligesom vi på kort tid glemte alt om, at Parken i aften var overdækket. En opfordring fra selveste Chris Martin, da København blev ramt af et mindre skybrud tirsdag eftermiddag og aften.

Coldplay skal samtidig have en applaus for at bruge tre skærme i stedet for de to, som man normalt ser til koncerter. En i midten og to på hver side, der vendte ud mod publikum, så alle 46.000 gæster fik hele oplevelsen.

Coldplay, Parken, Telia Parken
Foto: Lasse Lagoni

Coldplays eneste karismatiker

”I don’t know how you’re feeling, but we’re feeling pretty good” udbryder hr. Martin inden aftenens tredje nummer “Every Teardrop Is A Waterfall” begyndte. Bare rolig, vi havde det ret godt gennem hele koncerten.

For selv med et show så stort, hvor vi både er vidne til vilde lasershows, ild, konfetti i enorme mængder og et lysshow fra publikum, såvel som fra scenen, så kan Chris Martins karisma bære det. Han formår at få os til at føle som et unikt publikum, og ikke blot gæster til endnu en koncert, hvor vi får lov til at opleve det samme show, som flere tusinde har haft fornøjelsen af før os.

På samme måde som hele showet flyder sammen som to fantastiske timer uden de helt store afbrydelser, selvom bandet havde hele tre scener at spille på. Den store, en for enden af podiet og en nede i den anden ende af plænen.

Det eneste, der virkelig står som et kæmpe minus ved gårsdagens koncert er, at resten af bandet er fuldstændig anonyme. De siger ingenting – og kun en enkelt gang bevægede guitaristen Jonny Buckland sig ud på catwalken og væk fra den store scene.

Coldplay, Parken, Telia Parken
Foto: Lasse Lagoni

Lukkede øjne og gåsehud

”Paradise”, ”Princess of China” og ”Hymn For The Weekend” må nævnes som nogle af koncertens helt store højdepunkter, hvor vi både fik præsenteret hits fra de tidligere albums og sange fra 2015 albummet ”A Head Full of Dreams”.

Chris Martin behøvede end ikke at bede publikum om at synge med, for de gjorde det helt uopfordret. Hvorfor jeg flere gange sad med gåsehud på hele kroppen og forsøgte at tage hele oplevelsen ind, selvom alle sanser blev stimuleret i allerhøjeste grad. Blandt andet under sange som ”Fix You”, hvor vi oplevede en forsanger, der lagde sig på ryggen og sang de første ord med øjnene lukket.

Coldplay, Parken, Telia Parken
Foto: Lasse Lagoni

Fantastisk, men…

Coldplay leverede tirsdag aften et fantastisk show. Det er virkelig vigtigt at få slået fast. Der er bare et problem med bandet, brandet og showet. Det er anonymt. Sangene er anonyme. Der mangler simpelthen en eller anden kant, en duft, et øjeblik, en følelse – hvor alt går op i en højere enhed og koncertmagien skabes. Den der udefinerbare fornemmelse, der kan ramme én under en fuldstændig uforglemmelig koncert.

Jo, jeg vil huske denne oplevelse fremadrettet, men det er for oplevelsen. Ikke for musikken eller optræden. Men fordi alle elementerne spillede så smukt sammen og kreerede endnu en brik i den bevidsthed, som Coldplay efterhånden har brugt 20 år på at skabe. Fordi Coldplays musik er skabt til at blive spillet på stadioner, og fordi de ved lige præcis, hvordan man skaber en fællesskabsfølelse blandt flere tusinde mennesker.

Coldplay, Parken, Telia Parken
Foto: Lasse Lagoni

Se hele det fantastiske og farverige galleri fra koncerten HER