Black Sabbath, Copenhell
Foto: Sebastian Dammark

Black Sabbath – The End

Lørdag lukkede Black Sabbath scenen Helviti på dette års Copenhell. Eftersigende var koncerten ikke kun slutningen på Copenhell 2016, men også på bandets koncerter i Danmark. En fornemmelse af, at bandet var blevet for gammelt og at Ozzy Osborne ikke længere kan synge, bredte sig dog også blandt aftenens publikum.

Det hele startede med en lille animation på skærmene, en by i ruiner bliver vist, og vi sendes ind i et rum, hvor djævlen udklækkes, hvor efter han jævner ruinerne med jorden. Ud at kaosset kommet Black Sabbath, guitaren, bassen og trommerne lyder som de plejer, hvad angår vokalen fra Ozzy Osbourne, så er det en helt anden sag; næsten hele koncerten igennem, er stemmen og præstationen meget vaklende. Jeg havde virkelig set frem til koncerten og inderligt håbet på, at det ville være den vildeste oplevelse med et flashback til det, der var engang, men jeg blev skuffet. Heldigvis ligger sange med tempo bedre til ham – jo mere tempo, jo bedre vokal.

Bandet, som i sin unge dage dannede en hel unik lyd og skabte heavy metal og hele kulturen omkring, har banet vej for utroligt meget af det musik, vi har i dag. Bandet havde stadig deres fede og unikke lyd, og sangen Iron Man var suveræn! Om Ozzy bare lige skulle i gang, eller om det var dén, han kunne synge, er uvist. Men i stedet for at stå og krumme tæer som tidligere, fik man heldigvis endelig mere lyst til at fyre armen i vejret og skråle med! Han forsøgte sig med noget headbanging og hoppen på scenen, og selvom det absolut ikke er det bedste, man har set, kunne man ikke lade være at lade nostalgien hive dig tilbage til det, de var og tænke: ”Go Ozzy!”

Ozzy Osbourne råbte: ”One more song and then you can go do what ever the fuck you want!” Manden bag programmet The OsbournesMTV, var i den grad tilstede og klar til at lægge samme optræden for dagen, som i det berømte tvshow. Det sidste nummer Paranoid blev heldigvis afsluttet med manér og lukkede du øjnene, blev du for alvor ført tilbage til 1970, hvor singlen udkom.

Black Sabbath gjorde det alligevel godt; den første sang var absolut ikke noget at råbe hurra for, men det vendte heldigvis midt i showet, efterhånden som hvert enkelt bandmedlem mere og mere virkede, som om de nød at være til stede og optræde for sidste gang i Danmark som et helstøbt Black Sabbath. De afsluttede med det, det var: ”The End”.