Foto: Mads Gregersen

Roskilde: Politisk snak trives i det uformelle

Hører politik hjemme på en musikfestival? Det mener Ungdomsbureauet, som mandag middag i Rising City på Roskilde Festival indbød til en uformel samtalesalon mellem ungdomspolitikere og festivalgæster.

For mange festivalgængere er turen på festival lig med et frikvarter, hvor man i en uges tid melder sig ud af det gængse samfund og nyhedsdøgnet for at dykke ned i en boble bestående af lyse nætter, teltliv og musik.

Men mandag eftermiddag i Roskilde Festivals Rising City forsøgte non-profit organisationen Ungdomsbureauet alligevel at hive festivalgængerne ud i virkeligheden og udfordre dem på deres politiske holdninger.

Det skete da de inviterede til en såkaldt samtalesalon med 30 indbudte ungdomspolitikere fra hele det politiske spektrum. Her var der udstukket en samtaleseddel med reflekterende spørgsmål om frihed, lighed og fællesskab, som festivalgæsterne parvis kunne tage op med politikerne.

Konceptet mindede meget om speeddating, men fremfor fingerfletning og dybe blikke udvekslede parrene holdninger og ståsteder.

En af de fremmødte gæster var 18-årige Hans Kaspersen. Han beskrev sig selv som tilhænger af venstrefløjen, og han håbede især på at komme til at tale med nogle af hans politiske modsætninger under mere frie forhold.

– Der er en grund til, at de mener det, de mener. Og det vil jeg gerne forstå. Jeg har en forventning om, at ungdomspolitikerne er mere radikale og taler lige ud af posen. Her har de heller ikke nogen spindoktor eller kommunikationsrådgiver, sagde han.

I den modsatte end af bordet – og det politiske spektrum – sad Mathias Wehrsdorf, som var en af fem udsendte fra Liberal Alliances Ungdom. Efter at have konverseret med tre af festivalgæsterne kunne han nikke genkendende til, at seancen var mindre formel og styret end vanlige debatarrangementer.

– Det kan tit blive kedeligt og repræsentativt, fordi man taler partipolitik frem for ens personlige værdier. Min holdning ligger i linje med partiet, men debatten kan blive klinisk, hvis ikke man må være personlig. Det blev det i dag, sagde Mathias Wehrsdorf.

Samtidig roste han festivalgæsterne for at være åbne for dialog.

– Det er en stemning og en åbenhed herude på festivalen, som jeg tror har en indflydelse. Folk virkede i hvert fald snaksagelige og lyttende. Hvis der arrangeres noget lignende næste år, vil jeg meget gerne være med, sagde han.