Spot Festival
Foto: Helle Arensbak

Poplish anbefaler: Ti fede koncerter på årets SPOT Festival

SPOT Festival har nu mere end 20 år på bagen, men den kan stadig med rette kaldes ung, da den fortsat først og fremmest har fokus på unge artister, der optræder i håb om at slå igennem. Festivalen er desuden ærkeaarhusiansk og har med årene udviklet sig til at være et årligt samlingspunkt for ikke blot musikbranchen men også folket fra Smilets By.
Så det kunne selvfølgelig ikke være mere naturligt for Poplish end at bede om anbefalinger fra to af vores skribenter, Christoffer og Mette, der begge er bosatte i netop Aarhus og også stadig er nogenlunde unge. Her kommer deres ti anbefalinger til koncerter, du bør svinge forbi under årets SPOT Festival.

Spot Festival
Foto: Helle Arensbak

Mette anbefaler: THE ECLECTIC MONIKER – fredag 16:00 – Scandinavian Congress Center
De fem herrer fra The Eclectic Moniker har siden deres sejr i KarriereKanonen i 2011 fundet skråsikkert fodfæste på den danske musikscene. Gruppen leverer sprød indie-pop i et eksotisk univers fyldt med solskinsrytmer og drømmende melankoli. Stilen de praktiserer, på blandt andet singlerne ”Easter Island” og den nye ”The Wonder”, bærer præg af både calypso, afropop og verdensmusik, så man kan ikke andet end at lade sig forføre af deres eklektiske stil. De har indtil nu udgivet to stærke albummer og et tredje er på trapperne. The Eclectic Moniker er guilty pleasure uden behov for skyldfølelse, så gør dig selv den tjeneste at svinge forbi deres koncert på årets SPOT Festival.

Christoffer anbefaler: DØR NR. 13 – fredag 16.05 – Radar
Man kan nærmest stadig mærke efterskælvet af de chokbølger, som kultbandet Spids Nøgenhat var skyld i, da de komplet uventet forvandlede sig til et af de største bands i Danmark. Arven med dansksproget syrerock forsøges nu løftet af Dør nr. 13, der er en del af KarriereKanonen i år. Men trods et repertoire indeholdende sange med titler som ”På trip”, så er det ikke kun den psykedeliske retning, bandet bevæger sig i. I stedet har Dør nr. 13 en noget tungere rocklyd, som bedst kan beskrives som garagerock. Det giver en blanding af svævende sange og energiske rocknumre, som lover godt for en stærk koncert fra et band, der utvivlsomt er mere end opsatte på at fyre den af og imponere alt og alle.

Christoffer anbefaler: BLOODY BEACH – fredag 17:45 – Atlas
For en evighed siden lærte jeg i geografi i folkeskolen, at Bergen er et af de steder i verden, hvor det regner allermest. Det er måske dette triste vejr, der har fået Bloody Beach fra den vestnorske by til at lave musik, der helt og aldeles ikke kan associeres med regnvejrsdage. I stedet står Bloody Beach for en opløftende lyd, som de selv kalder for ”tropidelica”. Den norske gruppe giver psykedeliske toner en unik, eksotisk klang, som er skabt til at sprede smil og danselyst. Som gruppe fremstår de samtidigt dynamiske med en mildest talt farverig frontmand, der i høj grad formår at få hele publikum med. Derfor skal du opleve Bloody Beach, hvis du kunne tænke dig en tropefest arrangeret af en lille flok af vores nordlige naboer.

Mette anbefaler: LISS – fredag 19:30 – Voxhall
Når det kommer til soulmusik har Skandinavien aldrig rigtigt kunne konkurrere med storleverandører som fx Storbritannien – men så kom Liss ud af øvelokalet. Den unge aarhusianske soul-kvartet er allerede stormet frem med positiv feedback fra udlandet, og nu er det Danmarks tur til at smage på den søde, legesyge R&B, som drengene tryller frem. Liss laver soul krydret med 80’er pop, funky basgange, sensualitet og en helt unik vokal, leveret af forsanger Søren Holm. Det er nærmest umuligt at stå stille til det yderst dansable musik, og jeg er sikker på, at publikum på SPOT Festival kommer til at svinge hofterne i takt. Drengene har ikke andet end tre singler på samvittigheden, men deres debut-ep ”First” er undervejs og udkommer den 13. maj. Indtil da kan du lytte til ”Try”, ”Always” og ”Sorry” og forberede dig på at blive tryllebundet.

Mette anbefaler: ALEX VARGAS – fredag 19:30 – Musikhuset, Store Sal
Sidste år tog han SPOT Festival med storm i en overfyldt Lille Sal i Musikhuset. I år vender han tilbage til det aarhusianske til et forhåbentligt ligeså imponerende fremmøde. Alex Vargas forstår at tryllebinde sit publikum og spiller for tiden udsolgte koncerter både i og udenfor Danmark. Han er en lyriksnedker af fineste klasse, har skabt gedigne hits som ”Solid Ground” og ”Shackled up” og har imponeret både kritikere og koncertgængere med sit lovende talent. Alex Vargas skaber blød og blændende soulmusik med både dybde, pondus og imponerende kvalitet.

Spot Festival
Foto: Helle Arensbak

Mette anbefaler: KENTAUR – fredag 21:15 – Musikhuset, Store Sal
Sensibel neo-soul med sjæl, grandiositet og et tårnhøjt niveau. Sådan kan Kentaur bedst beskrives, og det er ingen overdrivelse. De tre konservatoriemusikere leverer drøndygtigt, svævende og mystisk synth-soul blandet med tidligere tiders R&B. Det er umuligt ikke at lade sig forsvinde ned i numre som ”Collarbone” og ”Matter & Stone”, hvor det akustiske og elektroniske smelter sammen i symbiose. Tankerne falder på både Bon Ivers intensitet og James Blakes elektroniske talent. Koncerten bliver uden tvivl én af de mest formidable til dette års festival.

Frost Festival, Kentaur, Tycho Brahe Planetarium
Foto: Malthe Ivarsson

Mette anbefaler: CHINAH – fredag 22:00 – Scandinavian Congress Center
Chinah har haft drønende travlt, siden de sidste år dukkede op ud af ingenting med den hypnotiserende debutsingle ”Away From Me”. Gruppen består af tre unge københavnere, som med hver sin musikalske baggrund har fundet fælles ståsted i forførende elektronisk R&B. De har formået at bjergtage de fleste, der har krydset vej med deres musik, og SPOT Festivals koncertgængere bliver forhåbentlig ingen undtagelse. Magien indtræffer i en perfekt balance mellem Fine Glindvads blide, bedrøvede vokal og det knivskarpe elektroniske lydunivers. Chinah har længe bevist, at de er hypen værd. Udover debutsinglen, så giv ”We Go Back” et lyt, og mød op til en forførende koncert til dettes års SPOT Festival.

CHINAH, VEGAs Udvalgte, VEGA, Lille VEGA, Store Vega
Foto: Martin Kleisberg

Christoffer anbefaler: VIEW – fredag 22:15 – Godsbanen, Åbne Scene
Finsk musik er ikke just det mest eksponerede, og da slet ikke finsk hip hop, der næsten lyder som så bizart et koncept, at man kunne fristes til at løbe skrigende væk. Men finske View er del af en bølge af ny og spændende hip hop fra De Tusind Søers Land, hvor han selv har etableret sig som det velsagtens største navn. Views musik er minimalistisk, tung, dyster og hypnotisk, så forvent ikke en højenergisk koncert, hvor der skal hoppes hele vejen igennem. Alligevel skal hans yderst kompetent leverede engelsksprogede rim og hans veludviklede sans for stærke omkvæd nok begejstre publikum, der får en unik mulighed for at opleve en kunstner og en temmelig obskur musikniche på vej frem.

Christoffer anbefaler: BABY IN VAIN – fredag 23:00 – Radar
Helt tilbage i år 2013 lokkede en god ven mig med til at se Baby In Vain på Roskilde, og det kan jeg stadig takke ham for. De tre purunge piger blæste alle i nærheden bagover med deres tunge og støjende rock, som gav løfter om noget stort fra det uerfarne band. Men udbyttet af potentialet har været gemt en smule væk, siden de brød igennem tilbage i 2013, da vi har taget til takke med en håndfuld singler siden da. Men pigerne er blevet til kvinder, så 2016 er året, hvor københavnske Baby In Vain endelig giver et utålmodigt ventende dansk – og internationalt – rockpublikum det debutalbum, vi har ventet på. Udspillet har fået den ironiske titel ”For the Kids”, som, interessant nok, udkommer 29. april. Det er selv samme dag, at de optræder på SPOT, så mon ikke der kan forventes en brag af en koncert til at markere den længe ventede pladeudgivelse.

Christoffer anbefaler: PALACE WINTER – lørdag 23:30 – Voxhall
Denne duo er på én gang både dansk og international. Rutineret og nybegynder. Stilsikker og eksperimenterende – et mix der på mange måder indbegrebet af SPOT Festival. Palace Winter består af Caspar Hesselager fra Danmark og Carl Coleman fra Australien, der begge har spillet musik i andre projekter i en årrække. Nu har de slået hovederne sammen trods den geografiske forskel, og også rent musikalsk har de forskellige baggrunde, da Hesselager er pianist, mens Coleman er rendyrket singer-songwriter. Det giver en interessant lyd, der afgjort er præget af den australske country-agtige part, men som så er krydret med den elektronisk dominerede danske. Du skal derfor opleve Palace Winter, hvis du tør tage med den dansk/australske duo på en rejse ind i et uudforsket musikalsk område.

Således lyder vores anbefalinger til SPOT Festival 2016. Derudover prydes dette års program også med navne som Phlake, Anya, Saveus og sidste års KarriereKanon-vinder Katinka, som man alle næppe kan undgå at komme udenom.
SPOT Festivals 2016-program rummer et utal af drøngode kunstnere, men vi håber, at vores anbefalinger har overskueliggjort udvælgelsesprocessen en kende. Festivalen løber af stablen 28. april-1. maj i Aarhus centrum. Billetter kan købes HER.

Spot Festival
Foto: Helle Arensbak