Spids Nøgenhat, Voxhall
Foto: Sebastian Dammark

Spids Nøgenhat – Syrerockere oplyste Aarhus

Tilbage i 2001 udsendte Spids Nøgenhat deres første album, ”En mærkelig kop te”. Pladen solgte i første omgang blot 44 eksemplarer, men efter en genforening af bandet i 2009 begyndte det for alvor at rykke for syrerockerne. Med deres anden plade, ”Kommer med fred”, fra 2013 fik de stor succes, og siden har de også været et eftertragtet liveband. Netop nu har de begivet sig ud på en efterårsturné, og den blev åbnet på Voxhall i Aarhus.

Derfor blev det en århusiansk skare af folk med hang til dansksproget psykedelisk rock, der fik lov til at opleve den første koncert med Spids Nøgenhat i efteråret. Uden opvarmningsband lyttede publikum til en kavalkade af forskellige rocknumre, inden de fem musikere indtog scenen, hvor de lagde ud med åbningsnummeret på ”Kommer med fred”, den oplivende ”Mere lys”. Herefter fulgte den ligeledes rockede ”Lever vi nu?”, inden tempoet blev skruet ned på ”Det psykedeliske tapet” fra debutalbummet, hvor der for første gang blev løftet to fingre i ønsket om fred. Hvis man ikke allerede havde dvælet ved det udførlige lysshow, som er en væsentlig del af enhver koncert med Spids Nøgenhat, så sørgede forsanger Lorenzo Woodrose for, at publikum nu gav det fortjent opmærksomhed. Således dedikerede han det lange og udsvævende nummer til lysmand Sebastian Bülow. Bülows bidrag til bandets koncerter er så markant, at han er noget så usædvanligt som et fast medlem af et band uden at spille musik, men han er alligevel mindst lige så uundværlig som de fem på scenen. Under hele koncerten understøttede lysshowet musikken perfekt, og det var særligt udtalt på et nummer som ”Det psykedeliske tapet”.

Under Bülows lys begyndte bandet for alvor at mærke varmen, så trommeslager Anders Grøn var i bar overkrop hele aftenen, mens Woodrose måtte tørre ansigtet af for sved mellem hvert nummer. Det forhindrede dem dog ikke i at formå at få koncertgængerne helt med, da det fremragende ”Den gennemsigtige mand” blev spillet som fjerde nummer. Herefter fulgte ”Spids nøgenhat i græsset”, hvor Woodrose med fagter til hver linje af teksten sørgede for, at man lyttede godt til budskabet. Snart efter kom så ”Lolland Falster”, der med sin status som mindre radiohit indbød til fællessang. Med det mest genkendelige nummer af vejen kunne syrerockerne efterhånden tillade sig at skeje lidt ud, bedst eksemplificeret med signaturnummeret ”Hvad har du taget?”. Med dets kombination af tunge riffs og psykedeliske soloer var det en oplagt afrunding af det timelange sæt, ikke mindst på grund af dets karakteristiske omkvæd af ”Spids Nøgenhat! Spids Nøgenhat!”.

Dette mantra gentog publikum, indtil bandet igen gik på scenen for at spille tre ekstranumre. Her kunne guitarist Morten ”Aron” Larsen folde sig ud med sine soloer, der blev tilsat ekstra krydderi af feedback, fordi han stillede sig helt tæt op ad højttalerne. Ekstranumrene var dog eneste skår i glæden ved en ellers suveræn koncert, da ingen af dem på samme måde appellerede til fansene på gulvet, da der ikke var nogen numre fra ”Kommer med fred” i afslutningen. Det var en skam, da det netop er udspillet fra 2013, som flest er bekendt med. Lidt kom der dog til allersidst, da fredselskende Woodrose med to fingre i vejret messede ”Kommer med fred, alle skal med”, der er taget fra afslutningsnummeret på pladen, simpelt kaldet ”Fred”.

Alt i alt må man sige, at Spids Nøgenhat i høj grad leverede varen på Voxhall, hvor deres helstøbte udtryk bestående af effektdrevet guitar, psykedelisk lys og nærværende tekster ikke kunne andet end at begejstre.

Se hele galleriet fra koncerten HER

Spids Nøgenhat, Voxhall
Foto: Sebastian Dammark