Foto: Flemming Ege

Smukfest dagsrapport – Småfest dag 1

  • Småfest – Smukfest anno 2021

POPLISH er taget til 2021-udgaven af Smukfest, som i år er en nedbarberet udgave. Med de nuværende restriktioner har vi, trods alt, fået lov til fest i Bøgeskoven. Velkommen til antidagligdagen!

Fri leg, næsten

Efter en kort tur med bus 21 fra Skanderborg station, er POPLISH landet i Bøgeskoven, hvor der traditionen tro er musik og glade dage. Efter visning af coronapas ved indgangen, er der fri leg. Der er ingen krav om mundbind eller zoneopdeling, kun de almindelige hygiejne- og afstandskrav som vi kender, gælder.

Ved første øjekast ligner det sig selv. Dejlige smukke bøgetræer omgiver pladsen, og den duftende bøgeflis knitrer under vores fødder. I siderne er opstillet træterrasser med flere øl- og vinbarer og madboder. Alt er lækkert indrettet, og ser spritnyt ud. Formatet er bare noget mindre end normalt. Der er én scene, derfor navnet ‘Scenen’, og en DJ-pult ved navn ‘Pavillonen’.

Chili Klaus er konferencier og beretter fra Scenen at “den er blevet mindre, men ikke mindre god”. Og det er rigtigt; festivalpladsen kan vi hurtigt overskue, der er vel kun en sprint på 120 meter fra indgang til scenen. Og Smukfest har forsøgt at samle det bedste de kunne finde af boder, barer, finurligheder og musik. Festivalens leder Søren Eskildsen glæder sig over, at det er trods alt er lykkedes at få lov til at holde en festival, og at det har været en lang kamp. Det er vilkårene i 2021, hvor det efter 1. juli er tilladt 1.000 publikummer pr. dag. I 2019 besøgte 36.000 festivalgæster Smukfest pr. dag. Det er immervæk en forskel, der er til at forstå.

Foto: Flemming Ege

Festivalgæsterne

Det lille område gør det nemmere at overskue gæsterne, og det er som at se køer blive sluppet løs. Dansende og med hænderne over hovedet, eller rundt om halsen på wingmanden, bevæger de sig rundt på pladsen, hvor der er fin plads. Der er altid plads på en bænk, en pause i skyggen under et sejl, en øl ved en tønde eller en snak på græsset.

“Det er fedt at man KAN sparke sig frem for mennesker, det er mere intimt, nærmest som en koncert på Tobakken”, fortæller vestjyden Niels Kristian Madsen, som POPLISH taler med.

Snakken går blandt de forventningsfulde gæster, mens der indtages væske af forskellig farve og alkoholstyrke. Vi møder Louise, Emma Sofie, Kasper og Daniel der har en spand med shotsrør placeret mellem dem. “Vi har vundet 1350 kr. nede bagved, fordi vi gættede vores samlede vægt. Den lukkede desværre tidligt, det var ellers en god timeløn. Stemningen er virkelig god, og de har formået at få det hele med, selvom pladsen er lille”.

Foto: Flemming Ege

Finurlighederne

Hvad der mangler af plads og mennesker, er der altid rigeligt af finurligheder på Smukfest. Over indgangen hænger uret for antidagligdag. Uret går til 27(!) og er noget utilregneligt. Mon ikke det minder os om at glemme tid, og bare nyde stedet.

En sjov gimmick er de fire bodyguards, der følger tilfældige almindelige festivalgæster rundt på pladsen til stor opmærksomhed og moro. Vi spørger Anders fra Odense, der uheldigvis er på krykker, om han føler sig VIP, da han er omringet af de store sortklædte bodyguards? “Ja åbenbart, det vidste jeg ikke jeg var”, svarer han grinende og lidt forvirret.

Antidagligdag i bøgeskoven
Foto: Flemming Ege

Live musikken

Første band på Scenen, er Statisk kl 16:30, der giver god energi og får det samme tilbage.

Scarlet Pleasure går på 17:45 og her begynder festen. Der bliver danset limbo og serveret deja vu så vi husker, hvor godt livemusik er. Foran scenen er der vuggende hofter til den lækre musik, og bandet skaber en lokal Fiesta, så salget af frosne margaritas stiger drastisk. Fra scenen lyder det fra forsanger Emil Goll at det betyder SÅ meget, at der igen er nogen at spille for. Smilene og mobilerne er fremme, så vennerne derhjemme alligevel kan være med, og måske være lidt misundelige.

På Pavillonen spiller Pauline op til fest og nyder den lille energiske flok foran pavillonscenen, der kvitterer med kærlighed. Og apropos kærlighed, så spreder der sig en duft af brændende kærlighed og mens musikken får en pause fra Scenen, bevæger de fleste sig mod spiseboderne. Og her bliver der langet mad over disken på pladsens to spisesteder, som får meget travlt. Det giver lidt kø, men dj’en sørger for at ja hatten bliver hængende.

Familien Helmig på besøg

Vi møder en smilende og kasketklædt Hugo Helmig i området bag scenen, hvor han er på besøg sammen med mor og svoger (Lord Siva), der spiller senere i dag. Hugo Helmig spiller selv næste lørdag på Scenen på Småfest, og vi spørger hvad vi kan forvente af koncerten? “I kan forvente et fedt show! Vi har tænkt over tingene, og vi vil give et godt indtryk. Jeg har sammen med Emil (kapelmester i Hugo helmigs band) haft tid til at bygge showet op, de sidste to år har været en underlig tid, men jeg blevet ældre og dygtigere”. Hugo Helmig har nået én optræden i Tivoli Friheden i Aarhus, og når en mere inden næste lørdag, så han kommer derfor i form inden Småfest.

Og netop Lord Siva serverer lidt senere egne hits og Danseorkesterets ‘Kom tilbage nu’. Og det var ikke fordi publikum gik deres vej, tværtimod.

Fyr og Flamme med Jung

Fyr og Flamme tager os back to the 80s, og vi bliver forkælet med firseroutfit, masser af synthesizer og sprøde hits. Bag det lyserøde mikrofonstativ danser og synger en veloplagt Jesper Groth, den danske David Hasselhoff, som mestrer både skuespil og sang. I aften var det sangen og dansen vi fik, og pladsen sang med på Laban-cover og hittet fra Melodigrandprix.

Som solen går ned, bliver træerne oplyst af grøn lys, og dj’en sætter gang i fællessangen med ‘Vi er røde, vi er hvide’ og fællesskabet og festen fortsætter mellem endnu et bandskifte på scenen.

“Jeg skal nok vente, jeg har glædet mig, jeg har glædet lige siden, det er lige nu”. Jung har ventet og ventet, faktisk to år i streg er bandet blevet aflyst på Smukfest, så nu er det endelig lige nu.

Med fem ud seks Gaffa-priser må Jung siges at være talk of town, og de lukker også førstedagen med en fest, og vi går ud af pladsen under den kæmpestore diskokugle der flot lyser skoven op i midnatsmørket.

Vi fik en festivalplads der var halv fyldt, fordi det ikke kan være anderledes, men en helt gennemført første dag.

Festivalerne har været væk og Småfest er et plaster på såret, men når musikken spiller, øllene flyder og solen skinner føles corona som en svunden tid. 

Foto: Flemming Ege

Se Flemmings flotte billeder fra første dag på Småfest HER