De Grimmeste Aftner åbner med Zar Paulo for TV2. Foto: Helle Arensbak

Det eneste vi ville var at danse

Grimhøjgaard har det meste af sommeren afholdt De Grimmeste Aftner i baghaven af Aarhus, og denne weekend skulle markere den aflyste festuges begyndelse med hele to besøg af TV-2 og de charmerende upcommings, Zar Paolo.

Corona har bragt os meget på Grimhøjgaard. Musik i en restrikt tid. Masker og håndsprit. Stillesiddende koncerter og håb om et kulturliv. Lørdag aften åbnede himlen sine porte, og regnen silede ned i et lokalt skybrud. Med det stoppede ikke knægtene fra Zar Paolo. De spillede deres chance, og varme fik publikum til at finde et løssluppent leje. Steffen Brandt var ikke i tvivl. “Dem kommer vi til at høre meget til”. Det vil vi glæde os til.

De Grimmeste Aftner åbner med Zar Paulo for TV2. Foto: Helle Arensbak
De Grimmeste Aftner åbner med Zar Paulo for TV2. Foto: Helle Arensbak

En ung knægt fra Herning slammede poetry for os, imens scenen blev gjort klar til hjemmebanefavoritterne med Steffen Brandt i spidsen. Her er et lille uddrag af Tobias Dalagers meget rammende ord i afsavnets tid:

“….Vi kan godt blive siddende
under en koncert.
Hvis det betyder,
at vi så
kan få kultur.
Så kan vi godt
blive siddende her
hele det næste år.

For uden kultur, så er det altså svært
(og)

Vi behøver ikke crowdsurfe lige nu.
Vi behøver ikke befamle
andres kroppe her i dag.
Og bliver det uden mospit
ja, så skidt være med det.

Vi behøver ikke lave Wall of Death.
Vi behøver ikke at snave
med hele første række
-også selvom det ville være
noget så let
at score dem.

Vi behøver heller ikke danse tæt.
Vi kan godt lade vores moves
vente til lidt bedre tider.

Kultur er ikke natteliv
Vi behøver
ikke at være pattestive
for at høre musik.

Kultur er ikke natteliv
Vi behøver
ikke at give
fremmede mennesker blowjobs
på et beskidt toilet.

(Vi vil gerne vise kulturen vores respekt)

Kultur er ikke natteliv
nødvendigvis.
Vi kan da godt
lægge vores
store lyst til orgier
lidt på is
lidt endnu (også selvom vi har set Brave New World på HBO)

Vi har brug for livekultur
i vores liv.
Lad os nu bevise
at vi godt kan bedrive
kultur – med sund respekt for corona
(ja) Lad os nu bare bevise,
at vi snildt kan finde ud af
at holde os indenfor
alle de nødvendige restriktioner.

Så kan vi fortsætte med
at holde de Grimmeste Aftner
på dette helt fantastiske sted”.

Med disse ord gik Danmarks Kedeligste Orkester på scenen. Med håbet i baglommen. Med solens sidste stråler i det fjerne.
De blev budt velkommen med siddende klapsalver og stor kærlighed fra det regntøjsbeklædte publikum. Nu kunne festen begynde. Og det med Lanternen og et smut på Randers Station.

Steffen Brandt tager som ofte før dialogen med publikum og delte en tanke om koncerten denne lørdag aften. “Vi vidste ikke, om I kunne sidde stille så længe. Vi har siddet stille i fem måneder og vi har savnet jer”. Det kom helt fra hjertekulen, og det var passende her et stenkast fra YaYa Hassans Aarhus V. Vi har også savnet jer.

De Grimmeste Aftner åbner med Zar Paulo for TV2. Foto: Helle Arensbak

Steffen Brandt og bandets magi fik nemt fat i publikum, og stemningen blev løssluppen – og når man ikke må stå op og danse, må man vifte med arme og korslagte ben. Det er underligt. Og helt forkert. Men det er sådan, vi har det. Flere gange måtte kvinder sættes ned af de maskeklædte frivillige. Det eneste vi ville var at danse.

På scenen har mange kvinder efterhånden fået lov til at frasere over disse strofer. Sangen er som skabt til en kvindes stemme. Og Anne Hjort gjorde det smukt. Enkelt og stille lod hun ordene tale under træernes kroner. Det føltes godt at få åbnet for bagkataloget med tilpasset corona-kultur.

Et par timer i godt selskab med rullebar og gode venner er sundt for sjælen. Konceptet på Grimhøjgaard holder stadigvæk, selv om de har travlt, og det klæder TV2 at sætte produktionerne lidt ned. De havde taget girafferne med, og det var en fryd at opleve en dygtig lys – og lydmand på pletten. Det viser, at vi behøver hele paletten af underleverandører, når der skal kulturarv til folket. Vi var tæt på følelsen af lykke – “Fald min engel” og “De første kærester” – de kan noget. Vi fik Kysset det satans liv godnat bag de duggede ruder. Folk skrålede med. De klappede af fryd. TV-2 er stadigvæk et stærkt liveorkester på hjemmebane “imens vi venter på den russiske vaccine”.

De Grimmeste Aftner åbner med Zar Paulo for TV2. Foto: Helle Arensbak

Sætliste :
Lanternen – Randers Station – For Dig Ku’ Jeg Gøre Alting
Stille og Rolig Søndag i Aarhus V – Er Vi Glade Eller Hvad?
Aldrig Gentar Aldrig – Der Går Min Klasselærer
Alt Hvad Hun Ville Var At Danse – Nærmest Lykkelig
Rigtige Mænd – Popmusikerens Vise
Turbo – Ræven Og Rønnebærrene
Hele Verden Fra Forstanden – Be Bab A Lu La
Kys Bruden – Fald Min Engel – De Første Kærester På Månen
Ekstranumre:
Tæt Trafik i Herning
Kys Det Nu (Det Satans Liv)
Bag Duggede Ruder

 

Se Helles fine billeder fra koncerten HER