Gnags, Tinderbox, TB19, TB19g, Blå Scene
Foto: Eskil J. Nielsen-Ferreira

Folkefest da Gnags bød op til dans

Efter succesen på Tinderbox’ søsterfestival Northside tidligere på måneden, skulle Gnags fredag aften forsøge at gøre sin egen kunst efter. 

Rundt om mig foran Rød Scene havde et alsidigt publikum stillet sig klar til fest med Gnags, som ubetinget må beskrives som et af kongerigets mest elskede bands. Publikum bestod både af teenagepiger og -drenge, kvinder og mænd gamle nok til at være deres forældre og alle aldersgrupper derimellem.Det er et meget godt vidnesbyrd om, at Gnags laver musik, som langt de fleste danskere kan nyde på en lun juniaften.

Nollerdans og staccatosang

Peter A.G.’s berømte, energiske dansetrin og staccato-agtige sangstil indbød til fest fra første sekund. Tilhørerne skulle knapt bruge tre taktslag for at identificere ‘Den Dejligste Morgen’ som koncertens åbningsnummer, og de kvitterede – ikke overraskende – med jubel og fællessang.

Herefter fortsatte setlisten med ‘Danmark’, og Dannebrog tonede frem på scenens storskærme. Alt imens dansede bekendte og fremmede sammen arm i arm omkring mig, og hvis jeg skulle give én grund til, hvorfor jeg elsker at gå på festival, kunne det godt blive dette øjeblik.

Foto: Eskil J. Nielsen-Ferreira

Langt fra færdig

Peter A.G. bliver 67 år senere i år, og hvis han er en slidt mand, bebrejder jeg ham ikke. Han lignede dog langt fra én, der er på vej på pension. Tværtimod. Spilleglæden lyste ud af både ham og resten af bandet.

“Vi kommer ikke med andet formål end at skabe god stemning”, proklamerede frontmand Peter. Der blev spillet og danset så sveden sprang, og man skulle være ualmindeligt immun overfor Gnags-charmen, hvis man ikke lod sig rive bare en lille smule med af den gode stemning.

Cirka halvvejs igennem settet fik vi smagsprøver på Gnags’ nyeste plade Robot’n’Roll fra 2019. Her faldt stemningen et par grader, og det infamøse snak-under-koncert-problem brød ud i fuldt flor. Det var tydeligvis de gamle hits, folk var kommet for at høre.

Publikums uudtalte ønske blev dog senere opfyldt, da ‘Vilde Kaniner’, ‘Kærester’ og – selvfølgelig – ‘Mr. Swing King’ sendte lydbarometeret i rødt.

‘Når Jeg Bliver Gammel’ og ‘Sankte Rytmehans’ fik lov at afslutte folkfesten, og Gnags’ erklærede mission om at skabe god stemning må siges at være fuldført.

Foto: Eskil J. Nielsen-Ferreira

Eskil stod klar med kameraet. Se resten af hans flotte billeder HER.