The Minds of 99, Smukfest, Bøgescenerne, Smukfest 2017
Foto: Kim Leland

The Minds of 99 – Med buldrende basgang og bestemte Brandt overgik bandet sig selv

Det er knap et år siden, jeg sidst anmeldte en The Minds of 99-koncert, og selv om niveauet var højt dengang, formåede bandet alligevel at overgå dem selv, da de søndag eftermiddag trådte ind på Bøgescenerne på dette års Smukfest.

Det er lidt kutymen, at man starter koncerten med et hit, venter lidt med de næste hits, spiller en ny sang eller to, et par gamle sange og slutter hele koncerten af med det største hit, man har.

Men det er vidst også kutymen, at danske The Minds of 99 gør, præcis hvad der passer dem.

Således åbnede de deres koncert søndag på Bøgescenerne med en helt ny sang. “Solkongen” hed den, og den handlede om tabt kærlighed. At en kvinde siger farvel til fordel for en ny mand. Samtidig røbede det danske superband, at deres næste album kommer til at gå under samme titel. Derved går det i rækken efter deres selvbetitlede debutalbum fra 2014 og opfølgeren “Liber” fra 2015.

Alligevel trak bandet et stort publikum til, hvilket viser, at selv om de ikke har udgivet ny musik i knap tre år, så er The Minds of 99 stadig relevante.

The Minds of 99, Smukfest, Bøgescenerne, Smukfest 2017
Foto: Kim Leland

Efter første sang lagde forsanger Niels Brandt guitaren fra sig, og så blev tempoet sat op. “Til dem” og “Rav” var de næste to sange, som bandet satte gang i. De to kommer fra hver deres album, og det er et perfekt eksempel på, at bandet stadig blander sange fra begge albums – og at alle sange stadig er aktuelle og relevante.

Desværre fejlede Jacob Bechs synthesizer under fjerde sang, “En Fremmed”, hvor han i mellemstykket enten ikke kunne følge med tempoet, eller fejlede fordi teknikken drillede. Det virkede ikke til, at publikum lagde mærke til det. Men som stor fan af musikken, var det tydeligt at høre, at lyden ikke var, som den burde være.

Samtidig lød det til, Brandt havde lidt problemer med sin mikrofon. Et par gange i starten af koncerten skreg den en smule, hvilket desværre også ødelagde et par gode numre.

The Minds of 99, Smukfest, Bøgescenerne, Smukfest 2017
Foto: Kim Leland

Men derudover skal bandet have ros for at have fået markant mere kontrol over musikken og sceneshowet, end de nogensinde har haft. Det var en fryd at være vidne til. For de fem unge mænd, der udgør The Minds of 99, viste både overskud og en let arrogance gennem den timelange setliste.

Samtidig er der ingen tvivl om, at forsanger Niels Brandt har fået en stærkere og klarere stemme, end han tidligere har haft. Den har skam altid været kraftfuld og medrivende, men søndag viste han en hel ny side af sig selv, hvor vokalen konsekvent sad, hvor den skulle.

Overskuddet og kontrollen over musikken viste bandet også under “Drømmer om livet” fra “Liber”-albummet. Overlegent valgte Brandt at bede lydmanden om lige at skrue lidt mere op for basgangen, som i den grad brillerede under selv samme nummer.

The Minds of 99, Smukfest, Bøgescenerne, Smukfest 2017
Foto: Kim Leland

Koncertens sidste sang var “Hjertet Følger Med”, hvor adskillelige overdimensionerede gule balloner blev kastet ud over publikum. Jeg kunne simpelthen ikke lade være med at få sommerfugle i maven. Det sendte mig straks tilbage til deres koncert på Roskilde Festival i 2016. Her jeg stødte på en ung fyr, der havde hamstret en lignende ballon og vandrede topløs hjem til teltpladsen med den under armen.

For mig vil The Minds of 99 altid betyde festival. Søndag lukkede og slukkede de min Smukfest 2017 på hæderlig manér.

Jeg stødte på en ældre jysk herre, da jeg forlod Bøgescenerne. Han opsummerede The Minds of 99-koncerten på den bedste tænkelige måde:

“Det der. Det er helt OK.”

The Minds of 99, Smukfest, Bøgescenerne, Smukfest 2017
Foto: Kim Leland