Jonah Blacksmith – Nordvestjysk nærvær sejrede på Tinderbox

Fredag eftermiddag trådte Thy-gutterne fra Jonah Blacksmith ind på Tinderbox’ Stage 4. Med lune, nærvær og tyk dialekt stod bandet for én af de bedste koncerter på dette års festival. 

Jeg er et selvudnævnt popsvin. På min ”Recently Played”-liste på Spotify figurerer navne som Lady Gaga, Beyoncé, MØ og Justin Timberlake. Her er genrer som folk svært at opdrive. Af samme årsag var mit kendskab til alternative folk-bandet Jonah Blacksmith selvsagt stærkt begrænset inden dagens koncert på Tinderbox. Men det smukke ved festivaler er jo, at man får mulighed for at opleve nogle af de bands, der normalvist ligger lidt udenfor ens musikalske comfort zone.

Bedstefars stue

Det syv mand store band blev dannet af brødrene Simon og Thomas Alstrup. Det er navngivet efter brødrenes bedstefar og store inspirationskilde, Johannes.

På scenen står gamle lamper, en krone af gevirer hænger fra scenens loft, og dyreskind ligger spredt ud over flere af instrumenterne. Det ligner en bedstefar-stue. Det virker både familiært og autentisk, hvilket skulle vise sig at være gennemgående temaer i bandets optræden fredag eftermiddag.

Bandets thy’ske ophav er da heller ikke til at tage fejl af, da Thomas erklærer, at de glæder sig til at have en dejlig eftermiddag sammen med publikum. På ærkethybomål. Folk omkring mig trækker på smilebåndet. Der er noget særligt afvæbnende over den nordvestjyske dialekt.

En broget flok af unge og gamle, mænd og kvinder stimler hurtigt sammen, som koncerten går i gang. Og fra forsanger Simons første strofe får jeg gåsehud. Der er en inderlighed og oprigtighed i hans stemme, der går lige i hjertekulen på mig. Og tårekanalerne for den sags skyld.

Familie, venner og Thy

Med en klump i halsen overværer jeg, hvordan bandmedlemmers energi strømmer ud blandt publikum. Det lyser ud af dem, at de elsker at optræde. Og som Thomas senere bebuder, er det ikke scenens størrelse, der er afgørende for dem: ”Scenen kunne være 30 centimeter høj og have stået ude blandt jer alle sammen, og vi ville stadig hygge os.” Jeg er ikke ét sekund i tvivl om, at det er rigtigt.

Sange om familie, om at være bange for at miste dem, man elsker, om at passe på sine venner, om at have et sted at høre til fylder koncertens setliste. Det er sikkert temaer, de fleste kan relatere til. Sangene akkompagneres af Thomas’ anekdote om, hvordan brødrene sammen med bedsteforældrene plejede at spille for beboerne på det lokale plejehjem. ”Det lyder måske kedeligt”, ler han, men turene til plejehjemmene lærte brødrene, hvad musik kan gøre ved mennesker. Synet at beboer, der græd, fordi deres musik bragte gode minder frem, er noget af det, brødrene ønsker at viderebringe med Jonah Blacksmith. ”I behøver ikke at græde”, griner han. Men det er altså svært at lade være.

Som redaktør-Lasse her på Poplish informerede mig om inden koncerten: ”Jonah Blacksmith er rigtig musik. Lavet af rigtige mennesker.” Og jeg må nok medgive ham, at der er en autenticitet og et nærvær, der bestemt ikke er en selvfølge i mit sædvanlige popunivers.

Min musikhorisont blev et par kilometer bredere i dag. Så til gutterne i Jonah Blacksmith, fra jeres nyeste fan: TAK!

Jonah Blacksmith, Tinderbox, Stage 4, TB17
Foto: Lasse Lagoni

Se alle billederne fra koncerten HER.

Se også

Paledusk og Thornhill kæmpede bravt i Pumpehuset

Torsdag aften var der udsolgt metalbrag i Pumpehuset, hvor fire bands fra tre kontinenter leverede smæk for skillingen. Paledusk, Thornhill, Silent Planet stod alle på plakaten under hovednavnet Polaris, og normalt ville vi blot bringe en anmeldelse af sidstnævnte, men denne gang har vi valgt en anden retning.

Botch satte dobbelt streg under facit i Lille Vega

De amerikanske ikoner sang onsdag aften deres svanesang i Lille Vega. Bandet som definerede en genre før de gik i opløsning i 2002, beviste på overbevisende vis hvorfor de fortjener deres plads blandt de bedste bands i musikhistorien. Denne anmeldelse er til dem som ikke kunne opleve koncerten selv, da alle som var til stede, allerede ved præcis hvor fabelagtig en aften det var.

The 1975 – Fremstillet, opstillet og velspillet

Søndag aften var det blevet KB Hallens tur til at tage imod de engelske poprockere i The 1975. Bandet med den karismatiske frontmand Matty Healy er kendt for deres energiske koncerter og Healys kontroversielle udtalelser på og udenfor scenen. Aftenens koncert var for længst udsolgt, publikum stod klar, både på musikken og i særdeleshed Healy, men da tæppet gik ned, manglede der alligevel noget.

Niall Horan delte kærlighed ud i København

Grundet fotorestriktioner måtte Poplish ikke medbringe egen fotograf til...
spot_img
Cecilie Dollerup Ertmann
Cecilie Dollerup Ertmann
Selvudnævnt popsvin med stor forkærlighed for Beyoncé og Lady Gaga. Synger i badet men kun på amatørbasis.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her