Lukas Graham, Østerbro Stadion
Foto: Lasse Lagoni

Lukas Graham – Ser døden i øjnene med succes

Det var et veloplagt og taknemmeligt Lukas Graham band, der tog hånd om et af livets største emner uden at ryste, men ved at feste.

Lukas Graham går på scenen på Østerbro Stadion lørdag aften kl 21.32. Plænen foran scenen er fyldt af grundigt opvarmede publikummer, der har tidligere på aftenen er blevet underholdt af Gilli, S!vas og Scarlett Pleasure.

Men der er rigeligt af overskud tilbage hos publikum, da den unge Christianit går på scenen fuld af krudt. Han lægger ud med nummeret ’Better Than Yourself’, der skyder den perlerække af nøje udvalgte og timede sange i gang. Der er ingen tvivl om, at Lukas Graham har et budskab, og det viser sig også i løbet af aftenen, at det er grunden til, at han overhovedet står foran scenen lørdag aften. Og det er grunden til, at han netop er hjemvendt med band fra en ekstremt succesfuld USA-turné.

– Vi gør det på vores måde, og ellers har vi det fint med at tage hjem igen, råber han fra scenen om deres udlandssucces og pointerer samtidig, at netop dét gav dem succes.

Lukas Graham, Østerbro Stadion
Foto: Lasse Lagoni

Vender den største svaghed til styrke

Efter en stærk start i solnedgangen med sangene ’Ordinary Things’ og ’Drunk in the Morning’ byder Lukas Graham velkommen. Med ægte glæde i stemmen og smil på læben, hilser Lukas på både drengene fra Christiania Sports Club, der står med flag og de gamle rødder, der helst vil være anonyme i deres sorte hættetrøjer bliver råbt op. Kasper Daugaard, pianisten, der netop har forladt bandet får et skulderklap og ikke mindst hans mor får et shout out.

Han fortæller om deres første koncert for 120 mennesker og hvor vildt det har været for firmandsbandet at få succes i USA. Men der er ikke tvivl om, at det er de danske rødder og støtten fra publikum, vennerne og familie, der har givet skubbet til at nå Hollywood. Og ikke mindst Lukas Grahams far, der døde af et hjertestop i 2012.

– Man skal tage sin største svaghed og gøre den til sin største styrke, for så er der ingen, der kan røre én, fortæller Lukas Graham om den personlige tragedie det har været at miste sin far i en så ung alder.

Sangene er blevet til som en reaktion på sin fars død og de sange har fået ham til tops.

– Det koster noget at miste en forælder og derfor savner jeg dig alligevel hver dag, siger Lukas Graham efter sangen om sin fars død ’Don’t You Worry ’Bout Me’, 

En smuk popsang akkompagneret af det i øvrigt fantastiske live-band, hvor Thomas Edinger på saxofon, løfter den triste stemning med en smuk solo.

Lukas Graham tager døden ved nosserne og vender den til sejr med al den kærlighed han tydeligvis har til sin far. Don’t you worry about Lukas Graham, siger jeg bare.

Med sangen ’You’re Not There’, der også er skrevet til sin far, får han cementeret, hvor dybt det har rørt ham at miste og at faren ikke vil være i stand til at følge med i den succes Lukas har fået. Som han synger: ’You’re not there to celebrate the man that you made, you’re not there to share my succes and mistakes. Is it fair, you’ll never know the person I’ll be, you’re not there with me’.

Kondom i ansigtet og den slags ballade

Selvom koncerten er bygget op om et skelet af farens død, så formår Lukas Graham i dén grad at holde stemningen fantastisk glad og legende. Lukas Graham venter ikke på gode tider, de gode tider får ham til at leve. Han taler om sine venner – også dem, der ikke kan være til stede, da de nok sidder i Vestre Fængsel, og om sin mor, der altid har fortalt ham, at han er god nok.

Da et oppustet kondom ryger op på scenen, kommer den veltalende Lukas til at sparke kondomet ind i ansigtet på en pige, hvorefter han udbryder:

– Ej det må du virkelig undskylde, men det er jo ikke første gang jeg har skubbet et kondom ind i ansigtet på en pige.

Han er fuld af ballade og livsglæde som man kan høre på numre som ’Strip No More’ og ’Take the World by Storm’. Her smider han i øvrigt trøjen og ser pragtfuld ud i bar overkrop imens han løber i vild galop rundt på scenen og når ud i alle hjørner til et publikum, der er ellevilde og synger med på hvert et ord.

Lukas har ikke svært ved at blive venner med nogen med den smittende livsglæde og viljestyrke han lægger for dagen. Så hans ven Brandon Beal kommer med på scenen og sammen synger de nummeret ’Golden’. Og flere gamle venner banker også på døren til Lukas Grahams fest senere.

Døden lurer under overfladen

Men han vender hele tiden tilbage til rødderne og de ting, der er vigtigst i hans liv ud over venner, damer og ballade. Sangen ’Mama Said’ bliver introduceret efter nummeret om hans egen død ’Funeral’. Et utrolig smukt nummer, der handler om, at han vil være omgivet af alle sine rigtige fans, når han skal begraves. Man fornemmer, at den unge fyr hele tiden vil holde fast i det, der er hans største svaghed, men også styrke. Sin fars død. Og han forlanger at se den i øjnene og er ikke bange for at joke om den:

– Jeg er kun 27, så jeg kan stadig nå at dø endnu, griner han og så er vi for fuld skrue tilbage til den drengerøvede Lukas Graham, der får besøg af Suspekt på scenen med nummeret ’Søndagsbarn’. Det giver en kæmpe fest på scenen.

Det var det første af de tre ekstranumre, som publikum craver i en sådan grad, at der pludselig går fodboldstemning i den foran scenen.

Han lukker festen, der med egne ord har været noget af det vildeste han har prøvet nogensinde, med numrene ’7 years’ og ’Happy Home’. Igen sange, der handler om det vigtigste for Lukas Graham: Familien og vennerne.

Lukas Graham, Østerbro Stadion
Foto: Lasse Lagoni

Se hele Lasse Lagonis galleri fra koncerten HER

Husk at følge Poplish på Facebook HER