Queen, Adam Lambert, Queen & Adam Lambert, Jelling16, Jelling Musikfestival
Foto: Lasse Lagoni

Queen + Adam Lambert – Popdivaglimmerpåfuglens selvfedme slår til igen

Et overdådigt show blev desværre delvist overdøvet af Adam Lamberts overteatralske performance, malplacerede kostumer og sløve vokal. Han var for stor en dramaqueen til Queen.

giphy3

Det er et kvart århundrede siden, et af historiens største rockbands mistede sin ikoniske forsanger. Freddie Mercury er en svær mand at skulle løfte arven fra. Alligevel er det lykkedes at finde én, som nu i fem år har gjort sit bedste ved siden af guitarist Brian May og trommeslager Roger Taylor fra den originale dannelse af gruppen for 46 år siden.

Sidste år, da de med sit nye show med den nye frontfigur besøgte Danmark i Boxen i Herning, var anmeldelserne da også blandede. Men det havde ikke skræmt folk væk søndag aften, ligesom regnen, der startede ganske kort før showstart, heller ikke blev set som en forhindring for at se ikoniske Queen som næstsidste act på årets Jelling Musikfestival – Bryan Adams Tribute skulle lukke og slukke.

Det blev til godt to timers vanvittigt sceneshow i en utrolig overdådig produktion, som lige så godt kunne have været foregået på Det Kongelige Teater. Og for at starte ved slutningen, hvor Adam Lambert sang ekstranumrene “We Will Rock You” og “We Are The Champions” iført kongekrone og glimmer, så det gjorde helt ondt i øjnene, så kan det blot konstateres, at han hverken var konge eller dronning nok til at stå distancen.

Adam Lambert besøgte for nyligt Danmark alene, hvor jeg ikke var synderligt imponeret. Hans performance er over the top og overdøver dét, han kommer for; at synge. Og selvom han klarede visse af Queens numre – de mere musicallignende numre, hvor han kunne udfolde sin indre skuespiller iført for mange nitter, for meget glitter og/eller fjerjakke(?!) og/eller kongekrone – til UG, så druknede hans vokal på de store rocknumre så som “Somebody To Love”.

giphy2Brian May og Roger Taylor var helt klart aftenens store stjerner – og hvert eneste moment med de to alene løftede helhedsfornemmelsen. De havde hver især en solo på hhv. guitar og trommer, hvor de fik lov til at vise, hvorfor de har været legender i flere årtier.

Lambert gjorde klart efter kort tid, at han ikke var kommet for at tage nogens plads, og kun var der for at formidle Freddie Mercury og Queens materiale. Det er skam også fint nok, men ved de periodevise steder, hvor den store skærm, som fyldte hele bagvæggen af scenen, viste gamle klip med Mercury, der sang, så måtte Lambert krybe til kors. Især ved deres duet under “Bohemian Rhapsody”. Det holder desværre bare ikke. Desuden er der forskel på at være excentrisk, som Freddie kunne være det, og være skabagtig, som Lambert blev.

giphy4Til gengæld viste den amerikanske sanger momentum under de stille seancer og balladerne, hvor hans stemme ikke blev overdøvet af den store lyd af rockklassikerne. Og det nytter ikke noget at turnere verden rundt med musik, alle mennesker kender og elsker, og ikke have en stemme med, som kan levere varen i alle to timer. Og utroligt meget af tiden gik faktisk med, at Lambert enten ikke var på scenen eller stod med ryggen til publikum, fordi han skulle jamme med bandet uden mikrofonen ved munden.

Publikum var – der hvor jeg stod – heller ikke sådan helt vanvittigt imponerede. Det blev til en omgang råben og klappen, når de gamle drenge spillede god spade eller leverede en vild trommesolo, ligesom der blev klappet og sunget med på de allerstørste hits som “We Will Rock You” og “I Want To Break Free”. Derudover havde regnen vist taget toppen af entusiasmen. Eller også ventede de allesammen på de sidste numre.

Alt i alt var det en utroligt blandet oplevelse. Og min umiddelbare tanke, efter at have set den fantastiske opsætning, som Jelling fik serveret søndag aften, er, at der simpelthen må være en anden end Adam Lambert, som ville kunne klare mosten som legendebandets stemme udadtil.

Can anybody find me some forsanger to love?!

Queen, Adam Lambert, Queen & Adam Lambert, Jelling16, Jelling Musikfestival
Foto: Lasse Lagoni

Se resten af Lasse Lagonis fede billeder HER