undergrund, pitstop, Møj Bøjet Crew, MBC
Foto: Kimon Sabesom

En nat i den koldingensiske hiphop-undergrund

MBC også kaldet “Møj Bøjet Crew” invitererede fredag aften d. 29 april til bal, da de hostede deres release party på Pitstop i Kolding i forbindelse med at vise deres nyudklækkede EP frem.

Jeg tog ud “i marken” for at tjekke op på temperaturen på et vaskeægte lokalt hiphop getdown.

Pitstop er et af de mere populære spillesteder i byen, og spørger man mig personligt er det nok også det mest foretrukne sted, hvis man søger en god autentisk hiphop koncert. Stedet åbnede første gang 1. oktober 1993 og har sidenhen huset et utal af forskellige koncerter til et imponerende bredt publikum.

Fredag aften drejede det sig udelukkende om en ting, nemlig hiphop. MBC er navnet der danner ramme omkring et hiphopcrew støbt af 3 lokale drenge der også går under navnene: Slagter Kenneth, Benga B, og Mike.
De har over den sidste tid på sociale medier hævdet, at de vil sætte så meget fut i festen at stedet “brænder” ned.

Jeg er selv utrolig stor tilhænger af hiphopfester i netop den kaliber, så jeg glæder  mig utrolig meget til at se om de unge knejte lever op til de forventninger de på forhånd har givet til publikum.

I ugerne op til koncerten har MBC allieret sig med lokale graffitimalere, og både den lovlige grafittitunnel i byen, samt backstage baren på Pitstop, har fået sig en gevaldig overhaling, selvfølgelig i bedste MBC style.

Ved ankomst til Pitstop ser jeg en kødrand af mennesker der tålmodigt venter på at blive lukket ind i varmen. Man kunne mærke at der var “cirkus” i byen og Kolding vrimler med unge pizzaspisende musiktilhængere, som allesammen går målrettet efter billige bajere og hiphop på byens, måske, hyggeligste spillested.

undergrund, pitstop, Møj Bøjet Crew, MBC
Foto: Niels Deppe

Der er god stemning og det er tydeligt at mærke at MBC er på hjemmebane. De har massiv opbakning i form af loyale fans og groupies , og der bliver råbt “MBC” i kor igen og igen. Publikum var klar og udviste, efter min mening, stor respekt for aftenens hovedact.

For en flad 50’er fik man både indgang og en øl i baren, og til trods for den sædvanlige forsinkelse med hiphoptid og stor kø, blev koncerten sparket igang med 110 km/t.

Natkat som er et københavnsk hiphopcrew havde valgt at gæste byen og støtte op omkring deres homies, og derfor stod de også for at varme publikum op inden aftenens højdepunkt. De forstod hurtigt at fange publikum, dog drillede teknikken så meget, at de blev afbrudt og måtte sætte stemningen på pause, for atter at få styr på lyden igen.
Fuldstændig upåvirket af situationen fortsatte de aftens repetoire, og ser man bort fra at hele opvarmningskoncerten blev afviklet i mørke, så synes jeg faktisk de formåede at aflede publikums opmærksomhed i sådan en grad at dette ikke nødvendigvis blev opfattet som negativt.

Natkat leverede en lækker lyd som var det taget direkte ud af 90’erne. I bedste boom bap stil inviterede de Kolding på en spændende rejse ind i deres musikunivers, og det var tydeligt at se på publikum at deres setup blev modtaget med stor fornøjelse.

Efter en kort pause kom det, publikum havde ventet på. Som en flok sultne løver indtog MBC scenen og stemningen blev for alvor skudt til tops. Som man netop troede det var umuligt, kom der nu igen også styr på teknikken, og i denne sammenhæng også lys på scenen.

Der blev klasket hænder og brølet MBC i mikrofonerne og det var herligt at se hvor stor opbakning og respekt der igen lå hos publikum.

De valgte at lægge ud med tracks som ikke er præsenteret på EP’en og man kunne mærke på crowden, at selvom de blev præsenteret for nyt materiale, så virkede det til at de bare ventede på at der kom noget som de kunne synge med på.

Festen fortsatte, og man kunne mærke temperaturen i lokalet steg da de fremførte klassiske og velkendte tracks som: “Bevis det”, “Det på tide” og “Fun night”.

undergrund, pitstop, Møj Bøjet Crew, MBC
Foto: Niels Deppe

Stemningen og crewets engagement gav mig følelsen af, at de aldrig havde lyst til at stoppe, og i den forbindelse synes jeg at det er værd at give MBC credit for måden de havde valgt at strikke deres setup sammen på.
Som en anden stor rowdy hiphopfamilie, inviterede de deres venner én efter én op på scenen, track efter track for at fremføre deres værker, og det gjorde at man følte, at kunstnerne og publikum nærmest gik i ét og sammen skabte en unik stemning man ellers sjældent ser så intens.

I slutningen af koncerten var scenen proppet med folk fra publikum og alle forsøgte at bidrage til at denne fest skulle skabe historie. En smule overilet vil nogen måske mene, men jeg synes bestemt at MBC formåede at holde hvad de havde lovet -nemlig at holde den vildeste fest, og beviste også at de også gerne vil have en plads på landkortet når vi snakker dansk hiphop undergrund.

Efter koncerten inviterede de publikum ind i “Porno-baren”, som fungerer som en slags backstagelokale på Pitstop. Her fortsatte festen til langt ud på natten indtil samtlige deltagere var “møj bøjet” som man siger i 6000 Kolding.

Alt i alt synes jeg at det var en rigtig god koncert. Normal standard, men intet ud over det sædvanlige.
Der manglede indsats på det tekniske område i form af lyd og lys, men dette blev heldigvis ikke en skygge over den samlede oplevelse af koncerten.
Selvtillliden fejler bestemt heller ikke noget, dog synes jeg MBC har lidt for høje tanker omkring sig selv og det billede de har af deres nuværende niveau, de har stadig en del at lære, hvis de skal “forrest i bussen”.

Men når alt kommer til alt, gælder alle tricks for at mase sig frem i rampelyset, så det giver mig på samme tid også anledning til et smil på læben.
Jeg giver stor respekt for hele engagementet bag eventet, man kan mærke at de her gutter har fart over feltet, de er sultne og er villig til at gå langt for at nå til tops.
Jeg er sikker på de nok skal skabe noget larm og opmærksomhed omkring sig selv i fremtiden.

undergrund, pitstop, Møj Bøjet Crew, MBC
Foto: Niels Deppe

Jeg fangede MBC og Natkat samt friends efter koncerten og her er et lille uddrag af hvad der blev sagt.

MBC

Blev jeres forventninger indfriet i aften?

Slagter K: “100 % og gange med fucking 1000. Vi har haft den vildeste aften”

Udover en late aggressive 90’er style, hvem er I så inspireret af? Crews eller andre kunstnere?

Slagter K: Jeg er inspireret af MC Clemens og han er bla. en af grundende til jeg har en mikrofon i hånden den dag i dag. Ellers så er mig og Benga meget Eastcoast inspireret, hvorimod Mike er strictly Westcoast , så det danner en god blanding i MBC.”

Hvordan synes I at nutidens hiphop har udviklet sig?

De 2 rappere fra den gode gerning som også medvirker på MBC’s album slutter sig til samtalen og afbryder med et interessant input:

Søren Lund: ”Rapmusik er blevet så stort så meget af det også har udviklet sig til at være popmusik. I mine øjne er det som sådan ikke hiphop men bare rap – der er så mange grene og flere af dem er ikke noget som vi vælger at lytte til, men jeg føler at rapgenren  bliver bredt ud, og vi vælger at brede den ud på vores egen måde med vores egen stil, og det er det samme som kendetegner både DGG OG MBC.”

Der har været udøvet hærværk på jeres pieces i grafitti tunellen – er det en beef rettet mod jer eller bare generel vandalisme?

Slagter K: “Det håber jeg satme, ellers er det fucking ligegyldigt og så er de bare en flok glatnakker.”

I bruger mange featurings som f.eks DGG (læs: Den Gode Gerning) og faktisk ca 33% af pladen indeholder featurings – er det fortsat planen at arbejde sammen med andre eller vil I rulle mere solo i fremtiden?

Slagter K: “Så længe der er dope drenge som DGG der gider at lave musik med os så vil der fortsat være masse af featurings.”

På tracket “Fun Night” claimer I at I er dansk raps MVP’s kan i uddybe det?

Slagter K: “Vi player den på den scene, og vi har vores skills i orden. Det er det dansk rap har brug for – kærligheden og glæden til hiphop mand.”

Hvad med de mere aktuelle navne på den danske rapscene?

Søren Lund: Pede B synes jeg er et godt bud. Han ligger på et højt niveau og har flot teknisk lyrik – respekt for det.” 

Mc Schrøder: “Der er selvfølgelig også Per V. Han har lige udtalt, at han mener, at man er en god rapper hvis man kan klare sig på alle genre – jeg er ikke helt enig, men han fortjener nok også en plads her.”

Hvad er der i støbejernet for MBC – har I nogen fremtidsplaner og mål?

Benga B: “Der kommer en plade indenfor det 20 århunrede! Det lover vi.”

Hvad er den fedeste koncert I har været med til på Pitstop?

Slagter K: “I aften – uden tvivl i aften.”

Rapperen Lasse Frisk støder til lige som vi er ved at runde af og han kommer med en sidste bemærkning.

Lasse Frisk: “ Det er altid mega fedt at komme ud med MBC, og det er altid en fest. Jeg elsker at lave musik med de drenge fordi der er fart over feltet og det er fedt at spille i Kolding Downtown. Det var et godt indtryk jeg fik af Pitstop i aften.

undergrund, pitstop, Møj Bøjet Crew, MBC
Foto: Niels Deppe

Natkat som består af: Frej le Funk, Floppykat og DJ Sump

I er tilknyttet et crew som hedder Lagoon Digital – kan I fortælle lidt om hvem I er, hvor I er fra og hvad I render og roder med?

Frej le Funk:  “Hvis jeg skal starte med at introducere Lagoon Digital, så er det et crew som består af mine homies og som startede i Brøndby.  

Vi selv kommer fra henholdsvis Roskilde, Amager og Husum og vi har lavet et rap crew som forsøger at skabe noget fedt musik, og lige pt er vi igang med at arbejde på en kommende EP.

Man kan godt høre at I er meget fokuseret på at ramme lyden fra 90’erne og det er noget med at DJ Sump har en forkærlighed for ældre analog udstyr når han producerer – Kan I evt. uddybe hvad der ligger bag dette?

DJ Sump: Det var faktisk Aske (læs: Floppykat) der startede med at repræsentere det old’school gear, og så gik det bare op for os andre at det er noget der rykker. Så nu bruger vi allesammen gamle maskiner fra 90’erne – det skaber den fedeste lyd.”

Synes I at Pitstop Kolding lever op til at være et tilfredsstillende spillested for hiphop getdowns?

Frej le Funk: ”Jaaaaa mand – det er fucking svedigt. Det er et fucking genialt sted.”

Hvad er den overordnede kontrast på at spille i Kolding frem for f.eks Kbh ??

DJ Sump: “Crowden! De lokale giver den fucking op – hiphoppen lever i motherfucking Kolding mand.”

Hvad er næste skridt for Natkat? Har I nogle glødende jern i ilden? 

Floppykat: “Vi er igang med at arbejde på et album, og det kommer lige om lidt, og i skal virkelig glæde jer rigtig meget!”

Interviews med publikum

undergrund, pitstop, Møj Bøjet Crew, MBC
Foto: Niels Deppe

Navn: Søren
Hvor er du fra? Kolding
Alder: 27
Er du påvirket? Nej
Hvem er du mest til Natkat eller MBC? MBC
Hvorfor er Pitstop et fedt sted at gå til koncert? Stemningen og menneskene
Hvad har du dukket mest af i baren? Øl
Hvad er dit bud på hvorfor Kolding bliver kaldt Slicetown? Der er for mange pizzeriaer i byen

 

 

undergrund, pitstop, Møj Bøjet Crew, MBC
Foto: Niels Deppe

Navn: Jill
Hvor er du fra? Kolding
Alder: 35
Er du påvirket? Nej
Hvem er du mest til Natkat eller MBC? MBC
Hvorfor er Pitstop et fedt sted at gå til koncert? Folk er som de er – no bullshit
Hvad har du dukket mest af i baren? Rom
Hvad er dit bud på hvorfor Kolding bliver kaldt Slicetown? Der er alt for mange pizzeriaer

 

 

undergrund, pitstop, Møj Bøjet Crew, MBC
Foto: Niels Deppe

Navn: Blixa
Hvor er du fra? Aarhus
Alder: 22
Er du påvirket? Ja
Hvem er du mest til Natkat eller MBC? Det er mig som holdte den bedste fest!
Hvorfor er Pitstop et fedt sted at gå til koncert? Folk man kender er her jo
Hvad har du dukket mest af i baren? Øl
Hvad er dit bud på hvorfor Kolding bliver kaldt Slicetown? Nederen navn

 

undergrund, pitstop, Møj Bøjet Crew, MBC
Foto: Niels Deppe

Navn: Christian
Hvor er du fra? Kolding
Alder: 41
Er du påvirket? Ja
Hvem er du mest til Natkat eller MBC? MBC, men de er også lokale
Hvorfor er pitstop et fedt sted at gå til koncert? Altid gang i den
Hvad har du dukket mest af i baren? Øl
Hvad er dit bud på hvorfor Kolding bliver kaldt Slicetown? Kæmpestore pizzaslices