VEGAs Udvalgte, VEGA, Lille VEGA, Store Vega
Foto: Martin Kleisberg

VEGAs Udvalgte 2016 – Vandt hjerterne til vildfaren minifestival

Nye musikoplevelser, lang kø til pigetoilettet og for dyre burgere. VEGA bød på en gennemført minifestival fredag aften.

Selvom man altid er lidt i tvivl om man er til gymnasiefest, når man er i VEGA, så var der festivalstemning fredag aften. Et hav af glade mennesker i alle aldre og størrelser vandrede frem og tilbage på trapperne mellem de to scener i Stauning Salen og Loungen, hvorfra VEGAs Udvalgte, Molly, Soleima, CHINAH, Code Walk, Katie Keller og Guldregn, vandt publikums hjerter som aftenen skred frem.

Men tilbage til menneskerne. Der var mange. Ved begge scener stod publikum tæt helt ned til bagvæggen og i Stauning Salen var det svært overhovedet at komme til baren for publikum. På trapperne var forvirringen i høj grad til stede, og man kunne høre kommentarer som ’Det lyder som om lyden kommer ovenfra, så tror du vi skal ned eller op ad trappen til højre, hvis vi skal høre Molly?’. På trods at søde og hjælpsomme vagter, havde lidt bedre skiltning bestemt gjort det nemmere for både nyt og garvet VEGA-publikum at finde rundt i det fantastiske, psykedeliske trappeunivers, som VEGA jo er, for man vil gerne nå op at høre koncerten inden man begynder at tænke på, om der er lidt mere luft i rygerummet.

Amok med Molly

Til GENGÆLD blev al forvirring blæst væk, da Molly indtog Loungen lidt over ni. Smilet røg op til begge ører og den der forundrende følelse af ’fuck det er godt det her’ var der med det samme, da Tobias Elmsdal, Mathias Sarsgaard og Malte Hill i front bankede en pæl gennem publikum med deres overraskende dybe univers og intense samspil. Jeg troede det var mega fedt garage rock med hang til punk, men det var meget federe. Drengene hamrede og svedte i gennem numrene, der punkede helt ud i tung techno-bas og gennemført ucharmerende charme i deres sved på nummeret ’Bagu Bagu’. Den lyd og performance var så spændende, og det var tydeligt, at rummet var for lille, for både lyduniverset og drengenes energi kræver plads til udfoldelse. Og de har virkelig fortjent det. Som Tobias Elmsdal på bas selv udtrykte det efter koncerten:

– Vi gør det fordi det er pissesjovt. Når vi står på scenen arbejder vi sammen på en helt spontan måde og det er energien i netop dét, der gør det fedt.

Da jeg gik fra Molly fik jeg det vigtigste fra en festival. En koncert, der overraskede og en ny musikoplevelse rigere.

Molly, VEGAs Udvalgte, VEGA, Lille VEGA, Store Vega
Foto: Martin Kleisberg

Så var det tid til en burger

Og jeg satte tænderne i den mest saftige lille, veltilberedte, meget lille, frække snack af en burger. Den kostede dog 75 kroner, men begge dele er jo fuldstændig efter festival-bogen. Rygeterrassen, hvor gæsterne kunne hygge sig i loungen eller hænge i baren ved burgerjointen, var dette års VEGAs Udvalgtes svar på campingområdet. Det var ingen gummistøvler eller mudder, til gengæld kunne man mingle med kunstnerne, der i afslappet stil hang ud og hyggede med publikum efterhånden som koncerterne sluttede. Det gjorde aftenen speciel. Når kunstnerne kommer ud og falder i ét med gæsterne og er med til festen, så er vi ude i rigtig kunst.

Samtidig bredte sig den velkendte lejrduft af tjald på rygeterrassen. Så er vi ude i rigtig festival.

En sød Soleima

Navnet leder tankerne hen på et lidt besværligt kvindemenneske, men det var Soleima ikke. Den 27-årige musiker, der har masser af erfaring fra scenen med sit tidligere projekt ’Flødeklinikken’ er stadig ren fløde, men der lurer også noget tiltrængt spræl under den blide, fine elektropoppede overflade.

Soleima har hittet med nummeret ’My Boi’, som er et insisterende og sexet nummer, der hurtigt sætter sig fast på hjernen. Men det forsvinder også hurtigt igen, for man forventer nok lidt kant, når musikken hele tiden lægger op til klimaks, men det sker ikke rigtigt. Soleima har en smuk stemme og er teknisk dygtig, men på covernummeret af Young Thugs ’Check’ bliver det bare tydeligt, at det spræl, der lægges op til, ikke dukker op. Særligt, når man står til en livekoncert havde forventningen nærmere været, at Soleima aka Sarah Mariegaard kunne få covernummeret lidt mere ud over kanten og formå at gøre det til sit eget, i stedet for kun at synge det fint og flot. Det var en proppet og smuk koncert, men der manglede attitude og det kunne mærkes på publikum, der stod ret stille.

Da jeg fangede den unge, dame efter koncerten var det også med en vis glæde over, at det var gået som det skulle:

– Jeg var så nervøs op til koncerten. Selvom jeg har erfaring fra scenen er det et helt nyt projekt og man kan godt blive bange for at man lige pludselig står der og glemmer noget.

Men der ligger også lidt ydmyghed bag, afslørede hun:

– Jeg vil rigtig gerne skrive en sang om, hvad der sker i verden, men det skal være personligt. Det er meget svært at bevæge sig i det felt uden, det bliver corny, for man skal forholde sig til, hvordan man selv har det og så skal andre kunne nikke genkendende til de følelser.

Soleima, VEGAs Udvalgte, VEGA, Lille VEGA, Store Vega
Foto: Martin Kleisberg

Lummert og lækkert til sidst

På lyden og antallet af tomme plasticfadølskrus under fødderne ved man at festivalen er ved at runde af. I loungen er Katie Keller i gang med at forføre publikum med sexet RnB og stemningen er rigtig lækker nu. Her står unge og gamle og føler viben inden aftenen slutter, hvorimod dem, der hellere vil høre melodisk pop, der vækker minder, står i Stauning Salen og lytter til Guldregn. Måske mere stirrer end lytter til ellers stemningsfyldt og catchy dansk pop. Problemet er, at forsangerens valg af påklædning med påklistrede brystvortedutter på t-shirten tog ret meget fokus fra det svære projekt, det nok i virkeligheden er, at få folk til at få øjnene op for nye brystvorter. Jeg mener ny musik. Til gengæld sejt at sørge for den lumre og løsslupne festivalstemning.

Katie Keller, VEGAs Udvalgte, VEGA, Lille VEGA, Store Vega
Foto: Martin Kleisberg

Alt i alt var det en virkelig fed aften i VEGA. Der var festivalstemning med alle de elementer, der hører sig til. Gode som dårlige. Det var dog den blide pigestemme, der dominerede blandt de seks udvalgte supertalenter og det blev en anelse ensformigt, men der var masser af wauw-oplevelser både i kunstnernes liveoptræden og ikke mindst i de smukke visuals.

Der var selvfølgelig langt til teltsex for dem, der ønsker det, og der manglede ærlig talt en busk, for der var kø til pigetoilettet hele aftenen. Til gengæld var der masser af gode træk-slip-toiletter inde ved drengene. Vi ses helt sikkert til VEGAs Udvalgte 2017 og derfor får mini-festivalen 4 stjerner herfra.

Se hele galleriet fra VEGAs Udvalgte 2016 HER

Molly, VEGAs Udvalgte, VEGA, Lille VEGA, Store Vega
Foto: Martin Kleisberg