Hot Chip

Hot Chip – Why Make Sense?

Vi har lyttet til Hot Chips nyeste album, ‘Why Make Sense?’, og det gir faktisk ikke rigtigt mening, at et album kan være så godt.

Hot Chip er endelig tilbage. ‘Why Make Sense?’ udkom d. 18. maj og er gruppens sjette album og Hot Chip formår i særdeleshed at følge op på deres forrige anmelderroste album, ‘In Our Heads’, succes.

Jeg skal sige det med det samme at jeg er stor fan af Hot Chip. Jeg har ikke været med helt fra starten af, men da de fik deres internationale gennembrud, med singlen ‘Over And Over’, fra albummet ‘The Warning’, der også indeholder deres, i mine øjne bedste sang til dato, ‘Boy From School’, gik jeg ombord i deres tidligere udgivelser.

Kan de indfri forventningerne?

Ja!

Albummets åbningsnummer er den toneangivne førstesingle ‘Huarache Lights’, og lige præcis dette nummer, vil højst sandsynligt være et af de numre der vil være at finde på min top 3, når Spotify omkring slutningen af december i år, igen udgiver en opsummering af mine mest spillede numre fra det forgangne år.

Jeg har hørt det nummer til ukendelighed, men jeg er også typen der, når jeg hører et nummer der fænger mig, hører det 200 gange i træk.

Sommerforelskelse

Sang nummer to på albummet, er den fantastiske ‘Love Is The Future’, og det skal lige nævnes, at jeg har haft glæden af at gennemlytte albummet på vinyl (hvor der følger en EP med, med fire ekstra sange) i nogle dage nu, og ‘Love Is The Future’ er efterhånden godt på vej til at kunne slå ‘Huarache Lights’ af pinden, som den sang jeg måske kommer til at høre allerflest gange i år 2015.

Sangen har et virkelig smooth, minimalistisk og stemningsfuldt lydbillede, lidt lig ‘And I Was A Boy From School’ fra albummet ‘The Warning’.
Den er lidt mere down tempo, men en helt ufattelig lækker produktion med, hvad der er gennemgående for hele albummet, en funky inspireret basgang, perfekt tilpassede strygere samt Hot Chips lækre og dybe synthpop-lyd.

Temaet er kærlighed og forelskelse, og det gør kun sangen endnu bedre, at der midt i den er hjælp fra rapperen Pousdnous, fra et andet af mine yndlingsbands, De La Soul, og med teksten: “Now This All Started from “Excuse Me Miss” – She ain’t got wings but bless her mama, my nerves are saying, it feels like nirvana”.

En følelse alle måske kan genkendende, hvis man går rundt og føler sig lidt småforelsket..

Den svære 6’er

Frontmanden Alex Turner, har haft fingrene med i tilblivelsen af sidste års fænomenale og meget anmelderroste album, ‘Who Is William Onyeabor’. Et album der var en hyldest og en genindspilning af Williams Onyeabors største hits (William Onyeabor var, og er, en af de største funk-kunstnere fra Nigeria, tilbage fra 70’erne, en kunster omgærdet af megen mystik – tjek albummet ud, det er fantastisk) og på nummeret ‘Started Right’ på ‘Why Make Sense?’ er det tydeligt, at der er inspiration og referencer til funk, soul og disco’en.

Nummeret ‘Easy To Get’ lyder som om der er skævet lidt til Booka Shade og ‘Need You Now’, lyder som var vi tilbage i 90’erne.

Jeg skal ikke gøre mig til smagsdommer om, hvorvidt Alex Turner er verdens bedste sanger. Mit bud er at det er han ikke, men hans stemme er til gengæld fuldstændig unik og med ham og resten af besætningen, formår Hot Chip igen-igen, på den mest legesyge måde, at blande house og synthpop-genren, med funk, strygere, og minimalistiske produktioner.

Alle 10 sange kan noget, på hver sin måde.

‘Why Make Sense?’

Afslutningsnummeret ‘Why Make Sense?’, skiller sig meget ud fra resten af albummet.

Denne var andensinglen der kom på gaden, og produktionen er et virkeligt pompøst ‘live’ trommerbeat, til sammenligning med en ellers elektronisk house- og finpudset ren lyd. Tilsat et insisterende og påtrængende keyboard, samt et hårdere og mere bidsk beat, end man var vandt til. Da jeg hørte den første gang, blev jeg skuffet –  for andensinglen mindede ingenlunde om førstesinglen ‘Huarache Lights’, som jeg var helt fortabt i.

Disse to modsætninger gjorde, at jeg virkelig har set frem til albummet, med høje forventninger.

Forventningerne er indfriet.

En simpel ting der gør, at jeg går hen og bliver vild med et album er, at man ikke føler at man skal skifte sang når man hører pladen.
Dette gør sig gældende på ‘Why Make Sense?’. Alle sangene er virkeligt gode og albummet er perfekt afstemt ved at veksle mellem uptempo og downtempo numre.

Det forrige album, ‘In Our Heads’, var rigtig godt, men ‘Why Make Sense?’ er, lige ud af posen, et fuldstændigt fantastisk album. Kender du ikke rigtigt til bandet, er det bare om at komme i gang med at lytte til deres udgivelser.

Hot Chip