Stine Bramsen: Jeg vokser hver dag – både som sangerinde, sangskriver, livsledsager og mor

I forbindelse med Stine Bramsens aktuelle koncertrække, der torsdag bringer hende forbi en totalt udsolgt Vega i København, får Poplish.dks forventningsfulde læsere en lille appetizer i form af ni Q&A’s at varme sig på.

1). Der er sket utrolig meget i Stine Bramsens liv det forgangne år. Du er blevet gift, fået et barn, gæsteoptrådt med Carpark North og sidst men ikke mindst – efter ti års musikalsk ægteskab med Alphabeat – valgt, om end bare for en stund, at gå solo. Kan du prøve at beskrive, hvordan den sidste års tid har været, og vigtigere: Hvordan det forgangne år har påvirket dig personligt såvel som musikalsk?

»Ja, det har været et begivenhedsrigt år både på hjemmefronten og i mit offentlige liv – eller min karriere, om man vil. Det er jo alt sammen ting, der sker, fordi jeg ønsker det og arbejder for det. Jeg kan mærke, at det er rigtig godt for mig at stå på egne ben og prøve at synge sange, jeg selv har været med til at skrive helt fra bunden. Jeg vokser hver dag – både som sangerinde, sangskriver, livsledsager og mor. Det er en spændende rejse.«

2). I et interview med det danske magasin Poplick røbede du allerede sidste år, at du pønsede på at gå solo. »Ikke som i at forlade Alphabeat, men at det kunne være fedt at vise andre sider af dig selv,«fortalte du. Hvilke andre sider, om vi må spørge?

»Ja, der havde jeg allerede været i gang med at skrive sange med Nicolaj Rasted i et års tid, når der altså lige var en pause i begge vore kalendre. Jeg synes singlerne taler meget godt for sig selv, når det handler om nye sider af mig, men hvis jeg skal uddybe: min sårbarhed, min erfaring, min styrke og mine svagheder. Generelt kommer danskerne bare meget tættere på end før og pludselig kan man også høre min stemme på ballader og stille sange.«

3). Balladen »The Day That You Leave Me« fra dit kommende solo-album er markant anderledes end noget af det, du og Alphabeat tidligere har lavet. Hvad betyder nummeret for dig? Og hvordan blev det til?

»Det betyder rigtig meget. Det er virkelig en sang, der kommer fra hjertet, og teksten skrev jeg en dag, hvor jeg var ramt af frygten for at miste ham, jeg elsker. Opfyldt af den kyniske tankegang, at alt jo har en ende, og at han nødvendigvis vil gå fra mig en dag. Den smukke produktion har Nicolaj samarbejdet med Andreas Sommer om, og jeg synes den har ramt et magisk sted mellem det organiske og det elektroniske.«

4). Førstesinglen »Prototypical«, fra samme album, har masser af tempo, masser af percussion og masser af skudsikker, sødmefuld popvokal. Hvad betyder nummeret for dig? Og hvordan blev det til?

»Prototypical var ligesom det nummer, der ramte plet for os i studiet i forhold til at knække, hvordan min lyd på dette album skulle være. Her bevæger jeg mig lige præcis i det “popland”, jeg gerne ville finde, og teksten siger bare så meget om mig og det skifte, jeg har taget de seneste år.«

5). Den magtfulde amerikanske kendisblogger Perez Hilton, der normalt kun er betaget af rigtige Hollywood-stjerner, har op til flere gange skrevet indlæg om Alphabeat, hvor han har rost bandet til skyerne med ordene: »Det danske band tager altid en fest med sig«. Hvad betyder det for dig, at han med ordene »This is real talent« nu igen viser, at han har et godt øje til dig, og dit soloprojekt ikke mindst?

»Det er selvfølgeligt skønt, når man får så store ord med på vejen fra vel nok den største pop-blogger i verden. Det betyder også, at en masse mennesker uden for Danmark falder over min musik. Og hvem ved, hvad det kan bære med sig?«

6). Hvad glæder du dig mest til på din solotourné?

»Først og fremmest glæder jeg mig til at spille alle de numre, som vi har arbejdet på i over to år snart. Jeg glæder mig til at få en umiddelbar reaktion på min musik, som man godt kan savne, når man har siddet i studiet i så lang til. Og så glæder jeg mig til at spille med det fantastiske band, jeg har samlet.«

7). I en udgave af videoen til »Move Forward« (se klip nederst) fra dit nye album, ser man et syv m/k stort backingband. Kan du prøve at sætte ord på, hvad de tilfører din musik, og nogle af overvejelserne bag at have dem med?

»Gospelkoret, som jo bor i London, giver bare den der soulfølelse, som vi har forsøgt ramme med nummeret. På studieversionen er det faktisk bare Nicolaj og jeg, der leger gospelkor, så vi syntes det var oplagt at finde the real deal og prøve at synge med dem, da vi skulle filme en live version. Det var en kæmpe oplevelse, og jeg synes virkelig den session tilfører nummeret noget ekstra ægthed, der er vigtig for mig.«

8). Hvis ikke vi tager fejl, så har du tidligere nævnt, at du er »særlig glad« for Lana Del Reys og Emeli Sandés skotske soulstemme. Hvorfor netop disse to, og hvilke andre kvindelige stemmer inspirerer dig?

»Det skal nok passe. De er to af mange kvindelige artister, som jeg nyder at lytte til og blive inspireret af. Adele er absolut også på listen. Og Jessie Ware. Og Aretha Franklin. Og så selvfølgelig the one and only Whitney Houston. Der skal være noget sjæl i stemmen, før det siger mig noget. De har nok alle soullyden til fælles, men bruger den på hver deres måde. Jeg elsker styrken og kraften i Aretha og Adeles stemmer. Jessie Ware og Lana Del Rey skiller sig lidt ud fra min typiske smag, men de er til gengæld utrolig dygtige til at skabe stemninger og nærvær med deres stemmer, og det er en vigtig egenskab. Senest har Tove Lo fanget min interesse.«

9). Ud over selvfølgelig at have været frontfigur i et succesfuldt band har du gjort det, mange drømmer om at kunne: kvittet cigaretterne. Hvordan går det med rygestoppet?

»Det går helt fint. Jeg savner det meget sjældent og har jo min søn at tænke på nu, så jeg kunne ikke finde på at starte igen. Måske får jeg en enkelt nytårsaften.«

Se en højgravid Stine Bramsen performe singlen “Move Forward” fra hendes nye solo-album i en live-session med det london-baserede gospelkor i klippet herunder: