Østkyst Hustlers, interview
Foto: Lasse Lagoni

Østkyst Hustlers: “Vi er rappens svar på George Clooney”

Mænd bliver mere sexede med alderen, påstår Østkyst Hustlers på deres første nye single i næsten 20 år, “Hey Tøsepige”. Men passer det? Poplish har talt med de tre rapgentlemen om kvinder, unge snotaber og panikalderen.

I en baggård i Nordvest, afskærmet for graffiti, byggerod og den fredagsbøn, der skaber trafikkaos lige ude på den anden side af muren, sidder tre midaldrende mænd under et halvtag. Trods det meget oktober-agtige gråvejr, der hænger tungt over kvarteret, sidder Jazzy H som altid med solbriller på. Tilbagelænet i havestolen. Den har hans ryg.

Ved siden af ham sidder Bossy Bo, glad og kaffedrikkende med en smøg i hånden. På den anden side sidder Nikolaj Peyk og fortæller livligt om en forfærdelig tur til Hammel, som de tre herrer og band havde for en del år siden. Han fortæller, hvordan han oplevede selvhad efter at have varmet op for Dodo And The Dodos, hvor publikummerne var ligeglade med ham, Jazzy og Bossys tilstedeværelse. Hans hænder fortæller lige så levende som hans mund.

“Vi glæder os til at spille nu, men der var engang, hvor vi var bange for at spille!” siger han.

Bossy bakker op: “Ved du, hvad det er? Det er vores lykkepiller. Alle burde prøve det. Du ser mænd i vores alder, der klatrer op af klipper og løber ironmans. Og tænk dig, vi får penge for det her!”

I over tyve år har raptrioen Østkyst Hustlers turneret Danmark tyndt med hits i lommen som “Han Får For Lidt”, “Kyssesvinet” og “Hustlerstil”. Deres album “Fuld Af Løgn” fra 1996 har solgt syvdobbelt platin. Men når hustlerne på lørdag spiller et udsolgt Amager Bio op, gør de det med nyt materiale på setlisten for første gang i næsten to årtier.

“Herregud. Hvis folk kan lide sangene, så spiller vi dem. Hvis ikke, så lader vi være. Der er jo ingen, der tvinger os til at spille det nye. Hvis folk står og tænker: Ugh, jeg vil hellere høre Hustlerstil. Så får de Hustlerstil,” siger Nikolaj Peyk og trækker på skuldrene.

Brancheballade

Hvorfor hustlerne først nu arbejde med nye singler og et kommende nyt album skyldes i høj grad de mange ændringer, der har været i musikbranchen de sidste femten år. Det fortæller Nikolaj Peyk, da vi har sat os ned under halvtaget i den orange gård.

“Det er jo ikke fordi, vi ikke vil, det er jo bare fordi, vi ikke gider at blive ydmyget,” siger han.

Efter, at de brød med Sony som deres pladeselskab tilbage i midt-nullerne, gik Bossy, Jazzy og Peyk i årevis og måtte få afløb for deres kreative tanker på anden vis. Bossy Bo lavede blandt andet film og musik med Anders Matthesen, mens Nikolaj Peyk legede med film som manusforfatter på blandt andet Inkasso, Den Sorte Madonna og senest julekomedien Undercover.

“Det hele handler om relationer. Det gør det i hvert fald for os i vores generation. Og det har været en mangel på relationer, der har gjort, vi ikke har haft lyst. Det er jo ikke fordi, vi ikke har haft lyst til at skrive sange – vi er jo kreative mennesker, der tænker tanker om verden – men når man ikke har relationer, så kan det blive mærkeligt,” fortæller Nikolaj Peyk.

“Man bliver også forvendt. Man er et syvdobbelt platin-orkester. Så gider man ikke bede en eller anden knægt om at høre ens demobånd, det føles simpelthen ydmygende.”

Det var først, da bandet efter en del år med flere og flere store shows rundt i landet kom i kontakt med Mermaid Records, at lysten til at lave nyt Hustler-materiale meldte sig igen for trioen.

“Det’ jo oldschool pladeselskabsfolk, som har den alder og forstår, hvad vi vil. Og så tænker vi: Hey, måske gider vi godt at lave plader. Så det føles rigtigt nu.”

Østkyst Hustlers, interview
Foto: Lasse Lagoni

Mere flirteri

Den nye single “Hey Tøsepige” udkom i fredags den 20. oktober og handler om mænds tendens til at blive mere sexede med alderen. Et statement, som ifølge Østkyst Hustlers bare er det reneste fakta. Men hvorfor er det sådan, spørger den 24-årige singlekvinde.

“Vi hviler i os selv. Det’ røvsexet,” siger Bossy Bo med et skævt smil.

“Vi er jo rappens svar på George Clooney. Det er jo ikke nogen hemmelighed, det er vi jo bare,” siger Nikolaj Peyk med en alvorlig mine, der bevidner, at der altså ikke er tale om en joke men den skinbarlige sandhed.

“Jeg kan da mærke, at der er flere kvinder, der flirter med mig, end der var for ti år siden. Og det er mærkeligt, for jeg er ikke kønnere. Jeg er tykkere og grimmere, men jeg har styr på mit shit. Jeg er jo ikke nervøs, jeg skal jo ikke sælge noget. Man har styr på sit og man hviler i det. Og så er den unge generation jo bare nogle fnataber. De kan ikke opføre sig ordentligt overfor piger”

Nej, det rapper I også om. De (unge mænd, red.) tager ikke et nej for et nej?

“Nej, og generelt er det jo rimelig rystende, hvordan den generation af drenge, der vokser op nu, ikke kan opføre sig ordentligt. Snotunger.”

Og I kan godt opføre jer ordentligt?

“Ja, det kan vi da! Vi er nogle oldschool gentlemen,” siger Peyk.

“Ja, vi holder døre,” siger Bossy.

Trækker stolene ud?

“Det gør vi også. Og skubber dem ind igen. Og betaler,” griner Bossy, der som en oldschool gentleman tilbyder mig ild, da jeg fisker en cigaret op undervejs i interviewet. Måske er der noget om snakken.

Panikalder på B-siden

“Hey Tøsepige” bliver på fredag fulgt op af singlens “B-side”, som man kender det fra oldschool LP’er, selvom det hele i dag udkommer på streamingtjenester. B-siden hedder “Undskyld Skat” og handler om tømmermændene, herrerne har fået efter gårsdagens eskapader på A-siden.

“Det andet nummer handler om dem, der ikke kan skille skidt fra kanel og hvor galt, det kan gå, når du skal ud og have noget før lukketid. Mange i vores omgangskreds har forliste ægteskaber og smerte og tomhed, fordi de lige skulle nå at have det sjovt, inden det er slut. De indser i panik, at “Ups, der er sgu heller ikke så lang tid tilbage til at have det sjovt. Jeg må hellere skynde mig”. Og så bagefter indser de, at de ødelagde noget værdifuldt undervejs,” siger Nikolaj Peyk.

“Jeg synes, det er vældig interessant, at man kan høre den ene sang – få en oplevelse af den. Høre den anden sang – få en oplevelse af den. Men hvis man sætter dem sammen, så får man en tredje oplevelse. Den første handler jo om, at mænd bliver mere lækre med alderen, for det gør vi. Men omvendt fortæller det jo også en historie om utroskab. Når du sætter det sammen med det andet nummer, så har du en panikalder-historie. Så får det en ny mening.”

Selvom begge numre lyder helt hundrede som Østkyst Hustlers, og man ikke fra første sekund er i tvivl om, hvad man hører, så mener de tre herrer, at de bringer nyt til bordet med den nye musik.

“Man må jo gøre et eller andet, der gør, man føler, man gør noget, man ikke har lavet før. Så når folk spørger: Hey! Laver I ikke en Verdens Længste Rap part II? Nej, for det er ikke interessant for os.”

Østkyst Hustlers nye album kommer til foråret, hvor Bossy, Jazzy og Peyk tager bandet med rundt på en forårstour i hele landet. Den nye single “Undskyld Skat” kommer på fredag den 27. oktober.

Østkyst Hustlers, interview
Foto: Lasse Lagoni