Jacob Aksglæde

Aksglæde: Jeg flyver lettere med et sikkerhedsnet

Der skulle en mindre nedtur til, for at få sangeren Jacob Aksglæde til at se sin tilværelse med klare øjne. Det blev en nedtur, der ændrede meget for musikerens tilværelse, men som også endte med at blive grobund til sangene på en ny EP.

“Det hele stod og sitrede, kogte. Til sidst kunne jeg mærke, at nu går det galt. Så mens jeg sad på cyklen på vej hjem fra arbejde en dag, begyndte jeg at græde.”

I 2016 udgav Aksglæde sin første EP. En anmelderrost en af slagsen, og derfra tog det fart, men det betød ikke, at alt var vel. For turen fra første udgivelse og til nu har været hård, og det satte sig fast i sindet.

“Der var jo ikke noget, der var galt. Jeg havde ikke noget at være ked af. Det hele gik godt. Gode venner, godt arbejde, en god familie, men jeg var ked af det,” husker den 26-årige musiker Jacob Aksglæde.

“Det var fordi, jeg var stresset,” røber han, da vi sætter os overfor hinanden en sommerfuld septemberdag på Amager.

Den unge sanger udgiver nemlig en ny EP den 29. september, hvor vi endnu engang får lov til at komme helt ind under huden på et liv som ung mand med alt, hvad det indebærer af kærlighed, drømme og håb om fremtiden.

Fortrudte Fortielser hedder den nye EP, hvor anden single derfra, Under Pres, netop beskæftiger sig med den nedtur, Jacob Aksglæde måtte erkende, at han stod midt i for få måneder siden. Her var han nemlig ved at færdiggøre sin kandidat i statskundskab, havde et studiearbejde og samtidig også en musikkarriere, der stod i fuld flor. For som så mange andre unge ville han gerne præstere det bedste, der var muligt.

“Det er en tendens, der er i samfundet, hvor man tror, at nogen lægger et pres på dig, men i virkeligheden er det dig selv, der lægger det pres på dig. Så det man tror, andre siger, er ens egne tanker,” erindrer sangeren om tiden med uro.

Dagen efter han lod tårerne falde på cyklen, blev arbejdet sagt op.

“Det er typisk, det der med, at hvis man sletter nogle ting, så får man det fysisk bedre. Jeg havde rigtig mange ting på min tallerken, da jeg skrev den her EP,” fortsætter Jacob Aksglæde.

En af de mange ting har blandt andet være medvirkende til, at han nu sidder helt alene med sin musik. Da Aksglæde udgav sin første EP i 2016, repræsenterede kunstnernavnet nemlig et band, hvor det nu kun dækker over en solist. Et behov for kontrol stemte ikke overens med det demokrati, der skal være i et band. Derfor besluttede bandet sig for at gå hver til sit, og nu er det kun Jacob og en producer, der står bag musikken. En beslutning, der passer den unge musiker meget godt.

”For er du sindssyg, jeg elsker kontrol,” udbryder han med et grin.

“Det er helt sikkert noget, jeg ser som en meget gennemgående karakteristik af min personlighed.”

Kontrollen kommer til udtryk på mange måder. For eksempel fortæller Jacob Aksglæde, at han har behov for trygge rammer og stabilitet for at kunne skabe sin musik.

“Hvis jeg fejler, kan jeg gribe mig selv. Det er selvfølgelig ikke planen, at jeg fejler, men jeg flyver lettere, hvis jeg har et sikkerhedsnet,” forklarer han.

Det er derfor en musiker i kontrol, der på fredag kan fejre udgivelsen af den nye EP. En musiker, der kun beskæftiger sig med musikken. Alt sammen kædet sammen med nogle ord, der sørger for at Jacob Aksglæde med den nye EP er flyveklar:

“Jeg prøver at huske mig selv på, at man bliver god til det, man bruger sine timer på. Så jeg siger til mig selv: Du skal ikke lave alt muligt andet. Du skal skrive nogle sange, Jacob.”

Aksglæde udgiver EP’en Fortrudte Fortielser fredag den 29. september, hvorefter han til november drager på danmarksturné i 10 byer.