The 1975, Tinderbox, TB16, Rød Scene
Foto: Lasse Lagoni

The 1975 – Putter de noget i vandet derovre i Manchester?

Du har helt sikkert danset rundt til The 1975s kæmpehit “Chocolate” fra 2013, ligesom du ikke har kunnet undgå at lægge mærke til bandets flotte hårpragt, hvis du er typen, der går op i sådan noget. Af nogenlunde de samme årsager, kunne jeg ikke undgå at tage et smut forbi Rød Scene på Tinderbox torsdag aften, for lige at se, hvad det er de putter i vandet derovre i Manchester. Et eller andet må de gøre, når byen spytter succesfulde bands ud i hobetal.

Jeg var bestemt ikke den eneste, der var begejstret over at skulle se den skønne Matt Healy live. De første mange rækker af publikum bestod primært af unge kvinder, der nærmest faldt omkuld i dét Manchesterbandet The 1975 gik på Rød Scene for at underholde Tusindårsskoven – og underholdt det blev vi. I sin solgule skjorte stod Healy i front for bandet, der uden tvivl har haft hjælp af en stylist for at komme til at se så finpudsede ud.

Men nok om deres udseende. Selvom det er svært at abstrahere fra, så er de fire mænd så meget mere end bare et pænt ansigt. Matt Healys stemme er formidabel, hvilket han også formår at vise under aftenens første nummer: “Love Me”.

Og derfra fortsatte koncerten i højt tempo med så meget energi, at de gæster, der ikke engang så koncerten, dansede med rundt om på pladsen. Bandet viste i den grad, hvordan man udfylder en så stor scene, selvom der hverken er bagtæppe eller spotlights til at hjælpe dem.

Det eneste minus ved dagens anden koncert på Rød Scene må være, at Healys stemme nogle gange forsvandt under bandets instrumenter. Og dette, selvom jeg forsøgte at stå både tæt på og langt fra scenen. Mikrofonen var bare ikke høj. Stemmen virkede derfor ofte mere som en korsangers, frem for en forsangers, og det er virkelig synd. Selvom sangene var letgenkendelige, kunne man alligevel ikke helt følge med i setlisten.

Publikum var dog mere end tilfredse med aftenens koncert, fordi the 1975 laver musik, som man kan danse til og synge med på. Det gør virkelig, at man ikke falder i staver, men konstant er obs på, hvad der foregår på scenen.

Kvarteten skabte en fest fra første nummer og til afslutningen, hvor hittet “Chocolate” nærmest var obligatorisk. En enkelt tåre blev vidst også tøret væk fra en fans øje, så fankulturen var i den grad at mærke hos publikum.

Det er tydeligt at høre, at bandet har spillet sammen siden 2002, for der var ikke en finger at sætte på det instrumentale i koncerten. Selv trommeslageren var med i festen. The 1975 viste præcis, hvordan en festivalkoncert skal leveres; et solidt produkt med hits som “Girls” dryssende rundt om sig, imens man ikke kan lade være med at lægge mærke til, hvor glade bandet er for at være til stede på scenen.

The 1975, Tinderbox, TB16, Rød Scene
Foto: Lasse Lagoni

Se hele Lasses galleri fra koncerten HER