London Grammar, Heartland, Lowland Stage, Heartland Festival, Heartland17
Foto: Lasse Lagoni

London Grammar: “Musikken lyder anderledes efter en pause”

London Grammar har travlt for tiden. Den 3. juni gæstede de Danmark, hvor de spillede deres første koncert på dansk jord, og fredag udgiver de deres andet album. Vi tog en snak med dem før deres koncert i det sydfynske for at høre, hvordan man klarer at lave album nummer to, når debuten var en kæmpesucces.

I 2013 dukkede en ny trio op i det britiske musiklandskab. Trioen blandede de storladne ballader med elektroniske effekter, som gav en helt ny dimension på en genre, vi måske var lidt trætte af.

Men dreampop-genren fik et ansigtsløft, og hitsene væltede ud af studiet.

“Nightcall”, “Hey Now” og Strong” er blot tre sange, du helt sikkert har sunget med på de sidste par år. Radiostationerne spillede dem flittigt, og London Grammar havde på rekordtid slået deres navn fast på hitlisterne.

Første album blev udgivet, og bandet drog på en turné, der varede 2,5 år. På touren var det svært at lave ny musik, og de unge musikere udskød derfor at få skrevet album nummer to.

“Vi havde brug for at tage fri, da vi endelig kom hjem fra tour,” fortæller den unge Hannah Reid, der står stærkt som bandets sangerinde.

“Det gav bare mening at tage en lille pause, trække vejret og falde til ro, inden vi gik i studiet,” siger Dan Rothman, der er bandets guitarist.

Det er derfor, fans af bandet har måttet vente i knap fire år på et opfølgende album.

Fredag den 9. juni bliver det så udgivet. “Truth is a Beautiful Thing” kan streames og købes nu.

London Grammar, Heartland, Lowland Stage, Heartland Festival, Heartland17
Foto: Lasse Lagoni

Lyden er den samme, men det var faktisk ikke meningen, da bandet først gik i studiet.

“Da vi startede med at lave det nye album, forsøgte vi at lave noget helt andet, men da vi nærmeste os slutningen, blev det nye musik, noget der pænt lå i forlængelse af det første album,” fortæller guitaristen.

Alligevel peger bandet på en tydelig forskel fra sidste album. De har nemlig haft markant flere mennesker inde over, men havde heller ikke samme tid til at lave det.

“Vi har eksperimenteret meget mere i at arbejde med andre mennesker. Det var ret fantastisk,” fortsætter Hannah Reid.

Men pauserne er stadig vigtige. Især under tilblivelsen af et album.

“Hvis man konstant sidder i studiet, er det svært at tage objektive beslutninger,” starter Dominic Major, som primært kaldes “Dot” i bandet.

“Så det var vigtigt for os at tage en uge hist og her, hvor vi ikke engang lyttede til musik. Det skulle være en fuldstændig pause fra studiet. Musikken lyder nemlig anderledes efter sådan en pause,” fortsætter keyboard, trommeslager og producer Dot Major.

London Grammar, Heartland, Lowland Stage, Heartland Festival, Heartland17
Foto: Lasse Lagoni

Tiden i studiet blev brugt på at udvikle deres lyd. Alle tre bandmedlemmer peger på Dans guitar som værende noget helt andet på det nye album. På første album var lyden nemlig meget ens gennem alle sangene, men denne gang har guitaren en forskellig lyd på hver eneste sang.

“Vi var ved at opdage os selv som musikere på første album, nu har vi fået mere styr på vores lyd,” fortæller Hannah Reid.

En ting, der også skulle læres i mellemtiden, var, hvordan bandet både er venner, kolleger – og et firma.

“Det er helt klart det sværeste ved at være en ung musiker i industrien. Når man er så ung, er det bare svært at forstå, at man også skal huske på, at det er et arbejde. Vi bestemmer det samme i forhold til musikken, men vi har lært at være en virksomhed også,” siger sangerinden og fortsætter:

“Jeg tror, vi var ret heldige. For en del af det lort, musikindustrien kan kaste mod dig, oplevede vi ret tidligt, og jeg tror, at hvis man kan klare det, kan man klare det meste. Og man bliver også bedre venner, end man var til at starte med.”

“Det var ikke en specifik ting, men man satte bare tre unge mennesker ind i studie og sendte dem verden rundt. Der er mange ting, man skal lære der. Vi skulle også vænne os til at være sammen hver eneste dag,” overtager guitaristen Dan Rothman og fortsætter:

“Vi havde kendt hinanden i en del år allerede dengang, men vi kendte ikke hinanden ordentligt, så det var virkelig hårdt.”

Hannah overtager naturligt ordet fra sin bandkollega:

“Vi var bare virkelig virkelig unge, og nu er vi vores egne chefer.”

London Grammar har lært at jonglere deres karriere og indbyrdes relationer, mens de samtidig har lavet et album, der forhåbentligt kan sende dem en tur forbi Danmark til en revanchekoncert, inden året er omme.

London Grammar, Heartland, Lowland Stage, Heartland Festival, Heartland17
Foto: Lasse Lagoni