Rammstein, Horsens, 250517
Foto: Sebastian Dammark

Rammstein – Tysk tumult i Horsens

35.000 mennesker var i aftes fængslet sammen med det tyske rockband, Rammstein, og fængsling var i virkeligheden, hvad man ønskede.

Som sendt fra himlen kom Rammstein til fængslet, og ved aftens første sang ‘Ramm 4’ ville de føre 35.000 gæster ind i en ekstase af tyske dimensioner, men ingen opfangede det.

Selvom størstedelen af publikum var hardcore fans, så formåede Till Lindemann og co. ikke at få hevet energiniveauet op for de danske gæster før en time inde i koncerten. En lille gnist af energi kom der, dog da ‘REISE, REISE’ spillede, men gnisten blev hurtig slukket igen. Det var som om, at koncertgæsterne stod med hænderne i lommerne, men det lagde til grund for Horsens tåbelige forsøg på at lave en koncertplads, hvor det ikke er egnet.

Når man har sagt Rammstein, må man også sige fyrværkeri, og koncerten i dag var ingen undtagelse. Flammekastere, fyrværkeri og røgkanoner er efterhånden standard inventar for gruppen, og i aftes spillede det nærmest ingen rolle. Bandet gik på klokken 21:00, og der var solen stadig til syne på den skyfrie himlen, så effekten af fyrværkeriet var nærmest lig nul.

Film eller koncert?

Koncerten virkede som en gengivelse af en plat gyserfilm, hvor publikum er dem som dør end en koncert – men det fungerede.

Man kan ikke benægte, at Rammstein laver spektakulære sceneshows, og i aftes viste de det med bravour. De er blandt de bedste hvad angår scenekonstruktioner. Alt på scenen kunne bevæge sig, og selv under Christian Lorenz’ fødder var der bevægelse i form af et løbebånd.

Rammsteins lyd er bombastisk, og særligt i ‘Mein Herz brennt’ kom publikum op på dupperne. Her udtrykker de danske tilhængere stor jubel, og man kan håbe de garvede herrer forstod det danske jubelskrig så de kommer igen.

Horsens har det ikke

Ét af Rammsteins største hits nogensinde er ‘Du Hast’ som på dansk betyder ‘Du har’, og i aftes havde Horsens det ikke. Som de selv synger, ‘Du hast mich gefragt und ich hab nichts gesagt’ som betyder, ‘Du bad mig, og jeg sagde ikke noget’, og det er netop det, som Horsens ikke gjorde. Aldrig har så tamt et publikum ødelagt en glimrende sang før. Heldigvis lod Rammstein sig ikke røre, og fortsatte uden problemer.  

Om fem dage gæster Depeche Mode Danmark, og til aftens koncert fik vi allerede en forsmag på dem, da Rammstein sang ‘Stripped’, og viste, at de også hersker den genre. Genialt. Efter et vellykket covernummer bukkede bandet farvel, men det var ikke slut endnu. Efter en minuts pause kom de ud på scenen i et flammebad og sangen ‘Sonne’ som gjorde, at selv den bagerste række fik varmen.

Fængslet fløjter af

Selvom man skulle tro, at malingen på Till Lindemanns ansigt var ved at forsvinde, så fortsatte bandet i storartede stil med sangen ‘Amerika’, og selvom ‘Amerika’ er en glimrende sang, var det ikke aftens sidste. Det var sangen ‘Engel’, hvor kendetegnet er en gennemgående fløjten, og i aftes fløjtede Fængslet af ovenpå en koncert, hvor alle sanser kom i brug.

Rammstein skulle levere under hårde forhold, og man ønskede det kedelige publikum skulle fængsles. Men Rammstein leverede. Lyden var fornuftigt, og vejret var godt. Alt i alt en udmærket koncert, men næste gang – så inviter dem indenfor i København.

Rammstein, Horsens, 250517
Foto: Sebastian Dammark

Se hele Sebastians galleri HER.