Smukfest, Smuk15, Smukfest 2015
Foto: Lasse Lagoni

Inspiration til din playlist: 7 nordiske + lidt andre lækkerier

Lyt evt. til sangene, mens du læser videre:

Jeg har nedenfor fremhævet syv nordiske kunstnere, som alle tegner til at få et gennembrud her i 2016, og samtidig give dig inspiration til din playlist.
Nogle af dem er allerede kendte uden for deres landes grænser, mens andre er lige ved at være der.
Derudover har jeg tilføjet en håndfuld sange, som jeg selv har hørt en del på det sidste, men som jeg alligevel gerne vil anbefale andre at tage et lyt til. Blandt andet to japanske og en anden fra den danske skattekiste.
Her følger lidt noter og tanker om sangene.

Først det tragiske

Første sang på playlisten er ikke nordisk, den er fra bandet ‘Viola Beach’ og du kender dem muligvis ikke, for der er tale om bandet hvor alle dets bandmedlemmer forleden omkom, i et meget tragisk færdselsuheld, efter en koncert til ‘Where’s The Music-festivalen’ i Norrköbing i Sverige, og som Gaffa så larmende rigtigt har beskrevet det i en artikel: “Det var slut, før det begyndte”.
‘Viola Beach’ var lige påbegyndt deres charmeoffensiv i Europa og havde ifølge deres tour kalender, et spændende år foran sig.
Jeg kendte ikke til ‘Viola Beach’, men nu har jeg hørt de numre der er tilgængelige på Spotify og jeg må sige, at jeg synes det er fedt. Tjek deres sang på playlisten, ‘Like a Fool’.
Bandet minder en smule om Vampire Weekend, bare lidt mere rockede.

Finland

Jaakko Eino Kalevi hørte jeg første gang, til et P6 Beat arrangement i 2014.
Han har sidenhen spillet på større internationale festivaler og fået en god portion radiotid, men han hører ikke til blandt populær-musik-genren i Danmark (endnu), så det er nok ikke alle der kender til denne finske electro fætter.
Hans dybe og funky synthbas, er mega hamrende fedt.
Jeg vil fremhæve ‘When You Walk Through Them All’, men hør også ‘I Wanna Win’. Begge er at finde på playlisten.

Norge 1.0

Her kommer det ene af to umulige bandnavne på denne liste.
Kakkmaddafakka‘ – fra Norge.
Jeg blev ærlig talt en kende ærgerlig, da jeg erfarede at bandet ‘The Whitest Boy Alive’ gik hver til sit og dermed ikke ville udgive yderligere værker (foreløbigt), men da jeg så hørte om ‘Kakkmaddafakka’ blev jeg igen glad, for deres album er produceret af manden bag ‘The Whitest Boy Alive’, nordmanden, Erlend Øye.
Man kan sagtens høre at der er ligheder i produktionen og melodierne – Det er musik man bliver glad af at høre.
‘Kakkmaddafakka’ minder lidt om ‘Passion Pit’ og (heldigvis) meget om ‘The Whitest Boy Alive’. Jeg har fremhævet deres gennembrudshit ‘Someone New’ fra albummet ‘Hest’ (der er et gedigent godt album) men tjek også deres nyeste single ‘Young You’.

Norge 2.0

Nr. 2 umulige navn, ditto fra Norge – ‘Hubbabubbaklubb‘.
Jeg kender ikke så meget til dem, men de har lavet to mega fede sange.
De er mest med på listen fordi de er anbefalelsesværdige og sjove og så er jeg vild med deres lyd.
Tjek deres single ‘Mopedbart’ – Der betyder noget i retningen af ‘At have et fedt overskæg og køre på knallert’! Sangen og musikvideoen er ret fed, se den evt. her nedenfor og snyd heller ikke dig selv for sangen; ‘Lille Søte Svanse’.

Danmark 1.0

Rock-trioen fra Århus, ’Velvet Volume’, der består af de 3 søskende Noa, Naomi og Nataja Lachmi.
Med deres, blandt danske kvindebands, usete og selvsikre rock- og lidt fuck-dig-attitude, tog de alle med storm og kickstartede deres karriere til P6 Beat Rocker Koncerthuset, i 2015.
Denne sommer skal de bla. spille på Northside Festival og Skanderbog og mon ikke der ligger en booking og venter fra nogle af de andre større danske festivaler.

Danmark 2.0

Jacob Bellens‘, med hans nye soloalbum ‘Polyester skin’, beviser den allerede kendte frontmand fra bla. ‘I Got You On Tape’ at han er fantastisk dygtig.
Mange kan muligvis ikke li’ Jacob Bellens til tider monotone stemme. Jeg synes han er cool og sangen ‘Polyester Skin’, fra det nye soloalbum er særdeles anbefalelsesværdig og ret catchy. Prøv og giv den en chance.

Island 1.0

En af de sange og kunstnere, som jeg nok anbefalede til flest i 2015, er den islandske kunstner, ‘Junius Meyvant‘.
Han er blevet grovspillet i dansk radio, med ‘Hailslide’ og ‘Color Decay’, der stammer fra hans EP – der bare hedder ‘EP’ fra 2015. Alle sangene derfra er gode, men ‘Color Decay’ er efter min mening, den bedste derfra. Virkelig lækkert.

Island 2.0

Asgeir‘ – ham kender jeg faktisk ikke så meget til, jeg stødte på ham eftersom jeg hørte Junius Meyvant. Men efter at dømme på antallet af følgere på Facebook, så er han vidst rimelig kendt.
Hans sang ‘King And Cross’ er i samme genre som Junius Meyvant og absolut lige så anbefalelsesværdig.

De to japanske

Den første af de to, er bandet ‘Tenniscoats‘ med sangen ‘Papaya’.
Det er en stille og rolig sang, og den er ekstremt catchy.
Efter jeg hørte den første gang, har jeg vel efterhånden hørt den tæt på 30-40 gange. Den er ret god til at have kørende i baggrunden.

Nr. to fra Japan, er ikke 100% fra Japan. Der er tale om en fransk disco-producer, ved navn Daniel Vanguard, der på en concept-udgivelse tilbage fra 1971, udgav et album under pseudonavnet ‘The Yamasuki Singers‘.
Der bliver sunget på Japansk, men bagmanden er fra Frankrig.
Jeg fik sangen anbefalet af en ven, der havde set/hørt sangen i HBO-serien Fargo.
Sangen er virkelig fed (synes jeg). Det er en meget bombastisk produktion, hvor tromme- slageren virkelig kører hårdt på og man kan nærmest se for sig, en Mr. Miyagi-lignende gut, stå og svinge taktstokken for at holde rytmen, sammen med den funky wauw-guitar der kører i baggrunden (1.-2.-3.-4…). Tjek evt. hele albummet på spotify – det er virkelig en musikoplevelse der vil noget.
Konceptet kan vel sammenlignes lidt, med genoplivning af den Nigerianske Disco-konge, William Onyeabors sange – der kom på det fantastiske album fra 2013 ‘William Onyeabor- Who Is William Onyeabor’ som også er en anbefaling herfra, hvis man vil udvide sin musikalske horisont lidt.

Sidste internationale kunster, er ‘AM & Shawn Lee‘ med sangen ‘Cold Tears’. En konstellation af en DJ/producer (AM) og et multi-musikalsk talent (Shawn Lee). En meget groovy sang, som jeg også har hørt en del på det seneste. Meget anbefalelsesværdig.

Den sidste sang på listen, kommer fra ‘Peter Belli’ og skal ses som et sjovt indslag.
Jeg har lige været på kør-selv-skiferie med en håndfuld gutter og vi hyggede os meget godt når denne “Kærligheds sang” kom på playlisten. Det er utroligt hvad man har kunne slippe afsted med tilbage i 70’erne.

Det var alt for denne gang, jeg eller en af de andre skribenter vender snart tilbage, med flere sange, der forhåbentligt vil bidrage til lidt inspiration og nyt til din playliste.

Følg Poplish på Spotify HER.