En uforglemmelig koncert som satte Tønder festivalen i flammer

Et af de helt store navne til Tønder Festival 2024 var de to brødre Thomas og Simon Alstrup fra Thy og deres syv mand store danske band, Jonah Blacksmith! Bandet er uden tvivl populære på musikscenen generelt, men på Tønder Festival steg deres popularitet endnu mere, da de gang på gang overraskede deres publikum med spontane, fine og geniale påfund.

Men lad os starte fra begyndelsen. Jeg var ikke synderligt imponeret over deres entré. Det føltes som at se en flok mennesker, der afslappet går ind i deres stue, hvor instrumenterne står klar til en hyggelig familiefest. Når det er sagt, er det præcis det, som Jonah Blacksmith står for: familiefølelsen og en helt nede på jorden attitude, som enhver nordjyde vil relatere til. Det er noget, sønderjyderne også kan forstå, og derfor var det sønderjyske publikum slet ikke afskrækket.

Jonah Blacksmith følte sig hjemme på scenen på Open Air på Tønder Festival 2024. Foto af Helle Arensbak.

Jonah Blacksmith startede ballet med sangen “Oceans“, men sangerinden Roya, der er med på den indspillede version på albummet House on Fire, manglede. Det gjorde sangen lidt tam uden det kvindelige modspil og måske den ikke skulle være blevet spillet som den første sang på sættet. Men skuffelsen blev hurtigt glemt, da bandet spillede de mere uptempo numre som “Honey” og “Secrets in the Water“.

Thomas Alstrup sørgede for underholdningen og røverhistorierne på Open Air scenen på Tønder Festival 2024. Foto af Helle Arensbak.

Thomas Alstrup er bandets underholder og fortæller, mens Simon Alstrup holder sig lidt mere tilbage på den front, men gør det rigtig godt med sin bærende vokal, hvilket gør dem til et perfekt makkerpar på scenen.

Begge brødre er musikalske til fingerspidserne, og den familiære følelse kom tydeligt frem, da Thomas fortalte, at hans nu 12-årige datter Madeline havde fødselsdag og gerne ville synge en sang med dem. Madeline kom på scenen og charmerede publikum ved at synge med på sangen “Monster“. Det hele munder ud i fællessang, både som støtte til den lidt generte pige (hvilket er forståeligt!) og fordi sangen er vanvittig fængende og nem at synge med på.

Jonah Blacksmith inviterede Thomass datter Madeline med på scenen til sangen “Monster” Open Air på Tønder Festival 2024. Foto af Helle Arensbak.

Jonah Blacksmith havde tidligere en koncert på Tønder Festival i 2014, som festivalgæsterne stadig taler om den dag i dag. Dengang var de ikke særlig kendte, men den koncert blev noget, der virkelig satte sig fast i folks hukommelse. Derfor var det naturligt, da Thomas Alstrup henviste til den famøse koncert fra 2014, at de skulle spille en sang, som for nok de fleste var en smule ukendt. De valgte at spille nummeret “I Am King” fra debutalbummet Northern Trails, udgivet samme år som den berømte koncert.

Det kan måske give lidt forventningspres at skulle leve op til en 10 år gammel legendarisk koncert, men svaret på, om de formåede at gøre den uforglemmelig, vil jeg komme tilbage til i slutningen af anmeldelsen. Jeg kan dog sige så meget, at overraskelserne kom væltende ind derefter.

På et tidspunkt kom den relativt nye, men kendte sangerinde Mekdes ind og brillerede med sin sangstemme på to sange, herunder fortolkningen af “I’m Not Crying, You Are” af kunstneren Dopha, som de optrådte med i tv-programmet Toppen af Poppen.

Derefter blev festen sat i gang igen med hittet “Up”, deres nyeste single, som langt de fleste kunne synge med på. Den smukke sang “Daughter of Jonah“, som er skrevet til deres faster, blev også spillet til stor fornøjelse for publikum.

Aftenen var dog ikke uden gavmildhed. Thomas delte høreværn ud til børnene, der stod godt foran scenen. En gavmild gestus, som kendetegner deres vision som kunstnere. Det er ikke det eneste, de delte ud denne aften, men det vil jeg komme til.

Jonah Blacksmith delte høreværn ud til de mindste ører til koncerten på Tønder Festival 2024. Foto af Helle Arensbak.

Thomas og Simon, som er vaskeægte kaospiloter og fulde af sjov, havde spontane indfald som at invitere et skotsk band med på scenen. Bandet, Fara, består af tre kvinder på violin og en mand på harmonika. Sammen skrues der op for folkemusikken og ned for rock/pop, hvilket lyder vanvittigt fedt, da der bliver jammet til sangen “Song to the Sea“, trods tekniske startproblemer, som næsten var forventet med så hastigt en beslutning.

Jonah Blacksmith havde spontant fået det skotske band Fara med på Open Air på Tønder Festival 2024. Foto af Helle Arensbak.

Men her stopper det ikke. Jonah Blacksmith toppede koncerten med at invitere 30 lokale børn fra Tønder til at synge med på sangen “Dreams“. De havde ikke kun gjort dette for hyggens skyld; de kreative og produktive Thy-brødre havde simpelthen lavet en online musikstarterpakke til alle børn, der drømmer om en karriere inden for musikken, eller som blot kunne vække interessen. Disse pakker blev delt ud i merchandisehuset af brødrene selv efter koncerten, hvilket rigtig mange børnefamilier benyttede sig af. Jeg synes, det er en genial og fantastisk tanke.

Jonah Blacksmith havde 30 lokale med på scenen til sangen “Dreams” på Open Air på Tønder Festival 2024. Foto af Helle Arensbak.

Afslutningsvis satte Jonah Blacksmith Tønder Festival i flammer med hittet “House on Fire“! Bandet formåede at gøre sig bemærket igen på Tønder Festival, og det var faktisk lige præcis en koncert, festivalgæsterne havde brug for efter nogle regnfyldte dage. Denne aften var der heldigvis meget lidt regn, hvilket var rart som en afveksling.

Men uanset vejret er jeg sikker på, at Jonah Blacksmith ville have holdt publikum varme med deres liveperformance. Så trods en sløv start endte koncerten med at være en af dem, folk stadig taler om. Forhåbentlig går der ikke 10 år, før vi ser familiebandet fra Thy på Tønder Festival igen.

Jonah Blacksmith spillede med en masse dygtige gæster på Open Air på Tønder Festival 2024. Foto af Helle Arensbak.

Se også

Glædelig, groovy genforelskelse

Show, teaterkoncert eller kultkaos. Med ti mand på scenen...

Justin Timberlake ødelagde det for sig selv i Royal Arena

Grundet fotoforbud kan vi ikke vise jer billeder fra...

En stærk indsats fra Folkeklubben, men uden de store overraskelser

Folkeklubben, som er et dansk rock/pop band, med inspiration...
spot_img

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her