Peter Sommer, Roskilde Festival, RF18, Orange
Foto: Helle Arensbak

Peter Sommer på Orange er et hit

Jeg havde mine bange anelser, om Peter Sommer kunne spille Orange Scene op, men det skulle vise sig at være en sjælfuld koncert. Det startede dog lidt tomt på pladsen, da C.V. Jørgensen havde fyldt Arena tyve minutter før, og det tog vist lidt længere, at flytte sig de små 500 meter.

Sommer og Co. fik dog langsomt, men sikkert fyldt festivalpladsen op med mennesker. Derfra var det lige den koncert, man havde håbet på. Endags-gæster og trætte heluges-folk oplevede en veloplagt Peter Sommer, der forstod at tage tempoet ned, og udleve sin fortællinger med indlevelse og nærvær. Hans små speaks mellem numrene gav den tyngde, der er essentiel for at kunne mærke bevæggrundene bag musikken.

Det var “stille og roligt, mand” og det er “lige præcis, hvad jeg kan lide ved” Peter Sommer. Det er det søde, der bliver smukt, fordi man forstår, at det hele har en bitter dimension. Om handlingen i teksterne er afsavn, mørke, lys eller blot små spidsfindigheder, såsom ordspil, så formår Peter Sommer at lege med sproget, så det aldrig bliver ensformigt. Derfor må jeg også bukke mig for en dygtig sangskriver, der evner at levere dansksproget musik med ånd.

Kronen på værket

Jeg var aldrig taget ind og se Peter Sommer et andet sted end Roskilde Festival, men her hører de drømmende passager hjemme, side om side med en trompetsolo af Søren Huus i Sommers “Sang Til Bo”.

Det var en lang kavalkade af alt det bedste fra Peter Sommer og Tiggerne. Det er derfor, det gør endnu mere ondt, at påpege hvordan vokalen ikke lov til, at stå helt rent nok i et lydmix, der ellers var glimrende. Denne koncert vil formentlig stå som kronen på værket for en af Danmarks bedste nulevende sangskrivere, hvor han blev hyldet som fortjent. Venner og bekendte fik tak fra scenen, og vi fik da også andre gæster på scenen. Michael Simpson og Simon Kvamm gjorde entré på scenen i forskellige grader, og hvor Simpson sang smukt kor, så fik vi ikke noget musik fra Sommers makker i De Eneste To.

Peter Sommer er danefæ, og min påskønnelse af hans musik er steget betragteligt efter denne koncert.

Peter Sommer, Roskilde Festival, RF18, Orange
Foto: Helle Arensbak

Se Helles billeder fra koncerten HER.