Foto: Robert Hendel

Horderne stormer Roskilde

Roskilde festival har åbnet for sluserne, og horderne er ankommet til pladsen for at sætte telte og lejre op. Man kan tydeligt se forskel på de gamle, rutinerede typer – og de lidt mindre erfarne.

Det er en årlig tradition, at foregår et stormløb om at få lige nøjagtig den plads på campingpladsen, som man har drømt om siden sidste år. Adskillige mennesker har ventet i god ro og orden i flere dage, men ventetiden blev afløst af glæde og begejstring i rigelige mængder. Der var ingen slette miner at spore, ingen skarpe albuer, da  startskuddet blev plaffet af. Så var der hul på bylden.

Roskilde Festival er åbnet, og med fremragende styring over kæmpe højtaleranlæg blev masserne styret med hård hånd. Det skal ikke ændre på, at der blev stormet ind over stepperne i en enorm støvsky, hvor det lignede en scene fra Mad Max.

Foto: Robert Hendel

Hvorvidt der var nogen Furiosa i indløbet skal stå i det uvisse, men der var både bananer, Pikachu og alle mulige andre fine udklædninger, som vil stå mejslet ind i min hukommelse. Der er noget smukt i billederne som Roskilde Festival giver, og tusindvis af mennesker stormede som Rohans hær på Pelennor-engene.

På få minutter var pladsen dækket af telte, og det gul-grønne græs var nu lyst op i rødt, gult og panggrønt fra Harald Nyborg og alle de andre teltpushere.

Foto: Robert Hendel

Nogle har bedre styr på at få teltet op at stå end andre, og vores fotograf var da også ude at forklare de finere pointer i pløkbehandling, for en række lidt nyere festivalsgængere, der aldrig har slået et telt op i knastør jord før.

Angiveligt har 30.000 mennesker ventet på denne dag, og man kan derfor kun imponeres over den herlige stemning, som en fyldt festivalsplads giver. Glade og frejdige giver de sig i kast med at konsumere enorme mængder alkohol, og øllet flyder med hastigt tempo.

Derfor var det heller ikke en overraskelse at Bodegaen i Dream City skulle have indviet deres ølbong. Der blev både diskuteret hældeteknik og skumratio, og en blank overgivelse til at bodegafolket har godt styr på det. Man kan godt mærke, at her er der tale om flere års hård træning.