Alanis Morissette, Tinderbox, TB18
Foto: Peter Kirkegaard

Alanis Morissette – Intimkoncert i Tusindårsskoven

Iført en hvid t-shirt, stribede bukser og et ægte stort smil gik den 44-årige sangerinde Alanis Morisette på den blå scene i Tusindårsskoven ved dette års Tinderbox fredag aften.

Imens solen for længst var gået ned, og aftenkulden langsom kom frem, spillede Alanis Morissette alle hjerter varme, da hun fra start spillede “Forgiven” fra Jagged Little Pill albummet fra 1996 og “21 Things I Want In a Lover” fra Under Rug Swept albummet fra 2002. Her viste hun både overskud, energi og lysten til at være tilstede. Hun for nemlig fra den ene side af scenen til den anden under alle sange, med undtagelse af ”You Learn” og ”Perfect”. Der stod hun stille.

Og det var måske ikke den bedste idé at stå fuldstændig stille, mens bandet spillede derudaf. Hendes stemme slog nemlig ikke særlig kraftigt igennem, som da hun bevægende sig. Det skabte en mudret og skrattende lyd, og gjorde det nærmest umuligt at høre, hvad der blev sunget.

Lysten til at høre Alanis Morissette blandt de unge var ikke stor, og de få der havde fået en nogenlunde anstændig plads, forlod hurtig deres plads da koncerten begyndte – og det er på sin vis forståeligt. Hendes musik er ikke det, de unge gerne vil høre, og de unge forventer simpelhent for meget i forhold til hvad hun giver.

Et skrig af glæde

 Det er ingen hemmelighed, at hun er indehaver af en lækker stemme, men hun kan også spille mundharmonika. Ved slutningen af ”Hand in My Pocket”, ”Right Through You” og ”Hands Clean” tog hun nemlig mundharmonikaen i hånden og pustede løs. Det var dog ikke nødvendigt at gøre det tre sange i træk.

Selvom hun prøvede at skjule sine mormor-arme med sort gaffatape, så var hun charmende under koncerten. Under ”Head Over Feet” stod hun igen stille foran mikronen, men her stod hun med sin ene tommelfinger liggende i håndfladen på sin anden hånd og klemte. Det var næsten, som om hun var nervøs.

Den mest kendte sang hun har lavet er sangen ”Ironic”. Den blev udgivet i 1996 og debuterede på en fjerde plads på den amerikanske Billboard Hot 100 liste. Da den til aftes blev spillet, var der for alvor dømt fællessang. Og fællessangen fortsatte til ”You Oughta Know”, hvor publikum skreg mere end til Craig David koncerten. Men det var ikke kun skrig, der kom ud fra publikum – det var glæde.

Hitparade

Alanis Morissette har lavet otte studiealbum, og det niende af slagsen er på vej. Og selvom sangerinden siden sidste album har klippet sig korthåret, så forhindrer det ikke hende i at udvikle sig. Udvikling under koncerten var der nemlig også at se.

Under det ene ekstranummer ”Uninvited” stod sangerinden midt på scenen i et grønt skær og lød for første gang rå og monoton i sin stemme. Men det fungerende, og mens en instrumental bølge ramte hende så voldsomt, at hun begyndte at ’head bange’.

Afslutningsvis spillede hun ”Thank U” fra 1998 albummet Supposed Former Infatuation Junkie, hvorefter hun hurtigt forlod scenen, mens publikum begejstrede klappede og hujede for at få hende tilbage, men desværre var hitparaden slut.

Alanis Morissette spillede hit efter hit, og det var en fornøjelse, at være vidne til. At se lysten for at stå på en scene skinne så meget igennem som den gjorde ved hende gjorde koncerten føltes som en intimkoncert. Bare uden det intime. Dog blev lyden under få sange mudret og blev i længden irritabelt at høre på.

Hun har et amerikansk og canadisk statsborgerskab. Måske burde man tilbyde hende et dansk? Så kan det være, vi ser meget mere til hende. Det ville ikke gøre noget.

Alanis Morissette, Tinderbox, TB18
Foto: Peter Kirkegaard