Queens of the Stone Age, QOTSA, Forum
Foto: Stefan Frank thor Straten

Queens Of The Stone Age – Energisk ørkenrock sled hofter og dansesko op

Få dage før Queen Of The Stone Age havde planlagt at besøge København, blev deres koncert rykket fra det nye spillested TAP1 til den rædselshule, der er Forum, hvilket satte sindene i kog hos mange fans. Trods bange anelser om frygtelig lyd og dårlige faciliteter formåede det amerikanske rockband at blæse Forum omkuld.

For noget tid siden sad jeg en stille eftermiddag og havde tændt min radio på P6 Beat. Her spurgte værterne lytterne, hvilke musikere, som sørgede for at holde rockmusikken i live. Adskillelige lyttere skrev ind, at Queens Of The Stone Age med den karismatiske Joshua Homme i front i den grad sørgede for at yde rockmusikken anno 2017 førstehjælp.

Jeg kan kun istemme mig koret, for tirsdag aftens koncert var et sandt manifest om, hvordan man spiller en rigtig rockkoncert.

Foran scenen hang et sort lærred, som afskærmede musikerne fra publikums sultne blikke, da de fem mænd, der udgør Queens Of The Stone Age, trådte ind på scenen. Første guitarriff sendte os tilbage til 2013 og albummet “… Like Clockwork”, hvorfra vi fik “Id I Had A Tail”, og lærredet faldt til jorden for at afsløre de fem bandmedlemmer, der udgør Queens Of The Stone Age anno 2017.

I sin røde skjorte med guitaren hængende foran kroppen og det røde, tilbageredte hår kunne vi i samme øjeblik, som Josh Homme trådte inde på scenen, mærke hans tilstedeværelse. Hans karisma fangede og krævede din opmærksomhed fra start – og det gjorde den faktisk gennem hele koncerten. Homme står som grundstenen i det, der er Queens Of The Stone Age, og det er en decideret ære at være vidne til.

Det var et tydeligt oplagt band, der fra starten tog sig tid til at give os en uforglemmelig koncert. Attituden sad lige, hvor den skulle. Bægeret med energi var fyldt op fra start, hvor de nærmest lige så stille lukkede op for hanerne. Hvor vi pludselig stod og blev overdynget med energi og rockguders kræfter.

Queens of the Stone Age, QOTSA, Forum
Foto: Stefan Frank Thor Straten

Koncerten skulle oprindeligt have fundet sted i det nye TAP1 ude på Amager, men blev rykket et par dage inden koncertdagen til Forum, så flere mennesker kunne komme med. Derfor var koncerten heller ikke udsolgt, hvilket godt kunne mærkes, når man gik mellem de par tusinde mennesker, som havde købt billet. Det betød altså, at vi formåede at gå direkte op til tredje række, ti minutters tid inden dronningerne fra ørkenen gik på scenen.

Forums altoverskyggende problem, som havde fået flere mennesker i publikum til at brokke sig, er bare, at lyden er frygtelig – medmindre du står på de første fem-ti rækker. Det vil altså sige, at langt over halvdelen af publikum får en dårlig koncertoplevelse, fordi Forum ikke er bygget til at være et koncertsted. Og det er virkelig synd, for den musik Queens Of The Stone Age leverer, har så mange nuancer og er så eftertænksomt sat sammen, at hvis ikke spillestedet lydkvalitet er i top, går der meget tabt.

Heldigvis formåede Josh Hommes stemme at trænge gennem lydmuren og gå klart ud – uanset hvor i salen du stod, mens bassisten Mikey Shoes lagde den perfekte baslinje til at konkurrere med forsangerens dybe røst. Især under hittet “No One Knows” fra 2002-albummet “Songs For the Deaf” blev selv de hårdeste rockere i publikum nødt til at give slip på facaden og skråle deres lunger tomme.

Queens of the Stone Age, QOTSA, Forum
Foto: Stefan Frank Thor Straten

Forsanger Josh Homme har i flere år været udnævnt til at være noget nær det tætteste, vi kommer på denne generations rockgud. Han har haft fingrene med i nogle af de største og bedste rockbands siden 80’erne, hvor han i en alder af blot 14 år grundlagde bandet Kyuss.

Det var derfor en helt speciel følelse af være i hans selskab – for da slet ikke at nævne bandets guitarist og keyboardspiller Dean Fertita og Troy Van Leuween på guitar, som begge gjorde Josh Homme og selveste Iggy Pop selskab på Iggys “Post Pop Depression” turné sidste år.

Attituden var derfor både berettiget og energien fuldstændig korrekt doseret gennem den knap to timer lange koncert. Der var ikke særlig meget small talk undervejs, da Josh Homme udbrød, at han ikke havde noget at sige, han ville bare gerne spille musik, drikke nogle øl og have en fantastisk aften. Lidt ligesom mange af os andre også gerne ville.

Det var da ihvertfald indtil, han udbrød, at internettet er noget lort, og at vi skulle være glade for ikke at være husdyr i bure, men at vi i stedet havde muligheden for at danse, skråle med og bevæge os, som vi havde lyst.

“Det hele handler om, hvad vi har lige nu. Alt andet er lige meget. Det er lige nu, lige her det sker,” forklarede Homme os. Omend min sidemand gav et anerkendende skrål fra sig, måtte han erkende, at den landskamp, der blev spillet i Irland tirsdag aften, altså ikke var helt ligemeget.

Queens of the Stone Age, QOTSA, Forum
Foto: Stefan Frank Thor Straten

Den setliste, vi blev præsenteret for af Queens Of The Stone Age, var noget nær et pragteksemplar i sit selv. Vi besøgte samtlige syv albums, bandet har udgivet siden 1998. De største hits fra det det nyeste album “Villains” lå perfekt midt i koncerten, hvor energien virkelig nåede af blæse taget af Forum. “Feet Don’t Fail Me”, “Evil Has Landed” og selvfølgelig “Like You Used To Do” blev et perfekt bevis på, hvordan Josh Homme og resten af bandet kun lige er startet, og at de stadig kan og vil give rockmusikken førstehjælp.

Fremførelsen var der ikke en finger at sætte på. Bandet er så kompetent, at musikken sad, som den skal. Det var en fryd at overvære musikere med en så stor teknisk snilde, hvor man samtidig kan mærke, hvad de vil frem til. Tilstedeværelsen og talentet er så enormt, at det var en ære bare at være til stede.

Det er nemlig sådan noget, Queens Of The Stone Age kan. Bare med deres tilstedeværelse kunne de gøre enhver i publikum spontant gravid. De er både konger og dronninger af ørkenrocken og har været det de sidste mange år.

Tirsdag aften spillede de deres første koncert i Danmark siden 2014. Tirsdag aften spillede Queens Of The Stone Age en koncert, der var hele ventetiden værd. Heldigvis skal vi ikke vente tre år, før vi får lov til at opleve Josh Homme, Dean Fertita, Troy Van Leeuwen, Mikey Shoes og John Theodore på dansk jord igen. Om seks måneder spiller bandet nemlig på NorthSide 2018. Heldigvis.

Queens of the Stone Age, QOTSA, Forum
Foto: Stefan Frank Thor Straten

Stefan var med som fotograf og hans billeder kan du se lige HER.