The XX, Forum
Foto: Thomas Rasmussen

The XX – intim indiefest i Forum

The XX er kommet ud af deres skal og leverede et overbevisende show i Forum, der heldigvis gjorde denne anmelders tvivl overflødig.

Jeg så The XX live første gang i Store Vega i 2010. Deres debutalbum var udkommet et halvt år tidligere, og jeg var faldet for bandets minimalistiske lyd og deres coolness, men koncerten skuffede. På scenen stod der tre indadvendte englændere, der nærmest lignede en undskyldning for sig selv. Under hele koncerten var scenen henlagt i mørke kun oplyst af et stort lysende X. Jeg husker det som, at der ikke blev ytret et eneste ord til publikum, og jeg gik derfra med en skuffet følelse. Bandet havde ikke leveret en live-oplevelse. De havde bare spillet deres album live.

Så denne frostkolde februar aften i København, var jeg noget forbeholden overfor, hvad jeg skulle ind og overvære. The XX har godt nok lige udgivet et tredje album, I see you, med mere dansable og udadvendte numre, og bandet har flere år på bagen som liveband, men Forum er et stort venue, så spørgsmålet om, de ville kunne nå ud over scenekanten og helt ned til de bagerste publikummer, nagede. Et andet spørgsmål der meldte sig var, er bandet sammenspillet godt nok til, at de kan levere en optræden, der sidder lige i skabet? The XX har haft en lang pause som band, og København er kun andet stop på deres turné, så ville der være for mange skønhedsfejl og start-tour nerver?

Overrasker positivt

Heldigvis viser det sig hurtigt, at alle mine forbehold bliver gjort til skamme. Bandet virker som forvandlet, måske er de bare blevet ældre og mere tilpasse i rollen som rockstjerner, for både Ollie og Romy danser rundt på scenen med deres instrumenter, og de taler begge til publikum. Ollie erklærer sin kærlighed til København, og Romy deler sin nervøsitet med publikum. Her mærker man virkelig bandet, i modsætning til den generte optræden i Store Vega for syv år siden, og det er fantastisk. Sceneshowet er spektakulært med store roterende spejle, der kaster lyset ud i alle afkroge af et næsten fyldt Forum. Og selvom bandet startede deres turné i onsdags i Stockholm, så virker de yderst sammenspillede, kun et par gange er der lidt skønhedsfejl, men overordnet fremstår bandet vellydende og tight.

Musikalsk bliver vi taget på en rejse gennem alle tre albums, dog med en stor overvægt af numre fra debuten XX og det nyeste album I see you. Og tempomæssigt bevæger bandet sig fra de helt stille numre som Performance, hvor Romy synger og spiller solo, til Jamie XX nummeret Loud Places, der slutter koncertens ordinære set. Og netop Loud Places får virkelig sat gang i publikum, som i øvrigt er yderst veloplagte denne aften. Mere af det, tak!

Aftenens koncert beviser, at The XX er ved at befinde sig godt som liveband, og de formår denne aften på deres egen ikke-larmende måde at komme helt ud over scenekanten. Men hvis jeg kunne ønske mig noget til næste gang, bandet giver koncert i Danmark, så er det, at de tilsætter lidt mere Jamie XX-krydderi til musikken. Der var perioder under koncerten, hvor det blev for stille for lang tid ad gangen, og kedsomheden begyndte at snige sig ind. Udnyt, at folk gerne vil danse, udnyt, at hver gang Romys guitar klinger klart ud i salen, så klapper folk i takt. Udnyt, at I har musikken til at skabe en mindeværdig oplevelse. Det ændrer dog ikke på, at denne aften i selskab med The XX har fjernet min tvivl, om bandet kan levere live. Men sådan er det måske; når noget er godt, så vil man vel altid have mere?

The XX, Forum
Foto: Thomas Rasmussen

Se hele galleriet HER