Dagny, HeadQuarters
Foto : Magnus Hyltoft

Dagny – Nyt stjerneskud på scandipop-himlen

Iført sorte velour-leggings, oversized sweatshirt, militærstøvler og beanie indtog norske Dagny lørdag aften den beskedne scene på HeadQuarters i Århus. Hendes grunge-stil stod i skarp kontrast til den euforiske popfest aftenens koncert skulle vise sig at blive.

Siden 1970’erne har Skandinavien fostret en lind strøm af popstjerner, der har vist sig konkurrencedygtige selv på den store internationale scene. Med navne som ABBA, Roxette, The Cardigans, Robyn og Zara Larsson fører Sverige vel nok dét kapløb.

Norske Dagny er et ret fornuftigt bud på en artist, der kan være med til at udfordre den svenske dominans de kommende år. Hun har varmet op for navne som Elton John, Sting og Bryan Adams. Til årets norske Grammy-uddeling – Spellemannprisen – scorede hun nomineringer i kategorierne ’Årets Nye Navn’ og ’Årets Hit’. Sidstnævnte nominering modtog hun for debutsinglen ’Backbeat’, der i skrivende stund har over 27 millioner afspilninger på Spotify. Sidst men ikke mindst har hun været på ”Ones to Watch”-lister på både Tidal, Apple Music, Spotify og VEVO. Verden er så småt ved at få øjnene op for Norges nye stjerneskud.

Dagny overbeviste publikum

Med en vis sikkerhedsafstand og en antydning af skepsis stillede publikum sig parat langs baren og væggen på det lille spillested, da Dagny og hendes band indtog scenen. Det tog dog ikke lang tid, før nordmanden med sin charmerende personlighed og fængende popsange overbeviste publikum om sit åbenlyse talent. Med et opfordrende “kom bare tættere på, vi bider sjældent” inviterede Dagny til popfest. Og publikum accepterede hurtigt invitationen.

Ud over scenekanten

Med en kapacitet på 180 mennesker er der ikke meget at gemme sig bag på HeadQuarters. Men det lignede Dagny nu også langt fra én, der havde lyst til. Fra første sekund virkede hun hjemmevant på scenen. Hun lignede én, der oprigtigt elsker det, hun laver. Den gode energi nåede – bogstaveligt talt – ud over scenekanten. Dette var især tilfældet når hun på insisterende vis gav sig til at både synge og danse blandt publikum til alles store begejstring.
Det 12 numre lange set var en blanding af Dagnys hidtil eneste reelle udspil, EP’en Ultraviolet, cover-numre samt smagsprøver på et (måske) kommende album. På trods af en relativt kort koncert viste Dagny flere gange, at hendes talent allerede nu har stor rækkevidde.

Stærk vokalpræstation

Dagnys sprudlende energi kunne (heldigvis) ikke lægge skjul på, at hun er indehaver af en fantastisk stemme. En stemme, der – ikke ulig MØs – på den ene side har en lys, nordisk klang, men samtidig med en rå, kontrolleret hæshed, der giver vokalen kant og genkendelighed. Især under åbningsnummeret “That Feeling” samt andensinglen “Fool’s Gold” kom Dagnys vokal for alvor til sin ret.

Settet blev afsluttet med debutsinglen – og Dagnys indtil nu største hit -“Backbeat”. Bedst som energien var størst, var det hele slut igen. Det er svært at sætte en finger på noget som helst den norske popsanger kunne have gjort bedre i Århus lørdag aften. Mit eneste “kritikpunkt” er nærmest, at koncerten for min skyld gerne må have fortsat en time mere. Med men et bagkatalog bestående af en fem numre lang EP, er det selvsagt svært at strække koncerten meget længere.

Hvis du har hang til euforisk pop med fængende omkvæd, har jeg hermed en opfordring til dig: Hold lige øje med Dagny i 2017. Der er lagt i kakkelovnen til noget stort!

Dagny, HeadQuarters
Foto : Magnus Hyltoft

Se hele galleriet fra koncerten HER.