School of X, VEGA, VEGAs Udvalgte
Foto: Martin Kleisberg

VEGAs Udvalgte 2017 – Festfyrværkeriet manglede

Det nye kuld af danske upcoming musikere leverede seks minikoncerter i VEGA fredag aften til VEGAs Udvalgte 2017. Urban hip hop og drømmende elektropop overraskede på en aften, der manglede lidt kant.

Det er fredag aften og vinterkulden har ikke stoppet en masse musikelskere i at tage ind i VEGA og se det nye hold af danske stjerneskud, som præsenteres hvert år. Slowes, Irah, School of X, Emil Kruse, Nanna. B. og David44 er de nye navne som VEGA mener er nogle af de mest lovende talenter på den danske musikscene lige nu.

En af de første ting der slog mig ved denne årlige tilbagevendende aften er, at arrangementet slet ikke er lige så ambitiøst som sidste år, hvor VEGA viste de udvalgte frem på en aften, der mest af alt virkede som en vellykket minifestival.

Da kuldet fra 2016 skulle hyldes med en aften i VEGA, var det med blandt andre Molly og Soleima på plakaten, og der var gjort meget mere ud af den særlige aften med blandt andet burgerbar og bar ude på rygeterrassen, der fungerede som lounge-område. I år var der to scener, en rygeterrasse og en konferencier og det var alt. De seks udvalgte kunstnere bar heller ikke præg af at have lige så meget kant eller være lige så forskellige som sidste år. Musikerne i år var rigtig gode, men der var absolut en festivalstemning sidste år, blandt andet fordi kunstnerne stod i stor kontrast til hinanden. Til gengæld er det syvende år i træk, at VEGA præsenterer seks udvalgte kunstnere, der med stor sandsynlighed vil præge det næste musikår, og i år afholdes også et lignende arrangement på Train i Aarhus.

Men musikken er det vigtigste og den levede også op til forventningerne. Minikoncerterne var fyldt med forventningsfulde gæster til den udsolgte aften. Det var bare som om festfyrværkeriet manglede. Når man tager til VEGAs Udvalgte ved man godt, at det er relativt uerfarne kunstnere, der holder korte koncerter. Alligevel formår de tit at imponere og det skete også i år.

Urban hip hop med genialt sidekick

Det var stor forventning til den unge rapper, Emil Kruse, fredag aften. Rigtig mange mennesker var troppet op, da han gik på scenen klokken 22.45. Klar som en bokser hoppede han ind iført kasket, der var trukket godt ned i panden. Han tog ikke publikum fra start og han fik først rigtig fat i publikum med nummeret ‘Hver dag’. Det var til gengæld også fedt og alle sang med. Han har en cool drengerøvsstil med fuld smæk på attituden. Numrene er virkelig ørehængere, og det er svært ikke at blive revet med, når han indtager scenen.

Men det var ikke lykkedes så godt uden hans sidekick Kå, der blandt andet er med på nummeret ‘Alt for længe’. Da Kå også gik på til sit eget nummer, der er produceret af emil Kruse, ‘Være sådan her’, blev det endnu mere vildt og det passede rigtig godt til Emil Kruse ikke at stå alene på scenen. De to rappere kender hinanden fra grime-projektet ‘Sleng’ og Kå er bestemt også fan af Emil Kruses musik:

”Han har sin helt egen lyd. Man kan altid høre, når det er Emils musik, fordi hans beats har en speciel lyd og så er hans tekster meget personlige, siger Kå, da jeg fanger ham på rygeterrassen efter koncerten.

Emil Kruse leverede en fed koncert og hans rapnumre fra EP’en ‘Slumromantiker’ er anderledes selvom man føler sig taget tilbage til provinsen. Teksterne rammer plet, fordi man føler sig hjemme i dem.

Kå er i øvrigt en rapper, der har fuld gang i egne soloprojekter og han er helt sikkert værd at holde godt øje med.

Drømmende elektropop uden klimaks

Jeg havde glædet mig rigtig meget til at opleve David44 live. Bare navnet er for sejt. David44 lyder som en hvilken som helst profil et eller andet sted, men det er han bestemt ikke. Det er super anonymt og det gør det cool. Da han gik på lød de tunge beats lækkert. Hans vokal forsvandt lidt under koncerten, hvilket tog noget fra den følsomme og klart danseapellerende musik. David44’s drømmende electropoplyd og eftertænksomme tekster er velafrundede og har små lækre detaljer. Sange som ‘Talk’ og ‘Run’ rammer plet og man får lyst til at danse, når man hører dem. Men jeg savnede nogle overraskende armbevægelser eller noget mere kant, da han stod på scenen i Vega som den sidste af aftenens udvalgte kunstnere.

Elektronisk musik har virkelig sin storhedstid, men housebeatsne blev for bløde og poppede i længden og tankerne vandrede hen mod noget, med mere gennemslagskraft, som techno. Måske var det fordi liveoplevelsen ikke slog én omkuld, at de poppede lyde blev lidt for kedelige og kønsløse. Det var ærgerligt, for sange er virkelig gedigne hits. Man kunne bare ikke så godt høre de fine detaljer, der gør numrene virkningsfulde. Salen var proppet med feststemte mennesker, der tydeligvis var klar til at heppe på David44. Men mængden stod desværre bare ret stille under koncerten.

DAVID44, VEGA
Foto: Martin Kleisberg

Se hele galleriet fra aftenen HER.