Katinka, Ny Scene, Jelling Musikfestival
Foto: Helle Arensbak

Katinka: “Vi gøgler meget rundt”

Det går stærkt i disse tider for Katinka. Bandet vandt sidste år Karrierekanonen, spillede på Roskilde Festival i år og udgav i foråret EP’en “Lufthuller” til en storrosende anmelderskare.

Man vil gerne genrebestemme musik og sætte ting i bås. I hvert fald som journalist. For journalister er konkreter guld værd. Det må helst ikke være uforklarligt. Det er et normsæt, man tillægger sig som journalist – og det skal man huske. Det er en del af ens integritet, og uden den er man ingenting – og dog. For naturligvis kan man ikke altid få konkreter, særligt når der tales om musik, og heldigvis for det. Men derfor er det stadig svært for en journalist at få stillet en arbejdsbetingelse, der hedder “ingen konkreter”. Den arbejdsbetingelse har Katinka stillet os. De vil ikke selv fastlægge, hvilken genre deres musik hører under. For det ændrer sig hele tiden.

“Katinka er en legeplads, hvor vi i bandet gør hvad vi vil uden at tænke på forskellige genrer,” siger forsanger Katinka Bjerregaard.

Netop den måde at arbejde på er en vigtig del af at være kreativ, hvis man vil skabe noget nyt og anderledes. Arbejdsprocessen kan derfor komme til at virke turbulent og impulsiv.

“Vi gøgler meget rundt, når vi laver musik. Bruger vores mavefornemmelse og hiver hinanden i forskellige retninger,” siger Katinka.

“Jeg er ikke musiker, jeg spiller forfærdeligt”

Bandet Katinka, det kan virke forvirrende, men ja det er et band. Katinka Bjerregaard står ganske vist i front qua hendes position som forsanger – men der ville ikke været noget Katinka uden guitarist og musikalsk alt-mulig-mand Simon Ask.

“Jeg er ikke musiker, jeg spiller forfærdeligt – jeg er mere en tekstperson, hvorimod Simon ikke går op i tekster, men går meget mere op i lyd”, fortæller Katinka.

For det er nemlig Katinkas tekstunivers, der skal have sit samspil med Simon Asks kompositioner. Kompositioner, der kan være sammensat af lyden fra en elkedel, bruseniche og en støvsuger. Netop denne sammensætning er blevet samplet oveni hinanden giver en lyd af togstation – hvilket kan høres på nummeret “Du Rejser”. En lyd, der opstod ved, at man ikke kan have alle mulige instrumenter stående i en lille lejlighed på Nørrebro og derfor må ty til alternativer.

Hvorfor navnet “Katinka”?

Bandet består foruden Katinka og Simon af Marie Hageltorn Christiansen, der er Katinkas gamle højskoleveninde og Lucas Rundblad, som Simon har spillet i band med i mange år. Og til sammen er de altså bandet Katinka. Et bandnavn, der kan forvolde megen forvirring hos folk. Men det er der en forklaring på.

“Vi var ikke rigtigt noget band, før vi havde et navn. Og vi havde gennem forskellige venners venner fået sendt “Forgroninger” til Henrik Aargaard fra P6-Beat. Det kunne han godt lide, og det ville han gerne spille i radioen. Og så begyndte hele panikken. Vi var slet ikke klar til det. Hvad hedder vi? Hvem er vi? Og er vi et band? Og så tog vi bare “Katinka” uden for megen overvejelse,” fortæller Katinka.

Katinka er lige nu i gang med at spille på årets festivaler, hvor Smukfest i aften står for skud, og efter det står bandet overfor indspilningen af deres debutalbum, der skal være helt færdig til november.

Katinka, Ny Scene, Jelling Musikfestival
Foto: Helle Arensbak