Kim Larsen, Kim Larsen & Kjukken, Smukfest, Smukfest 15, Smuk15
Foto: Lasse Lagoni

Efter Kim Larsen-kaos: Her er forklaringen

To mennesker besvimede som konsekvens af pres i et lille område under Kim Larsen koncert torsdag aften ved Rytmescenen. Det fortæller Smukfest sikkerhedsansvarlige i et pressemøde fredag eftermiddag.

Da Smukfest torsdag aften kort efter starten på aftenens koncert med Kim Larsen & Kjukken måtte trække stikket for at få styr på de store menneskemængder, var det en nødvendighed, fordi publikummerne ikke fik spredt sig nok ud på området ved scenen.

“Da vi afbryder koncerten, så har vi mulighed for at se på overvågningsbillederne, hvor mange af dem, som stod forrest til koncerten, som bliver overraskede over, at vi er nødt til at lave det her stop,” siger Kasper Sønderdahl, sikkerhedsansvarlig for festivalen. Samtidig fortæller han, at der var rigeligt med plads andre steder på området.

Efter situationen har flere gæster kommenteret festivalens håndtering af menneskemylderet på bl.a. Facebook, hvor flere mener, at der blev handlet for sent. Men Kasper Sønderdahl fortæller, at man fulgte flowet tæt.

“I løbet af cirka 5-7-8 minutter er der så voldsom tilstrømning ned mod pladsen foran Rytmescenen, at vi får meldinger fra vores hovedstation om, at vi har behov for at begrænse tilstrømningen,” siger han.

Det løste ikke umiddelbart problemet for cirka 200 gæster, som stod meget tæt bagerst i området, hvilket fik Smukfest til at åbne nødudgangene under det kontrollerede musikstop, efter meldinger fra samaritterne lød på, at to personer var besvimet som følge af presset. Et kontrolleret musikstop betyder, at man venter til kunstneren færdiggør nummeret, før man afbryder koncerten.

Festivalen vil nu arbejde for at få folk mere spredt ud over området omkring scenerne, hvilket allerede vil blive forsøgt fra fredag af, hvor blandt andet Gnags skal spille op på Rytmescenen, mens Folkeklubben rocker Bøgescenerne.

Smukfest tilbyder i samme omgang mulighed for forskrækkede Smuklinger at blive tilset af en krisepsykolog, hvis man var midt i virvaret under koncerten.