Future – Dirty Sprite 2 er et mindre mesterværk

Future har netop udgivet sit mørkeste, mest utilgængelige og bedste album. 

Fremtiden er her.

I 2012 Future  brød igennem popstratosfæren med debutalbummet Pluto, og siden har  mange af de nye amerikanske rapstjerner enten måtte tage aktiv afstand eller omfavne hans druggy og autotunede trap’n’b.

I Europa har den 31-årige rapper fra Atlanta – som de fleste sydstatsrappere – haft svært ved at slå igennem. Men det har ikke forhindret hans stil i også at infiltrere dansk rap, som vi kender den i 2015.

’D.A.U.D.A.’ er et af senere års mest definerende og indflydelsesrige danske hit. Med tunge trommemaskiner, en hypnotiserende synthmelodi og en døsig, melodisk tekst med et underskrevet omkvæd er det som taget ud Futures sangskrivningshåndbog.

Det gjorde S!vas til en stjerne og har afledet adskillige sange fra samme åre af blandt andet Ukendt Kunstner og Gilli. Selv gamle hunde som L.O.C. og Johnson har også prøvet at kaste sig ud i halvsungne autotuneeksperimenter, hvor versene bliver skrevet med et sigte på melodi og rytme, som ignorerer gamle freestyledyder om at finde på det mest komplekse rim.

Sort. Hætte. Trøj’. Sol. Briller. På. Min. Øjn’. Yeah.

Sangskrivning, atmosfære og sindsbilleder er kort sagt i højsædet.

Dauda.

En kunstner kommer hjem

I stærk modsætning til et andet af årets store udgivelser – To Pimp a Butterfly – ser Future ikke ud over egen næstetip. Hvis ikke han beskriver en droppende booty eller farven på den hostesaft, som flyder i stride strømme, kigger han indad og ser kun dæmoner.

Albummet er lyden af hans lange kamp for at drukne minderne om fortiden på gaden, hvor han solgte stoffer og tog alt fra andre. Galden skyller han ned med sex, piller og hostesaft, men føler ingen glæde ved det.

På åbneren ’I Thought It Was a Drought’ forsøger han at være triumferende, men han mønstrer kun en forsigtig trækken i mundvigene, mens han rapper om at bolle din dame i sine klipklapper.

På ’Groupies’ rapper han som en kinky fætter, der prøver at sprænge en pulsåre, mens ’Where Ya At’ er en dyst med Drake i bitterhed.

Der bliver pralet passioneret, men hverken teksten eller tonefaldet er på noget tidspunkt bare tilfredst.

Det er anti-lyrisk, anti-socialt, anti-pop og anti-selv. På Futures to forrige albums, Honest og Pluto, var der gribende og verdenserobrende singler som ‘Move That Dope’ og ‘Turn On The Lights’, men her bliver der ikke givet ved dørene.

Ufatteligt fængende

Og så alligevel.

Futures energiske og melodiske flow er skarpere end nogensinde, og selvom der er ingen pop-leflen, slår fraser hele tiden rødder i hjernebarken.

Future er nemlig en naturlig begavet sangskriver, og på Dirty Sprite 2 finder han en melodi eller hypnotiserende rytme i ethvert vers og omkvæd. Det er fængende uden at være poppet, og det ophøjer det tvangsprægede, rutinerede og glædeløse i hans fortællinger.

Rappen understøttes af formidable trap-beats, der alle undtagen et er producerede eller co-producerede af det unge stjerneskud Metro Boomin.

Med bagagerumsraslende bas og både vanvittige og smukke synth-melodier sørger han for, at albummet er i samme lydunivers fra start til slut.

13 sange, der mere eller mindre varierer over samme tema og produktionsstil, ville være dødkedeligt i de fleste rapperes munde. Og Future går også en snæver balancegang for at få det til at fungere.

Men han har energien, personligheden og den gode sangskrivning, der holder projektet sammen. I løbet af albummet bliver vi gradvist suget ind i en verden af tomt praleri, der afslører et dybere og mere nihilistisk verdensbillede ind teksterne umiddelbart antyder.

Det er et besnærende indblik i en beskadiget stjernerappers hoved, hvor man ikke har lyst til at bo. Men som turist er det frygteligt fascinerende.

Billede via Future's Instagram

Se også

Paledusk og Thornhill kæmpede bravt i Pumpehuset

Torsdag aften var der udsolgt metalbrag i Pumpehuset, hvor fire bands fra tre kontinenter leverede smæk for skillingen. Paledusk, Thornhill, Silent Planet stod alle på plakaten under hovednavnet Polaris, og normalt ville vi blot bringe en anmeldelse af sidstnævnte, men denne gang har vi valgt en anden retning.

Botch satte dobbelt streg under facit i Lille Vega

De amerikanske ikoner sang onsdag aften deres svanesang i Lille Vega. Bandet som definerede en genre før de gik i opløsning i 2002, beviste på overbevisende vis hvorfor de fortjener deres plads blandt de bedste bands i musikhistorien. Denne anmeldelse er til dem som ikke kunne opleve koncerten selv, da alle som var til stede, allerede ved præcis hvor fabelagtig en aften det var.

The 1975 – Fremstillet, opstillet og velspillet

Søndag aften var det blevet KB Hallens tur til at tage imod de engelske poprockere i The 1975. Bandet med den karismatiske frontmand Matty Healy er kendt for deres energiske koncerter og Healys kontroversielle udtalelser på og udenfor scenen. Aftenens koncert var for længst udsolgt, publikum stod klar, både på musikken og i særdeleshed Healy, men da tæppet gik ned, manglede der alligevel noget.

Niall Horan delte kærlighed ud i København

Grundet fotorestriktioner måtte Poplish ikke medbringe egen fotograf til...
spot_img
Mads Gregersen
Mads Gregersen
Journalist og anmelder med hang til både Waka Flocka Flame og Shu-Bi-Dua.

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her

Formidabelt og stilsikkert håndværk gør, at vi i løbet af Dirty Sprite 2 bliver gradvist suget ind i en verden af tomt praleri, der afslører et dybere og mere nihilistisk verdensbillede ind teksterne umiddelbart antyder. Future - Dirty Sprite 2 er et mindre mesterværk